fbpx
×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Forma ochelarilor în funcție de forma feței – Cele mai bune sfaturi privind alegerea ramelor potrivite!

decembrie 1, 2021 Dr. Andreea Ciubotaru

Orice persoană care are probleme de vedere s-a confruntat măcar o dată în viață cu alegerea unei noi perechi de ochelari. Această decizie poate fi una dificilă dacă nu îți cunosti destul de bine fizionomia feței, deoarece există posibilitatea să alegi rame nepotrivite, care nu te pun în valoare. Rămâi până la finalul acestui articol, pentru a afla câteva sfaturi prețioase, care te vor ajuta să iei cele mai corecte decizii în privința ochelarilor potriviți!

Forma ochelarilor în funcție de forma feței – cât este de importantă fizionomia în alegerea ramelor potrivite?

 

    Aspectul ramelor joacă un rol extrem de important în alegerea ochelarilor. Fizionomia, de altfel, este un factor de decizie definitoriu, deoarece ochelarii trebuie să se potrivească formei pe care o are fața ta, astfel încât să se completeze armonios. Dacă îți dorești o alternativă ușoară, poți opta și pentru lentile de contact, însă acestea trebuie prescrise de către medicul oftalmolog, dacă afectiunea oculara pe care o ai permite acest lucru. 

ochelari copil, fetita

forma fetei, fizionomie, tipuri de fete

 

Ochelari pentru fața rotundă – femeile aleg diferit față de bărbați?

 

    Fața rotundă este destul de ușor de identificat, întrucât în această categorie intră persoanele care au o bărbie îngustă, fruntea lată și pomeții destul de proeminenți. De asemenea, maxilarul este aproape egal cu fruntea. Dacă ai această formă a feței, poți opta pentru rame de ochelari pătrate. Acest lucru este aplicabil atât pentru femei, cât și pentru bărbați – ei  pun în evidență partea superioară a feței, oferindu-i acesteia un aspect puțin mai alungit. 

ochelari femei rotunzi, rama ochelari, ochelari fata rotunda

Ochelari potriviți pentru persoanele cu fața pătrată – ce ochelari mi se potrivesc dacă am fața pătrată?

Identificarea unei fețe pătrate se face la o analiză atentă a fizionomiei. Dacă identifici linii drepte, definite, atât la frunte, cat și la maxilar și pomeți proeminenți, cel mai probabil te încadrezi în această categorie. Ai nevoie de rame de ochelari destul de discrete, ovale sau rotunde, pentru a da feței un efect de alungire. Poți opta pentru ochelari tip motociclist, deoarece aceștia îți pun pomeții în evidență. Dacă ai fața mai mică, poți alege tot rame rotunde, dar de dimensiuni reduse, mai late, care să acopere rădăcina nasului. Persoanele care au fața pătrată tind să fie percepute ca fiind dure, astfel că, dacă alegi o ramă mai subțire, fața va părea mai delicată.

ochelari fata patrata, rama ochelari fata patrata

Tipuri de ochelari de vedere pentru fetele alungite

 

    Persoanele care au o față alungită, au un contur al feței format din linii drepte, o frunte și o bărbie mai înguste și obraji lați. Pentru a compensa aceste trăsături, poți alege ochelari rotunzi sau pătrați, cu rame cât mai colorate. Optează pentru lentile mai mari, care îți pot pune ochii în evidență. Este indicat să alegi o ramă cu partea superioară groasă și cea inferioară mai subțire, iar brațele să fie late și puternic ornamentate.

   forma fata alungita

 

Cum îți poti da seama dacă ai nevoie de o schimbare a ochelarilor?

    Dacă suferi de o afecțiune oculară, este necesar să mergi regulat la un consult oftalmologic, pentru a ști dacă dioptriile ți s-au modificat, fiind astfel necesară înlocuirea ochelarilor. Nu ignora vizitele anuale la cabinet, deoarece tu nu îți poți da seama cu exactitate dacă vederea ți s-a înrăutățit și riști să se agraveze situația. Poți suferi, din păcate, si de alte boli oculare, care necesită operație, astfel că, este bine să identifici aceste afecțiuni din timp, pentru a le putea remedia cât mai rapid cu putință.

schimbare ochelari, teste oftalmologice, consult oftalmologic

  trusa de lentile oftalmologicerama de proba oftalmologica, proba lentile oftalmologieochelari rotunzi, ochelari patrati, ochelari pisica, forme ochelari 

Așadar, dacă ai nevoie de o pereche de ochelari de vedere, în primul rând, consultă medicul oftalmolog, care va decide ce tip de lentile vei avea. În ceea ce privește ramele, acestea trebuie alese în funcție de forma feței, pentru a opta exact pentru perechea de ochelari care ți se potrivește.

 

Surse foto: Pexels.com , Shutterstock.com

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI