A- A+
Pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine este foarte posibil ca medicii oftalmologi să vă recomande o serie de investigații sau teste. Mai jos, vă prezentăm o parte din investigațiile care se realizează la noi și cu ajutorul cărora, medicii stabilesc un diagnostic de certitudine în sfera oftamologică.
Iată ce investigații se fac în Spitalul de Oftalmologie Infosan:
Ce este keratometria?
Keratometria este explorarea topografică utilizată pentru a măsura curbura corneei și a detecta diverse neregularități ale formei acesteia. Este indicată pentru evaluarea și urmărirea keratoconusului și a keratoglobusului, diagnosticul astigmatismului cornean, calcularea parametrilor lentilelor de contact.
Ce este tonometria?
Tonometria oculară este un test care măsoară presiunea intraoculară și este utilizat pentru a detecta glaucomul. Prin utilizarea unui tonometru, presiunea intraoculară este măsurată indirect. Este important ca presiunea intraoculară să rămână în parametri normali. Creșterea sa poate provoca leziuni severe la nervul optic, care poate duce la pierderea vederii. Această patologie este cunoscută sub numele de glaucom.
Ce este pahimetria?
Pahimetria reprezintă valoarea grosimii corneene. Se realizează cu aparate contact sau non-contact, într-o serie de afecțiuni ale corneei (keratoconus, distrofii etc). Dacă se efectuează cu aparatul contact, se administrează în prealabil un anestezist. Se efectuează preoperator în cazul pacienților care urmează a fi selectați pentru chirurgie refractivă corneană. De asemenea este o investigație potrivită și pentru acei pacienți care deja au urmat o procedură chirurgicală pentru corecția viciilor de refracție în glaucom, în scopul ajustării valorii tensiunii intraoculare în funcție de grosimea corneei.
Ce este microscopia speculară?
Microscopia speculară evaluează numărul, densitatea și structura celulelor endoteliale ale corneei, adică stratul cel mai profund al acesteia, cu rol foarte important în menținerea transparenței sale. Se efectuează în cadrul diferitelor forme de patologie corneană, dar și înainte de operația de cataractă. Este foarte important să cunoaștem starea și numărul lor preoperator, întrucât la fiecare operație de cataractă se pierde un anumit număr din aceste celule. Nu este dureroasă și nu presupune atingerea ochiului.
Ce este topografia corneană?
Topografia corneană este un test de screening util pentru toată lumea, este deosebit de potrivit pentru cei care suferă de keratoconus (care permite să se evalueze gravitatea). Dar și pentru pacienții care au fost supuşi unei intervenţii chirurgicale de refracţie sau care au avut deja o intervenție cu ajutorul unui laser. Este, de asemenea, util pentru studierea efectelor lentilelor de contact pe cornee și de a construi aceleași lentile. Topografia corneană este un test neinvaziv, nu se realizează contact cu pacientul și nici măcar nu necesită utilizarea de picături pentru ochi.
Ce este ecografia oculo-orbitară?
Ecografia oculo-orbitară este o ecografie obișnuită care permite evaluarea țesuturilor moi ale orbitei, ochiului ca un întreg, dar și diferitelor structuri oculare (cristalin, vitros, coroidă, retină, nerv optic). Este indicată în traumatisme, tumori, sângerări intraoculare, în decolarea de retină, pentru evaluarea corpului vitros (miodezopsii, hemoragii vitreene, decolare posterioară de citros) și preoperator, în operația de cataractă. Mai mult, este extrem de utilă în cataractele foarte avansate ce nu permit vizualizarea structurilor fundului de ochi, din cauza densității cristaliniene foarte crescute. Investigația nu este dureroasă și durează câteva minute.
Ce este biometria oculară?
Biometria oculară este folosită pentru a determina valoarea cristalinului artificial, ce urmează a se implanta în timpul operației de cataractă sau în cazul chirurgiei refractive cristaliniene. În funcție de corectitudinea execuției depinde în general, valoarea viciului de refracție postoperator, în cataractă, fiind de asemenea posibil, tot cu ajutorul ei, ca pacientul să aleagă dacă dorește să poarte ochelari de citit sau de distanță după operația de cataractă cu implant de cristalin monofocal. O biometrie efectuată corect, împreună cu o operație corect efectuată, permite o vedere fără ochelari la pacienții care optează pentru cristaline artificiale multifocale. Biometria se poate realiza atât prin contact, după anestezie cu picături, cât și non-contact. Nu este dureroasă.
Ce este tomografia în coerență optică – OCT?
Tomografia în coerență optică (OCT) este o investigație oftalmologică care permite aprecierea structurilor retinei ce nu pot fi evaluate prin nicio altă metodă imagistică. Este extrem de utilă în cazul afecțiunilor retiniene, de tipul: edemului macular, degenerescenței maculare legate de vârsta, retinopatiei diabetice, etc. De asemenea este utilă în glaucom și are rol în aprecierea structurilor nervului optic. Este importantă atât în detecția riscului de a dezvolta glaucom, cât și în diagnosticarea și urmărirea acestei boli grave, care dacă este depistată la timp și tratată corespunzător, permite conservarea nervului optic și a vedereii pacientului. Investigația este neinvazivă și nedureroasă.
Ce este perimetria computerizată sau câmpul vizual?
Câmpul vizual este reprezentat de întreaga arie vizuală (înainte, lateral stânga/dreapta și sus/jos) care poate fi percepută atunci când ochii privesc înainte un punct fix. Testarea câmpului vizual este o modalitate prin care medicul oftalmolog măsoară întinderea și distribuția câmpului vizual. Determină dacă aveți zone cu lipsă de percepție (numite SCOTOAME) în aria vizuală și unde se află aceastea. Explorarea câmpului vizual se face cu ajutorul unor aparate numite perimetre. Afecţiunile în care explorarea câmpului vizual este importantă sunt în primul rând glaucomul, afecţiunile neurologice şi unele afecţiuni retiniene. În cazul glaucoamelor avansate, câmpul vizual poate stabili mult mai precis progresia bolii. Stabilirea progresiei este esenţială pentru determinarea eficienţei tratamentului glaucomului. Este o investigație complet nedureroasă, care necesită atenția pacientului.
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.
Etichete: investigatii oftalmologice keratometria microscopie speculara pahimetria tonometria