×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Igiena ochiului – cele mai frecvente greșeli și ce trebuie să faci în schimb

iulie 13, 2021 Dr. Andreea Ciubotaru

Igiena ochilor este extrem de importantă pentru starea generală de sănătate, atât a vederii, cât și a întregului organism. Există o serie de afecțiuni care pot fi declanșate de faptul că nu îți îngrijești corect ochii. Așadar, pentru a putea evita apariția problemelor, primul pas e să le asiguri o igienă corectă. 

Cele mai frecvente greșeli în igiena ochilor

Cea mai întâlnită greșeală este atingerea ochilor cu toate că mâinile nu au fost spălate cu apă și săpun înainte. Aceasta acțiune poate provoca probleme grave, întrucât pe suprafața mâinilor se află numeroase bacterii. Cel mai indicat e să îți atingi ochii doar în momentul în care te speli pe față (și atunci trebuie să îți cureți mâinile cu apă și săpun înainte). Însă, dacă din diverse motive vrei să îți atingi zona ochilor în timpul zilei, spală-te foarte bine pe mâini înainte și usucă-te cu un prosop curat sau cu un șervețel de unică folosință. 

 

Fiecare membru al familiei trebuie să aibă propriul prosop cu care își curăță fața și, implicit, ochii. În cazul în care mai multe persoane folosesc un prosop, diverse afecțiuni contagioase pot fi transmite foarte ușor, precum conjunctivita bacteriană. Așadar, pentru a evita problemele de acest tip, este nevoie ca fiecare să aibă prosopul său, pe care să îl schimbe des (maxim după două-trei zile).

 

Mai mult decât atât, nu uita să schimbi așternuturile, în special fața pernei pe care dormi. Pe suprafața acesteia se adună diverse bacterii și, pentru o bună igienă, trebuie schimbată adesea. Sunt recomandate cele din materiale naturale, nu cele din materiale sintetice. 

 

Bineînțeles, pe lângă evitarea greșelilor, zona ochilor va fi curățată de două ori pe zi, dimineața și seara. Deși pentru ten sunt recomandate diversele geluri de curățare, zona pleoapelor și a genelor este îndeajuns să fie spălată cu apă sau șervețele sterile, special concepute pentru acest scop. Nu folosi apă fierbinte, dar nici foarte rece.

Ochi, pleoape,gene,sprancene,iris
Dacă porți lentile de contact, cu siguranță știi că trebuie să acorzi chiar mai multă atenție igienei. Așadar, nu folosi niciodată lentilele după ce a trecut termenul de valabilitate, evită contactul lichidelor cu lentilele (în afară de soluția pentru curățare) și asigură-te că ai mâinile curate înainte de a le aplica. 

Igiena ochilor la bebeluși

Igiena ochilor bebelușului este extrem de importantă pentru a-i proteja sănătatea și vederea, mai ales pentru că în primele săptămâni nu are lacrimi. Astfel, ziua începe și se încheie cu spălarea zonei ochilor, acordând atenție pleoapelor și genelor. Folosește un ser fiziologic, șervețele sau comprese sterile și mișcări din exterior spre interior. Nu utiliza același șervețel pentru ambii ochi, întrucât, în cazul prezenței unei infecții la un ochi, ea va fi transmisă și spre celălalt. Evită folosirea săpunurilor pentru că ele pot duce la iritarea globului ocular și nu utiliza produse de tipul picăturilor sau unguentelor decât dacă au fost prescrise de către medic. 

copil, ochi copil, bebe, asternut bebe
Cel mic trebuie, la rândul său, să beneficieze de controlul unui medic oftalmolog, cu toate că nu prezintă simptome care să indice vreo problemă. 

Igiena vederii – alte aspecte de care trebuie să ții cont

Pe lângă igiena corectă, este necesar să respecți și alte reguli pentru a menține sănătatea ochilor: 

 

Ochelari, ochelari de soare, ochelari clip on
Cu toate că nu ai probleme cu vederea, recomandarea noastră este să nu sari peste consultația anuală. Anumite afecțiuni nu au simptome pe care să le poți observa, consultația fiind singura posibilitate de a depista prezența anumitor boli.

 

Ai grijă de igiena ochilor tăi pentru a preveni apariția problemelor. Touși, dacă ai anumite simptome care pot indica o anumită afecțiune, precum usturimea ochilor, lăcrimarea excesivă sau sensibilitatea la lumină, nu ezita să îți faci o programare la Spitalul de Oftalmologie Infosan. 

 

Sursa foto: Unsplash.com

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI