×
infosan-logo infosan-anmcs

Operatie Strabism Adulti si copii

Ce este strabismul?

Dezalinierea axelor oculare poartă numele de strabism. Sau popular spus, ochii nu se orientează simultan în aceeaşi direcţie. Rezolvarea acestei afecţiuni necesită la copii un tratament complex și de lungă durată. La adulți rezolvarea fiind numai chirurgicală.

Care sunt cauzele strabismului?

Devierea unui ochi nu este o banală modificare estetică, cauzele fiind multiple: 

Cum se stabileste diagnosticul de strabism?

Iniţial trebuie efectuată o examinare completă: determinarea acuităţii vizuale a ambilor ochi, a viciilor de refracţie (nevoia de ochelari), măsurarea cu ajutorul prismelor a unghiului de deviaţie strabică la distanţă și la aproape, uneori şi la privirea în sus, în jos sau lateral, examinarea polului anterior și posterior.

De asemenea, se verifică cu ajutorul unor teste speciale prezenţa sau absenţa vederii binoculare (simultană cu ambii ochi) și a vederii stereoscopice (în spaţiu). Sunt diferențiate astfel strabismele adevărate de cazurile de fals strabism în care axele oculare sunt perfect paralele. Practic aspectul aparent de strabism este dat de asimetria pliului palpebral și baza largă a nasului, frecvente le sugari.

operatie strabism

 

 

Cum vede un pacient cu strabism

Miscati bara pentru a vedea diferentele dintre vederea normala si vederea afectata

vedere-strabism-normala
vedere-strabism-normala

 

Cum te putem ajuta? 

În ce constă tratamentul pentru strabism?

La copii, tratamentul începe în marea majoritate a cazurilor cu prescrierea de ochelari, mai ales dacă este vorba de un viciu de refracţie necorectat, asociat cu ambliopie (ochi leneş).  Se acoperă ochiului sănătos, scopul fiind acela de a-l forța pe pe cel slab să vadă.

Atenție! Dacă în urmă acestor tratamente, deviaţia oculară nu se corectează, este nevoie de intervenţie chirurgicală, care se efectuează sub anestezie generală sau locală.

Cand este necesara operatia de strabism?

Există și forme de strabism care nu se ameliorează cu ochelari, în aceste situații fiind necesară direct operatia de strabism.

 

De exemplu strabismul restrictiv – sindromul Duane, strabismul convergent congenital cu unghi mare sau paralizii musculare.

La adulți, testul cu prisme trebuie efectuat întotdeauna preoperator, deoarece exclude riscul vederii duble ce poate apărea după operație.

In ce consta operatia de strabism?

Tehnica operatorie constă în slăbirea (prin retropoziţie) asociată sau nu cu întărirea (prin rezecţie) a unor muşchi oculari.

Operaţia se adresează doar deviaţiei globilor oculari şi nu are ca scop îmbunătaţirea vederii. Se poate interveni la unul sau la ambii ochi, iar în caz de reintervenţie ar trebui cunoscute tehnicile chirurgicale efectuate anterior.

Uneori pot fi necesare mai multe operaţii pentru a se ajunge la realinierea ochilor. Dar acest lucru nu înseamnă un eşec al primei intervenţii chirurgicale – este cazul  deviaţiilor mari sau al reintervențiilor. Postoperator, ochiul operat va fi pansat până a doua zi, când se va începe tratamentul local care va dura o lună. În cadrul evoluţiei obişnuite postoperatorii poate să apară jenă locală trecătoare cu ochi roşu, lăcrimos, vederea poate fi înceţoşată sau dublă, dar acestea dispar în câteva zile.

Complicaţiile operaţiei de strabism sunt rare și tratabile:

  • infecţii – care sunt prevenite prin tratamentul antibiotic postoperator,
  • alinierea nesatisfăcătoare a ochilor (supra- sau subcorecţie) – mai ales în deviații mari sau reinterventii,
  • modificarea refracţiei oculare

Rețineți:

  • Strabismul diagnosticat precoce la copii și tratat corect cu ajutorul ochelarilor se rezolvă de cele mai multe ori fără a mai fi necesară intervenția chirurgicală. Funcția vizuală a ambilor ochi fiind recuperată.
  • De aceea, sfatul nostru este: nu vă grăbiți să vă operați copilul de strabism! Recuperarea ambliopiei, atunci când există, fiind esențială pentru dezvoltarea normală a vederii. Consultați un specialist în domeniu pentru a afla momentul optim pentru intervenție, dar nu uitați că depășirea acestuia poate compromite rezultatul. Acest moment diferă mult de la un copil la altul.
  • Corectarea chirurgicală a deviației oculare se poate face indiferent de vârstă, având însă doar scop estetic. La Spitalul de Oftalmologie Infosan am avut pacienți care au solicitat această intervenție după vârstă de 70 de ani, iar operația a fost un succes.

Operația de strabism nu îmbunătățește vederea!

  • Trebuie să reținem că această operație nu reduce dioptriile și nu ne scapă de ochelari. Însă dacă este realizată la momentul potrivit asigură o dezvoltare normală a vederii binoculare, în spațiu, precum și un aspect și mișcări normale ale globilor oculari.
  • Corectarea strabismului înlătură un defect estetic evident și elimină complexele de care pacienții suferă. Este o intervenție care ajută la creșterea respectului de sine, a integrării sociale și a succesului profesional ulterior.

Ce ne dorim noi?

Rezolvarea strabismelor înainte de a fi necesară intervenția chirurgicală. O singură intervenție pentru rezolvarea fiecărui caz de strabism operat.

Preturi operatii strabism

OperatiePret (euro)
Sub anestezie generală (1-4 muschi)1200-1500 Euro
Sub anestezie locală (1-4 muschi)1000-1400 Euro
Reintervenții strabism sub anestezie locală1300-1800 euro
Reintervenţii strabism sub anestezie generală1500-2000 euro

Pentru persoanele care vor să se opereze de cataractă este important de ştiut că procesul incepe cu un control specializat amănunţit şi abia apoi se trece la urmatorul pas (operaţia propriu-zisă), dacă este cazul.

Dacă ai întrebări sau doreşti să faci o programare, suntem aici pentru tine.

Experienta operatiei de strabism la clinica Infosan

Dr. Andreea Ciubotaru

 A absolvit ca şefă de promoţie Facultatea de Medicină în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti, a partcipat la stagii de specializare în oftalmologie pediatrică şi chirurgia cataractei la Praga, Graz și München, fiind un om extrem de cald și devotat.

dr andreea ciubotaru, medic oftalmolog andreea ciubotaru, chirurg infosan
receptie Spital Infosan

scrie-ne sau sună-ne!

Echipa noastră îţi stă la dispoziţie.

  • Email: secretariat@infosan.com.ro
  • Telefon: 021 211.4067
                    0788 47 85 35

Nu amanati tratamentul pana cand e prea tarziu

Suntem aici sa te ajutam.

La Spitalul de Oftalmologie Infosan, operatia de cataracta este decontata partial de CNAS.

Dr. Andreea Ciubotaru

 A absolvit ca şefă de promoţie Facultatea de Medicină în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti, a partcipat la stagii de specializare în oftalmologie pediatrică şi chirurgia cataractei la Praga, Graz și München, fiind un om extrem de cald și devotat.

dr andreea ciubotaru, medic oftalmolog andreea ciubotaru, chirurg infosan
receptie Spital Infosan

scrie-ne sau sună-ne!

Echipa noastră îţi stă la dispoziţie.

  • Email: secretariat@infosan.com.ro
  • Telefon: 021 211.4067
                    0788 47 85 35
PROGRAMARI