fbpx
×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

INTERVIU: „Expresia «te-a tras curentul» este un mit, dar mediul în care trăim are influență asupra sănătății ochilor!”

noiembrie 3, 2020 Dr. Andreea Ciubotaru

Tratament pentru curent la ochi, la copii. Chiar dacă expresia ”te-a tras curentul” e doar un mit fără vreo explicație științifică în spate, mediul înconjurător ne poate influența sănătatea. Mai exact, un mediu cu aer prea rece sau prea uscat poate afecta ochii copiilor.

Dr Raluca NeacsuDr. Raluca Neacșu, medic specialist oftalmolog la Spitalul de Oftalmologie Infosan, ne-a explicat care ar putea fi cauzele inflamării și înroșirii ochilor, în cazul copiilor, și ce e de făcut într-o astfel de situație.

Smartliving: Care sunt cauzele posibile ale înroșirii ochilor la copii?
Dr. Raluca Neacșu: Apariția înroșirii ochilor la copii este determinată de dilatarea vaselor de sânge de pe suprafața ochiului în urma unui proces inflamator. Printre cauzele de inflamație oculară se află contactul cu anumite bacterii sau virusuri, praful din atmosferă, alergiile, expunerea la radiațiile solare, aer prea rece sau prea uscat, infecții oculare.

Smartliving: Ce afecțiuni oculare pot fi de vină pentru înroșirea ochilor, în cazul celor mici?
Dr. Raluca Neacșu: Înroșirea oculară poate traduce apariția unei infecții la nivelul diverselor componente oculare mai ales dacă se asociază cu modificări de vedere, durere, apariția secrețiilor.

Dintre aceste infecții reamintim conjunctivita (inflamația membranei albe ce înconjoară ochiul), ulcerul cornean sau cheratită (inflamații ale parții transparente anterioare a ochiului), uveită (inflamație asociată de obicei cu probleme în sferă ORL, reumatologică, stomatologică).

Înroșirea ochiului, durerea, lăcrimarea excesivă

Cheratita este o inflamație a corneei, membrana transparentă din partea din față a globului ocular. Această inflamație necesită tratament îndelungat.

Specialiștii susțin că cele mai frecvente cauze ale cheratitei sunt infecțiile provocate de virusuri, bacterii sau fungi. Mai mult, dacă are loc o inflamare a conjunctivei, diagnosticul este de cherato-conjunctivită.

Printre primele semne care anunță prezența cheratitei sunt înroșirea intensă a ochiului, durerea, lăcrimarea excesivă, sensibilitatea la lumină, slăbirea vederii sau vederea în ceață. Însă copilul se poate confrunta și cu o secreție purulentă, mai ales dacă este vorba despre o cheratită bacteriană. De asemenea, este posibil să apară și senzații precum sunt cele de uscăciune sau mâncărime a ochilor.

De asemenea, zgârieturile pe suprafața ochiului, șalazionul (inflamația unei glande din pleoapă), frecatul intens al ochilor sau necesitatea unor dioptrii pot duce la apariția ochilor roșii.

Șalazionul este o formațiune nodulară ce variază în dimensiune putând să ajungă cât o boabă de mazăre și poate fi localizat atât la nivelul pleoapei superioare cât și al celei inferioare. Șalazionul apare în general după o evoluție inflamatorie cronică (2-3 săptămâni) și este prezent atât la adulți cât și la copii.

Tratament pentru curent la ochi, la copii
Smartliving: Statul în curent are vreo influență sau e doar un mit fără nicio bază științifică?
Dr. Raluca Neacșu: Expresia “te-a tras curentul“ este un mit medical dar mediul în care trăim are influență asupra sănătății ochilor de exemplu expunerea la un mediu uscat sau foarte rece poate duce la apariția iritației oculare.

Smartliving: Ce e de făcut în cazul în care copilul se trezește cu un ochi roșu sau cu ambii ochi înroșiți?
Dr. Raluca Neacșu: În momentul în care se constată apariția unui ochi roșu de către părinți, copilul trebuie adus la un control oftalmologic pentru stabilirea unui diagnostic și unui tratament corect.

Smartliving: Ce teste sunt necesare pentru stabilirea diagnosticului?
Dr. Raluca Neacșu: Medicul oftalmolog va discuta cu părinții pentru a determina contextul în care a apărut roșeața oculară, va determina acuitatea vizuală pentru fiecare ochi în parte.

Examinarea atentă la microscop a fiecărei componente oculare va decela eventualele modificări, inflamații oculare, prezența unor corpi străini oculari. De asemenea, se face examinarea cu picături de dilatat pentru a examina și componentele mai profunde ale ochiului.

Tratament pentru curent la ochi la copii

De asemenea, în cazul zgârieturilor de pe suprafață oculară se folosește o substanță ce colorează zonele afectate pentru a le evidenția cât mai bine.

Smartliving: După stabilirea diagnosticului care sunt posibilele tratamente necesare?
Dr. Raluca Neacșu: În funcție de diagnosticul pus de medical oftalmolog se începe tratament cu picături ce conțin antibiotic specific pentru fiecare afecțiune astfel încât să se obțină vindecarea cât mai eficientă.

De asemenea se pot folosi substanțe ce au rolul de a regenera supafețele cu zgârieturi. În cazul infecțiilor mai profunde se poate iniția și tratament cu sirop antiinflamator sau antibiotic pe gură.

Smartliving: Cum trebuie să îngrijim sau să protejăm ochii copiilor?
Dr. Raluca Neacșu: Trebuie să fie evitat frecatul intens la ochi și atingerea repetată a pleoapelor pentru că se aduc local bacterii, virusuri ce pot duce la apriția diverselor inflamații. De asemenea, este foarte important să fie menținută igiena locală adecvată. De evitat expunerea la un mediu foarte uscat, rece sau foarte poluat.

„Trebuie limitat timpul petrecut în fața ecranelor pentru că la lucrul intens de aproape copilul uită să clipească la fel de des, filmul lacrimal se evaporă mai repede și astfel apare roșeața oculară”.

Dr. Raluca Neacșu, medic specialist oftalmolog

Cele mai frecvente afecțiuni oculare la copii

Prevenția este cheia spre o vedere normală a copilului. De aceea, controlul oftalmologic este obligatoriu chiar și în lipsa unei probleme pe care părintele sau medicul pediatru o pot sesiza.

Principalele afecțiuni oftalmologice la copii sunt: miopia, hipermetropia, astigmatismul, strabismul, ambliopia, nistagmus, cataracta congenitală, anomalii ale dezvoltării pleoapei, așa cum este ptoza palprebrală. De asemenea, la copil se poate întâlni și obstrucția de canal lacrimal.

Este important să reținem că miopia, hipermetropia și astigmatismul pot să apară în copilărie. Diagnosticul precoce al acestora, în primii ani de viață, când vederea copilului este în plină dezvoltare este o necesitate pentru sănătatea oculară a micuțului. În caz contrar se poate ajunge la o ambliopizare a ochiului. Mai exact au loc probleme ireversibile.

Medicul oftalmolog atrage atenția că:

În consecință pentru a preveni toate aceste probleme medicale sau pentru a le depista la timp, controlul oftalmologic este esențial. Ideal este să duci bebelușul la primul control oftalmologic la vârsta de două luni, iar obligatoriu controlul oftalmologic trebuie să aibă loc în primul an de viață. Atenție! Atunci când copilul este prematur, control este indicat în primele săptămâni de viață.

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI