A- A+
Fotofobia reprezintă o afecțiune la nivelul ochilor care se manifestă printr-o sensibilitate crescută la lumină, respectiv intoleranță la razele soarelui sau la surse puternice de lumină. Prin urmare, dacă suspectezi că suferi de fotofobie sau cunoști pe cineva care se confruntă cu aceasta, acest articol îți poate fi de mare ajutor să înțelegi mai bine ce este fotofobia, să poți identifica ușor simptomele și să observi care tratament este mai util pentru tine sau pentru prietenii tăi.
Cuprins
Dacă te întrebai ce înseamnă mai exact fotofobia, ei bine, aceasta nu reprezintă nimic altceva decât o afecțiune oculară care se manifestă printr-o sensibilitate ridicată în condiții de expunere la lumină puternică, naturală sau artificială. Această sensibilitate este de cele mai multe ori dureroasă și provoacă un disconfort pentru persoana hipersensibilă, disconfort care poate fi asociat cu mai multe patologii etiologice. Totodată, multe persoane confundă fotofobia cu perioada de acomodare oculară necesară atunci când se realizează trecerea bruscă de la un mediu obscur la unul luminat sau invers. În acest caz, însă, este vorba doar despre o sensibilitate fiziologică ce se manifestă pe o perioadă scurtă de timp, nicidecum de o afecțiune precum fotofobia.
Mai mult decât atât, fotofobia este mult mai întâlnită în cazul persoanelor care au ochii deschiși la culoare decât în cazul celor care au ochii închiși la culoare. Totodată, cei care se confruntă cu fotofobie pot avea deseori migrene, cefalee, senzații de greață, roșeață oculară sau hiperlăcrimare ori chiar o senzație de vedere încețoșată, neclară.
Fotofobia în sine este clasificată drept o simptomatologie aferentă mai multor afecțiuni, infecții sau inflamații ce provoacă iritare pentru ochi. Această sensibilitate ridicată la lumină poate fi un simptom specific unor boli care nu afectează ochiul în mod direct, spre exemplu în cazul infecțiilor virale sau a migrenelor. Sensibilitatea ridicată în condiții de expunere la lumină poate ascunde, însă, mai multe diagnostice, de la afecțiuni ușor de tratat până la urgențe de ordin medical, precum și complicații posibile asociate acestora. Totuși, înainte de a te impacienta, trebuie să observi exact care sunt simptomele pe care le ai, când acestea apar și cum se manifestă, pentru a putea primi un diagnostic și un tratament corect.
Fotofobia se manifestă, de cele mai multe ori, prin cefalee, adică dureri de cap, vedere în ceață, vedere cu pete, înroșirea rapidă a ochilor, urmată de inflamația sau de umflarea pleoapelor, mâncărime sau lăcrimare. În același timp, anumite persoane care suferă de fotofobie se pot confrunta cu senzații de greață la expunerea în lumină, amorțirea unei anumite părți a corpului, dar și cu amețeli sau vertij.
Aceste simptome apar fie în momentul expunerii la lumină, fie la câteva minute după contactul cu lumina, și pot să persiste de la câteva minute la ore întregi. De reținut este, însă, că dacă simptomele pe care le observi nu dispar după un interval de 24-48 de ore, este necesară consultarea unui medic.
Fotofobia poate avea mai multe cauze, de la cele de natură infecțioasă sau bacteriană la cauze severe precum anumite boli sau probleme neurologice. Cea mai comună cauză care duce la apariția fotofobiei este reprezentată de migrene. Când celulele ochiului, care au rolul de a conduce lumina, converg în nervul care duce spre creier apare o durere de cap de mare intensitate, motiv pentru care migrenele pot fi cauza principală a apariției sensibilității la lumină.
Mai apoi, o altă cauză a apariției fotofobiei este dată de boli ce afectează creierul, precum encefalita, meningita, răni la nivelul capului, anumite infecții de ordin viral sau bacterian, ori anumite intervenții chirurgicale pe creier urmate de leziuni la nivelul capului care duc la hipersensibilitate luminoasă.
O altă cauză a acestei hipersensibilități este dată de afecțiuni oculare precum uveita, keratita, cataracta, conjunctivita, dar și sindromul ochilor uscați, frecvent întâlnit în cazul persoanelor care lucrează mult utilizând tehnologia și au contact prelungit cu ecranele. Afecțiuni oculare care duc la apariția fotofobiei mai sunt și blefarospasmul, probleme la nivelul retinei, traumatisme oculare sau existența unor corpuri străine pătrunse în ochi.
Nu în ultimul rând, fotofobia poate să apară și în urma administrării anumitor tratamente de ordin medicamentos care sunt prescrise persoanelor ce suferă de boli cronice. Aceste medicamente cauzează o sensibilitate crescută a corpului la expunerea la lumină. Depresia și anxietatea sunt și ele cauze ale apariției fotofobiei, lucru mai puțin cunoscut, iar alte cauze comune, dar puțin cunoscute care duc la apariția acestei sensibilități sunt atacurile de panică, frica de mulțimi numită și agorafobie sau tulburările bipolare.
Tratamentul pentru fotofobie cronică, odată ce este pus acest diagnostic, poate fi prescris doar de către medici specializați, nicidecum luat pe cont propriu, deoarece poate face mai mult rău decât bine dacă nu este un tratament corect administrat și prescris. Ei bine, în primă fază, dacă simptomele sunt unele deranjante și sunt însoțite de durere puternică și persistentă, poate fi recomandată purtarea unor ochelari de soare care să aibă o lentilă închisă la culoare. De asemenea, în cele mai multe dintre cazuri este prescris un tratament în urma examinării și a consultării istoricului medical. În anumite cazuri, însă, nu este suficientă o consultație de rutină, fiind necesare examinări RMN sau imagistice, dar și un examen oftalmologic realizat cu lampă de fantă sau un test specific pentru a examina lacrimile.
Evitarea luminii puternice și crearea unui mediu cu lumină redusă în locuință sunt printre primii pași ai tratamentului pentru acasă, urmat de purtarea unor ochelari speciali care să filtreze lumina ce ajunge la ochi, dar și administrarea unor soluții pentru protecția ochilor. Tratamentul medicamentos poate fi administrat atunci când există simptome precum migrene, cuprinzând antiinflamatoare nesteroidiene, anticonvulsivante, picături pentru ochi sau alte sedative, ba chiar antibiotice în anumite cazuri, când fotofobia este de natură infecțioasă.
Mai există și varianta tratamentului chirurgical, la care se ajunge doar în cazuri grave de fotofobie cronică și acest tratament este necesar pentru reducerea presiunii intraoculare sau a presiunii asupra creierului, atunci când este vorba despre o fotofobie cu hemoragie subarahnoidiană. De asemenea, în cazul persoanelor mai în vârstă, care se confruntă cu cataractă ce duce și la apariția fotofobiei, tratamentul acesteia poate consta într-o operație cataractă adulți.
Pot fi luate și anumite măsuri de prevenție, pentru ca fotofobia să nu se agraveze, precum este evitarea factorilor care declanșează simptomele sau reducerea timpului petrecut în fața ecranelor, pentru a diminua timpul petrecut prin expunere la lumină și pentru a minimiza efectele soarelui asupra ochilor, care pot duce la dureri de cap și stări de amețeală.
Prin urmare, fotofobia se poate trata, însă existența ei duce la scăderea calității vieții pentru persoanele care se confruntă cu ea. Indiferent de cauza care a dus la apariția acesteia, dacă te confrunți cu fotofobia și simptomele nu trec după o zi, două, ba chiar le resimți mai intens și mai deranjant, apelează de îndată la un specialist pentru consultații oftalmologice. Nu lua tratamente ,,după ureche”, ci doar dacă sunt prescrise în urma unor controale amănunțite realizate de medici specialiști. Dacă, de asemenea, cunoști pe cineva care se confruntă cu astfel de simptome ale fotofobiei, distribuie acest articol persoanei în cauză, pentru a o ajuta.
Sursa foto: Pexels.com.
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.