A- A+
Fluoresceina este un compus organic fluorescent și este utilizată în numeroase proceduri de evaluare și diagnosticare a sănătății oculare. De ce este considerată fluoresceina un instrument valoros în domeniul oftalmologic? Ce implică utilizarea acestei proceduri și care sunt efectele secundare?
Cuprins
Fluoresceina emite o culoare puternică de verde atunci când este stimulată cu lumina albastră sau ultravioletă, ceea ce contribuie la identificarea leziunilor sau scurgerilor oculare. Cum contribuie această procedură la protejarea sănătății oculare?
Fluoresceina este o procedură extrem de sensibilă la identificarea leziunilor superficiale sau profunde ale ochilor. Această tehnică furnizează informații vitale despre starea țesuturilor și circulația sângelui, ceea ce ajută la depistarea eventualelor boli vasculare retiniene.
În plus, fluoresceina evidențiază gravitatea sau extinderea anumitor rupturi sau leziuni oculare, ceea ce facilitează stabilirea unui tratament adecvat pentru a preveni complicațiile. Ea poate servi ca mijloc de verificare a eficacității unui anumit tratament. În acest fel, medicul va ști în timp real dacă este sau nu necesară schimbarea sau ajustarea acestuia.
Această substanță poate fi de asemenea utilă în ghidarea intervențiilor chirurgicale prin capacitatea sa de a evidenția structurile oculare cu probleme. În cazul pacienților adulți, fluoresceina și programarea unei consultații oftalmologice pentru adulți ajută la diagnosticarea și evaluarea leziunii corneene, a ruperii filmului lacrimal și a altor anomalii oculare.
De asemenea, utilizarea fluoresceinei și stabilirea unei consultații oftalmologice pentru copii pot ajuta la identificarea ulcerațiilor corneene, precum și a altor afecțiuni care necesită tratament adecvat pentru a preveni posibile complicații.
Fluoresceina oftalmică este o soluție pe baza de colorant fluorescent, disponibilă sub forma de picături pentru ochi. Aceasta este introdusă în procedurile de analizare a anumitor anomalii care pot surveni la nivelul ochilor. Substanța nu prezintă efecte secundare severe, dar pacientul poate experimenta o senzație ușoară de iritare la momentul aplicării.
De asemenea, acest compus are un rol crucial în multe alte aplicații de natură oftalmologică, precum:
Tehnica sprijină diagnosticarea și evaluarea anumitor probleme care se pot dezvolta la nivelul retinei, începând de la retinopatia diabetică și până la degenerarea maculară legată de vârstă. Procedura este efectuată prin injectarea fluoresceinei. Cu ajutorul unei camere de fotografiere va fi analizat tranzitul substanței în vasele sanguine de la nivelul coroidei și a retinei.
Această tehnică se realizează prin aplicarea picăturilor de fluoresceină. Medicul va analiza modul în care acestea se răspândesc pe suprafața ochiului, ceea ce ajută la identificarea sindromului de ochi uscat sau ruperea filmului lacrimal.
Această soluție presupune utilizarea picăturilor de fluoresceină în ochiul pacientului pentru a-i permite medicului să evalueze straturile superficiale ale corneei. Examinarea implică folosirea unei lampe cu fantă sau a luminii albastre, deoarece zonele vulnerabile vor deveni fluorescente, ceea ce permite specialistului să identifice leziunile.
Evaluarea fisurilor sau a desprinderilor straturilor exterioare de retină reprezintă un alt rol esențial prin care fluoresceina contribuie în domeniul sănătății oculare. În cadrul acestei proceduri, în ochii pacientului este introdusă o picătură de fluoresceină. Medicul va monitoriza traiectoria acesteia în zonele unde există rupturi retiniene.
Testul la fluoresceină în oftalmologie implică folosirea unei soluții de fluoresceină pentru a evalua filmul lacrimal și suprafața ochiului. Testul se desfășoară în felul următor:
Procedura de testare cu fluoresceină este o procedură non-invazivă, tolerată de majoritatea pacienților, fiind utilă și pentru monitorizarea tratamentului specific anumitor probleme oculare.
Fluoresceina reprezintă un instrument esențial pentru diagnosticarea diverselor afecțiuni oculare, datorită capacității sale de a evidenția starea anumitor structuri și funcționarea unor procese de la nivelul ochilor.
Referințe:
Fluorescein
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK555957/
Fluorescein Angiography
https://ophthalmology.med.ubc.ca/patient-care/ophthalmic-photography/fluorescein-angiography/
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.