A- A+
În timp ce înaintează în vârstă, pacienții își pierd elasticitatea țesuturilor conjunctive și elastice, care devin mai fragile și pot genera cu ușurință răspândirea hemoragiei subconjunctivale. Dacă vrei să afli ce reprezintă această afecțiune oculară, cauzele, simptomele și metodele de tratament, găsești informații utile în următorul articol.
Cuprins
Roșeața oculară acută are drept cauză o afecțiune benignă oculară – hemoragia subconjunctivală. Se cunosc factori de risc precum traume sau folosirea lentilelor de contact (la pacienții tineri) și bolile cardiovasculare sistemice (la pacienții vârstnici):
Dacă hemoragia subconjunctivală reapare sau persistă, este necesar ca pacienții să efectueze evaluări suplimentare precum:
Trăsături caracteristice și posibile cauze ale hemoragiei subconjunctivale:
În cazul unor traume, se consideră că localizarea hemoragiei subconjunctivale este probabil să rămână în jurul locului impactului, prin comparație cu alte cauze, când se răspândește sângerarea.
Conform studiilor, s-au observat cazuri de hemoragie subconjunctivală mai ales vara, când este mai probabil să apară traumatismele în mod frecvent.
Care pot fi cauzele hemoragiei subconjunctivale?
Deoarece este imposibil de definit cauza principală, specialiștii consideră ca motive generatoare de hemoragie subconjunctivală următoarele probleme sistemice care apar, de regulă, la persoanele în vârstă:
Cu toate acestea, la jumătate dintre pacienții evaluați nu s-au descoperit cauzele apariției hemoragiei subconjunctivale.
De la o traumă minoră precum frecarea la ochi sau corp străin, până la traume majore precum penetrarea globului ocular cu obiecte contondente, care poate produce hemoragii la toate nivelurile, se pot produce probleme generatoare de hemoragie subconjunctivală.
Localizarea este observată, în cele mai multe cazuri, la nivel temporal și mai puțin la nivel nazal.
Când se observă primele semne ale ochilor înroșiți, mai exact când conjunctiva este afectată vizibil, se apelează de urgență la consultații oftalmologice pentru adulți pentru determinarea cauzelor și pentru instituirea tratamentului corespunzător.
Dacă pacientul nu își mai amintește dacă ar fi suferit un traumatism, oricât de mic ar fi fost, medicul oftalmolog îl întreabă cu atenție despre orice traumă minoră suferită în ultimele zile.
În cazul apariției unor leziuni orbitale precum fractura oaselor, se poate scurge sângele sub conjunctivă după 12 sau 24 de ore și poate apărea hemoragia subconjunctivală.
Inflamația acută a conjunctivei sau conjunctivita hemoragică acută este posibil să fie cauzată de enterovirus sau de adenovirus, care generează efecte precum:
Acestea se formează pe partea temporală
În unele cazuri se asociază cu rujeola, după debutul erupțiilor cutanate, fără leziuni oculare.
O altă cauză a hemoragiilor subconjunctivale poate fi apariția tumorilor vasculare ale conjunctivei, precum:
În ultimii ani s-a constatat că purtarea lentilelor de contact este o cauză frecventă a apariției hemoragiei subconjunctivale, în special la pacienții tineri. Atât dispozitivele pentru inserarea lentilelor de contact, cât și unghiile pot favoriza apariția leziunilor oculare și, după 12- 24 ore, se observă apariția unor semne ale hemoragiilor subconjunctivale. Deși pacienții tineri nu prezintă probleme cardiovasculare sau boli sistemice, riscurile sunt suficient de mari din cauza purtării lentilelor de contact. Cu toate acestea, specialiștii le recomandă pacienților cu tulburări hematologice să nu poarte lentile de contact pentru a preveni hemoragia subconjunctival oculară.
Un pas important în identificarea hemoragiei subconjunctivale este anamneza efectuată atent, cu răbdare și cu profesionalism. Astfel, se pot adopta măsuri eficiente în vederea instituirii tratamentului ideal pentru prevenirea recurenței problemelor oculare. Dacă sunt obținute informații utile în legătură cu factorii favorizanți: leziuni, traumatisme, purtarea lentilelor de contact, hipertensiune arterială, diabet zaharat, boli sistemice, probleme ereditare sau alte afecțiuni, cu siguranță diagnosticarea este corectă și tratamentul recomandat de către specialiști este cel mai bun. La o examinare atentă se observă dacă a existat vreun traumatism, se exclude cauza vreunei afecțiuni oculare care poate produce hemoragie subconjunctivală. De asemenea, se recomandă monitorizarea tensiunii arteriale sau a glicemiei, în unele cazuri și a analizei INR pentru a exclude problemele vasculare generatoare de afecțiuni oculare.
Prin urmare, nu este necesar un tratament pentru hemoragia subconjunctivală decât dacă este recurentă sau persistentă și aceasta impune o evaluare sistemică ulterioară.
Sursa foto: pexels.com.
Referințe:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3702240/
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.