×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Iridociclita – una dintre cele mai frecvente afecțiuni oculare ce provoacă orbirea. Cauze, simptome, soluții de prevenire și de tratament

mai 14, 2023 Dr. Andreea Ciubotaru

Iridociclita (irita sau uveita anterioară) este o afecțiune oculară care se manifestă prin inflamarea irisului, țesuturilor și mușchilor implicați în focalizarea ochiului. Iridociclita este o afecțiune frecventă, cu potențial de a recidiva și care se poate extinde la ambii ochi. Este esențial de precizat că uveita anterioară poate să recidiveze, în special după o afecțiune parazitară, bacteriană sau virală. În multe cazuri, iridociclita se vindecă de la sine. Însă, forma cronică sau alte complicatii impun aplicarea tratamentului corespunzător. În caz contrar, boala se poate extinde la coroidă, poate genera glaucomul sau poate duce chiar la pierderea vederii.

Iridociclita – Ce este și de câte tipuri poate fi

Iridociclita se numără printre cele mai frecvente cauze oftalmologice cu potențial de orbire.  Aceasta poate însoți boli reumatologice, meningita, afecțiuni autoimune, bacteriene, parazitare sau virale. 

Iridociclita atacă una dintre cele mai puternic vascularizate și pigmentate zone din corpul uman: membrana intermediară vascularizată (uveea). Aceasta este formată din coroidă, iris și corp ciliar. Irisul este partea colorată și vizibilă a ochiului. 

Corpul ciliar înconjoară irisul, dar nu este vizibil fiind localizat în spatele scleroticei. Coroida este componenta stratului mijlociu al ochiului, fiind formată dintr-o membrană vasculară care separă structura sclerotică de retină.

În funcție de localizarea procesului inflamator, uveita este divizată în trei categorii: 

Ce este iridociclita?

Iridociclita mai este cunoscută și sub denumirea de uveită anterioară. Este cea mai comună formă de uveită, fiind răspândită la peste 40% dintre pacienți, comparativ cu uveita intermediară, unde diagnosticele ating maxim 15% dintre cazuri. 

Uveita anterioară cuprinde irisul și corpul ciliar, pe când forma intermediară afectează extremitățile retinei și zona din jurul corpului ciliar. 

Categoriile cele mai predispuse uveitei anterioare sunt cele care prezintă următoarele probleme:

Cea de-a treia formă a uveitei este uveita posterioară, care se manifestă prin apariția inflamațiilor coroidei și care afectează inclusiv retina. Uveita posterioară are un ritm de evoluție mai lent față de restul formelor, răspunde mai greu la tratamente și poate conduce la pierderea progresivă a vederii. 

În cazuri foarte rare, uveita poate afecta ochiul în totalitate. Pacienții diagnosticați cu panuveită sunt predispuși unui risc major de pierdere completă și definitivă vederii. Panuveita este favorizată de următorii factori:

Iridociclita, Ce-este-si-de-cate-tipuri-poate-fi, Ochi

Tipuri iridociclită

În funcție de severitatea și durata simptomelor, iridiociclita poate fi clasificată în trei categorii: iridiociclita acută, recurentă și cronică. În rândurile care urmează va fi explicat fiecare tip în parte și se vor menționa simptomele specifice.

Iridociclita acută se instalează brusc, iar durata variază de la minim 3 la 6 săptămâni. De obicei, forma acută se manifesta sub forma fotofobiei, a iritațiilor, roșeții și durerilor oculare. Forma acută se vindecă rapid și astfel scad riscurile de cronicizare a bolii dacă sunt administrate terapiile antiinflamatoare adecvate.

În cazul iridociclitei recurente, simptomele dispar și reapar la diverse intervale de timp. 

Spre deosebire de forma recurentă, iridociclita cronică este o formă care persistă, uneori depășind 3 luni și care se manifestă printr-o inflamație a corpului ciliar și a irisului. Prin comparație cu iriociclita acută, forma cronică nu răspunde la fel de bine la tratamentul cu medicamente. În cele mai multe cazuri se recurge la intervenție chirurgicală. Netratată în timp util, iridociclita cronică poate afecta sever ochiul, fiind o afecțiune cu evoluție dinamică.

Iridociclita – Cauze și factori de risc asociați altor boli sau leziuni

Iridociclita apare din cauze necunoscute, adesea asociate cu leziuni și traumatisme ale irisului sau corpului ciliar, cu rol în focalizare și care secretă umorul apos, un lichid care alimentează ochiul cu elemente nutritive.

Leziunile provocate prin arsuri, acțiuni de penetrare sau lovirea ochiului cu obiecte contondente favorizează dezvoltarea formei acute a iridociclitei. Atunci când afecțiunea oculară este determinată de o leziune la nivelul ochiului, irita dispare de obicei în termen de 1-2 saptamani. 

Irita poate să apară inclusiv la copiii care urmează un tratament pentru vindecarea artritei reumatoide.

Una dintre cauzele rare ale iridocilitei este asociată medicamentatiei pentru tratarea infecțiilor cu HIV.

Uveita mai poate fi provocată de orice infecție, de exemplu, o faringoamigdalita, infecțiile dentare, sinuzita sau iritațiile feței cauzate de virusuri hepatice pot genera oricare dintre formele menționate. 

Inflamația poate fi declanșată și de focarele infecțioase aflate la distanță de ochi, precum candida, toxoplasma, herpes, zona zoster, sau bolile microbiene (stafilococ, streptococ, bacil tuberculos, etc.).

Afecțiunea oculară dispare de regula odată cu tratarea infecției care a provocat-o. Irita se poate croniciza sau poate recidiva pe fondul bolii Sarcoidoza sau a bolilor autoimune.

Iridociclita apare în majoritatea cazurilor la adulții cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani. 

Factorii de risc ai iridociclitei sunt:

Iridociclita – Simptome și mijloace de tratament

Inflamația apare brusc în majoritatea cazurilor, fie la unul dintre ochi, fie se poate extinde și la celălalt. Durata este de cel puțin 3 luni, iar formele de manifestare tipice iridocilitei includ următoarele simptome: 

Semnalarea simptomelor cu potențial declanșator al irinei necesită de urgență solicitarea de consultații oftalmologice pentru adulți sau consultații oftalmologice la copii pentru prescrierea unui tratament corespunzător. În cadrul vizitei la medicul oftalmolog, specialistul va efectua o evaluare completă a ochilor, precum și:

Medicul poate prescrie pentru iridociclită un tratament cu rol de ameliorare a inflamațiilor și de protejare a acuității vizuale. De regulă, tratamentul prescris în cazul bolnavilor de irită se rezumă la:

Pentru cazurile în care administrarea picăturilor nu oferă nici un rezultat, medicul poate recomanda:

Intervențiile chirurgicale se impun și în cazurile acumulării de calciu la nivelul corneei pentru eliminarea depozitului calcificat.

Cazurile severe de uveită anterioară pot necesita administrarea de tratamente cu rol de stimulare a imunității. De regulă, tratamentul este identic, indiferent de cauza care a declanșat afecțiunea oculară. Tipurile de medicamente care sunt prescrise pacienților cu uveita anterioară au rol de imunizare a organismului, de anihilare a bacteriilor și virusurilor, cele care atenuează inflamațiile și controlează spasmele. 

Dacă simptomele iritei persistă sau dacă inflamațiile ori durerile nu se estompează, atunci medicul oftalmolog poate prescrie antiinflamatoare orale. Pacienții diagnosticați cu irita nu trebuie sa conducă în perioada destinată urmării unui tratament. De asemenea, se recomandă și purtarea ochelarilor de soare care să diminueze disconfortul provocat de fotofobie. Durata de recuperare după efectuarea intervențiilor chirurgicale este influențată de severitatea simptomelor, precum și de forma afecțiunii.

Nerespectarea tratamentului indicat tratării iritei poate conduce la următoarele complicații:

Complicațiile uveitei anterioare apar cel mai probabil la pacienții cu vârsta peste 60 de ani, la cei care suferă de uveită cronică sau atunci cand sunt identificate uveite intermediare sau posterioare. 

Iridociclita și efectele remediilor naturiste

Atâta timp cât remediile naturiste nu interacționează cu medicamentele prescrise, pot deveni o parte a tratamentului de vindecare a uveitei anterioare, dar doar la indicația medicului. Remediile naturiste nu înlocuiesc tratamentele conventionale, dar pot avea efect în atenuarea simptomelor. 

Printre acestea se numără:

Uveita anterioara poate fi prevenita prin abordarea unei rutine de viață care să includă următoarele obiceiuri:

Așadar, este important să iei în considerare informațiile de mai sus, pentru a cunoaște ce este iridiociclita, de câte tipuri este, care sunt simptomele iridociclitei, dar și multe altele. Specialistul poate sugera chiar internarea pacientului în vederea administrării tratamentului sub supraveghere. Dacă uvita atinge polul posterior al ochiului, atunci specialistul poate sa recurgă la utilizarea unui dispozitiv special conceput pentru a elimina în mod gradual un antiinflamator steroidian. Pentru că iridociclita este recidivanta după 2 ani de la apariția bolii, controalele efectuate la intervale scurte de timp sunt cele mai recomandate. Cooperarea pacientului, aplicarea rapidă a medicației și urmarea tratamentului asigură vindecarea completă a ochiului, reducând inclusiv riscurile unor potențiale sechele. 

Sursa foto: unsplash.com

Referințe:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/iritis/symptoms-causes/syc-20354961
  2. https://www.cedars-sinai.org/health-library/diseases-and-conditions/i/iritis.html
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430909/
  4. https://www.medicine.com/condition/iridocyclitis
  5. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/iritis/symptoms-causes/syc-20354961
  6. https://aapos.org/glossary/iritis
  7. https://www.medicalnewstoday.com/articles/166410#causes
  8. https://www.healthline.com/health/uveitis
  9. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14414-uveitis
  10. https://www.aao.org/eye-health/diseases/what-is-uveitis
  11. https://www.nhs.uk/conditions/uveitis/causes/
Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI