Îngrijirea centrată pe pacient este viziunea fundamentală pe care o dezvoltăm în Spitalul de Oftalmologie Infosan. De ce? Fiindcă în centrul preocupărilor noastre se află pacientul și nevoile acestuia.
Ne dorim să oferim pacienților o îngrijire integrată. Aceasta înseamnă că ne dorim să trecem dincolo de statutul de spital privat de oftalmologie. Înseamnă să oferim soluții complete și servicii complexe care să aducă vindecarea și nu doar tratarea unei afecțiuni.
Totodată, ne-am asumat rolul de educator medical, încercăm să oferim informații prețioase cu privire la prevenția afecțiunilor oftalmologice. Ne dorim ca pacienții care ne trec pragul să-și înțeleagă nu doar diagnosticul, afecțiunea ci să aibă parte de tratamente personalizate care să se plieze individual pe nevoile acestuia.
De aceea, pe site-ul www.infosan.ro avem o secțiune dedicată exclusiv pacienților: secțiunea Afecțiuni medicale. De asemenea, avem și secțiunea Oftalmologia de la A la Z, o rubrică în care principalii termeni medicali întâlniți în patologia oftoalmologică sunt explicați de medici. În felul acesta, ne dorim ca pacientul să fie corect informat și excelent tratat.
De ce am ales îngrijirea centrată pe pacient?
Fiindcă nevoile pacienților noștri ne sunt prioritare.
Știm că o afecțiune înțeleasă, fie ea și cronică sau una care are ca tratament operația, devine ușoară dacă o înțelegi. Boala poate fi gestionată în clipa în care o înțelegem. De aceea, informăm corect pacienții și îi educăm cu privire la diagnosticul lor.
Ne dorim ca pacienții noștri să înțeleagă rolul prevenției. Prin urmare, am decis să facem educație medicală și informare medicală pe site-ul spitalului nostru. Informațiile oferite sunt destinate pacienților.
Implicăm pacientul în propriul său tratament. Mai exact, specialiștii noștri informează pacienții cu privire la consecințele tratamentului și a stilului de viață pe care le vor adopta după terminarea unui tratament sau după o intervenție chirurgicală. Așa cum vrem să fie înțeles și rolul controlalelor, rolul monitorizării unei afecțiuni cronice.
Întotdeauna ținem cont de nevoile şi de aşteptările reale ale pacienţilor care ne trec pragul. Investim mult timp pentru a le înțelege cu adevărat nevoile. În plus, acesta este și motivul pentru care am creat în Spitalul de Oftalmologie Infosan și posibilitatea consultului dublu sau altfel spus, varianta numită a doua opinie.Astfel, pacienții care doresc pot să aibă acces, într-o singură zi la două consultații. Una efectuată de medicul specialist și ulterior, acesta este văzut și de dr. Andreea Ciubotaru, medic primar oftalmolog, doctor în științe medicale și Președinta Societății Române de Strabologie și Oftalmopediatrie.
Investim timp în pregătirea noastră. Ca medici, am înțeles cât de mult contează pregătirea medicală continuă. An de an, echipa medicală a Spitalului de Oftalmologie Infosan participă cu lucrări la congrese internaționale și naționale. În felul acesta suntem la curent cu tot ceea ce este nou în domeniul oftalmologiei. De asemenea, ținem pasul cu tehnologia. Ei, bine, toate aceste elemente academice importante în care credem și investim timp sunt folosite pentru binele pacienții noștri.
Anual încercăm să aducem în țară, cu ocazia Congresului Societății Române de Strabologie și Oftalmopediatrie personalități remarcante din lumea oftalmopediatriei și a oftalmologiei internaționale. De exemplu, prof. dr. Klaus Peter Boergen de la Universitatea Ludwig-Maximilians München din Germania ne-a onorat cu prezența sa. Lucrările prezentate de acesta sunt mereu apreciate și așteptate de medicii din România. Profesorul Peter Boergen este unul dintre cei mai buni specialiști în chirurgia strabismului şi a ptozei palpebrale din Europa. Și profesorul Marie-Jose Tassignon, unul dintre cei mai buni chirurgi de cataractă congenitală din lume a fost in vizită la Spitalul de Oftalmologie Infosan.
Mai mult, alături de domnia sa, echipa medicală a Spitalului de Oftalmologie Infosan a operat, în primăvara acestui an 10 copii diagnosticați cu cataractă congenitală conform tehnicii BIL (bag-in-the lens). Marele avantaj al acestei tehnici este faptul că este mult diminuat riscul de apariție al cataractei secundare la copil.