A- A+
Copiii care suferă de hipermetropie se confruntă cu vedere neclară, atât la distanță, cât și în apropiere.
Hipermetropia este un defect de vedere care se caracterizează prin dioptrii cu plus (+) sau mai simplu spus, ochii sunt mai mici și mai scurți.
Hipermetropia reprezintă un viciu de refracție în care ochiul este conformațional mai mic, iar imaginea se formează în spatele retinei, a explicat doamna Dr. Ana Maria Boariu, medic primar oftalmopediatru.
Fenomenul de refracție se traduce prin proiectarea imaginilor obiectelor din exterior pe suprafața retinei. Mai exact, în momentul în care lumina vine în contact cu mediile transparente ale ochiului, și anume cornee, umoare apoasă, cristalin și corp vitros, razele suferă un proces de refracție și își modifică direcția astfel încât retina să fie “peretele” pe care se proiectează imaginile.
În cazul unui ochi hipermetrop, imaginea nu este focalizată pe retină, ci în spatele acesteia, însă procesul este cu mult mai complex de atât.
Cuprins
Majoritatea copiilor se nasc hipermetropi din cauză că ochiul nu este pe deplin dezvoltat, însă problema dispare odată cu trecerea timpului, cu cât copilul și implicit ochiul se dezvoltă mai mult. Valoarea dioptriilor se apropie de 0 în jurul vârstei de 6-7 ani, moment în care ochiul vede bine la toate distanțele (ochi emetrop). Procesul este unul natural, fiziologic și poartă numele de emetropizare.
Este indicat ca părinții hipermetropi să-și aducă copiii la un consult oftalmologic, a precizat doamna Dr. Ana Maria Boariu.
Valoarea dioptriilor unui ochi este dată de axul antero-posterior al globului ocular. În cazul hipermetropiei, axul este unul mai scurt. Cauzele care pot determina hipermetropia pot fi:
Problemele pot fi depistate din timp, întâi de către părinți și apoi de către pediatru. Orice schimbare în comportamentul normal al copilului indică o problemă cu care el se confruntă. Cum recunoaștem însă un ochi hipermetrop?
Copiii mai mari care suferă de hipermetropie pot prezenta probleme la scris sau citit. Fenomenul poartă numele de oboseală oculară și se manifestă prin dureri de cap, nevoia copilului de a clipi mult mai des sau de a-și freca ochii și dificultăți în a suporta lumina (fotofobie). Dacă efortul este menținut în activități precum scris sau citit, pe lângă oboseala oculară, pot apărea dureri oculare sau încețoșarea privirii.
Copiii cu hipermetropie mică (sub 3 dioptrii) nu au nevoie de ochelari, asta pentru că ochiul are puterea să se acomodeze atât la distanță, cât și în apropiere.
Ochiului îi este însă tot mai dificil să facă munca asta odată ce valoarea dioptriilor crește. În urma efortului pe care copilul îl depune să vadă clar, pot apărea alte probleme.
Ochii copilului se pot îndrepta spre nas (afecțiunea poartă numele de strabism convergent), acesta fiind cu adevărat un moment de alarmă pentru părinți. Nu trebuie așteptat însă acest moment pentru ca părinții să ia în calcul o consultatie oftalmologica specializata. Dioptrii mai mari înseamnă vedere mai scăzută la distanță și neclaritate în apropiere.
Orice problemă netratată poate duce către alte probleme mult mai grave în timp. Se recomandă controlul oftalmologic chiar și atunci când nu există semne care să ateste o problemă. Copilăria este perioada în care mecanismele vederii se definitivează și se poate interveni mult mai ușor.
Tratamentul hipermetropiei presupune ochelari cu lentile convexe (plus) care mută imaginea din spatele retinei, pe retină, pentru ca vederea să fie clară la toate distanțele. Se recomandă copiilor care prezintă simptome, în general celor aflați la vârste școlare (ochelari de lucru). Copiii pot citi sau scrie mult mai ușor, fără dureri de cap și efort susținut.
Hipermetropia se poate corecta prin purtarea unei perechi de ochelari, prin folosirea lentilelor de contact, prin laser și chirurgia cristalinului în scop refractiv, a adăugat doamna Dr. Ana Maria Boariu.
În cazul în care copilul a dezvoltat strabism, metodele de corecție sunt puțin diferite. Pot fi recomandați ochelari cu dioptrii diferite pentru apropiere și distanță (se numesc ochelari bifocali). Se poate ajunge chiar la proceduri chirurgicale, dacă medicul recomandă asta și doar în urma unor investigatii amanuntite.
Odată cu evoluția medicinei, un consult oftalmologic poate fi efectuat chiar și în cazul sugarilor, unde copilul nu poate comunica ce-l deranjează și unde problemele pot fi trecute cu vederea destul de ușor. Este mai bine să previi, decât să tratezi și doar așa îți poți ajuta copilul să vadă viața așa cum e, prin ochi sănătoși.
Așadar, hipermetropia poate avea efecte serioase care să pună în pericol vederea copilului pe viitor dacă nu este tratată la timp. Niciodată nu este prea devreme! Copiii pot fi ajutați să vadă lumea cu o simplă vizită la medic.
Surse foto: ShutterStock.com, Pixabay.com
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.