A- A+
Cu siguranță ai auzit de acest termen dacă ai afecțiuni oftalmologie. Totuși, poate te-ai întrebat ce este iridotomia. Dacă da, articolul acesta îți va răspunde la toate întrebările! Citeşte mai departe şi descoperă ce presupune această intervenţie, care sunt efectele secundare, contraindicaţiile, dar şi cum se prezintă rezultatele finale.
Cuprins
Iridotomia cu laser, cunoscută și sub numele de iridotomie periferică cu laser (LPI) este o intervenție oftalmologică în care se creează o mică gaură în iris cu ajutorul unui laser. Această procedură se face cu scopul de a deschide unghiul sau sistemul de drenaj intern al ochiului. Procedura este utilizată în special la pacienții cu unghiuri înguste sau închise. Prin crearea acestei găuri, se îmbunătățește drenajul lichidului ocular apos și se reduce presiunea intraoculară pentru a preveni deteriorarea nervului optic și riscul de pierdere a vederii sau chiar orbire.
De exemplu, persoanele care se confruntă cu glaucom pot apela la această operație. Ea va permite restabilirea fluxului normal de lichid în partea anterioară a ochiului, evitând astfel pupila, care este locul unde se produce blocarea. În esență, iridotomia oferă un nou canal de drenaj pentru lichidul intraocular, asigurând un flux adecvat și menținând presiunea oculară în limitele normale. Aceasta este o intervenție importantă pentru gestionarea glaucomului cu blocaj pupilar și poate fi decisivă în prevenirea complicațiilor grave asociate acestei afecțiuni.
Factorii de risc pentru închiderea unghiului includ: strămoșii asiatici, ochii cu dimensiuni mai mici decât media, sexul feminin, istoricul familial de glaucom și prezbiopie (dificultatea de a focaliza obiectele apropiate).
Iridotomia cu laser este, de asemenea, folosită în tratamentul unui episod acut de închidere a unghiului, care este o urgență medicală caracterizată de o blocare bruscă și completă a unghiului de drenaj al ochiului. În acest caz, iridotomia cu laser preventivă poate fi realizată din timp. De asemenea, la prevenție intră și investigațiile oftalmologice pe care orice persoană trebuie să le realizeze, mai ales dacă suspectează o astfel de afecțiune.
Simptomele închiderii acute a unghiului pot include:
Pe lângă folosirea lui în cazurile de unghi îngust sau închis, laserul YAG pentru iridotomie poate fi utilizat și pentru tratarea altor afecțiuni. YAG este un tip de laser în stare solidă ce folosește un cristal cu proprietăți unice pentru a genera impulsuri de energie.
Iridotomia cu laser este un tratament în care ochiul pacientului este anesteziat inițial cu picături sau gel oftalmic. Apoi, se aplică o lentilă de contact specială, care permite specialistului să se concentreze cu claritate pe irisul periferic, unde va aplica laserul. Majoritatea pacienților consideră că procedura nu este dureroasă.
Candidații potențiali pentru iridotomia cu laser sunt persoanele cu unghi închis în cel puțin jumătate din ochi și care prezintă o presiune oculară crescută sau glaucom. În cazul ochilor cu un unghi închis, dar cu presiune oculară normală și fără leziuni ale nervului optic, iridotomia cu laser poate fi recomandată ca măsură preventivă. Atenție, această procedură nu redă vederea limpede.
De obicei, nu este necesar ca pacientul să poarte un pansament pentru ochi. De asemenea, se poate reveni la activitățile obișnuite în aceeași zi în care s-a făcut procedura. Medicul va prescrie, în general, picături oftalmice antiinflamatoare pentru utilizare în zilele următoare intervenției.
După tratamentul cu laser, complicațiile sunt extrem de rare. În unele cazuri, presiunea intraoculară poate crește imediat după procedură. În situația în care acest lucru se întâmplă, poate fi necesar un tratament suplimentar înainte ca pacientul să fie externat din clinica oftalmologică. De obicei, acest tratament adițional constă în administrarea de picături pentru ochi sau a altor medicamente.
Iridotomia cu laser este, în general, o procedură sigură și eficientă, dar, ca orice intervenție medicală, poate fi asociată cu unele complicații. Printre complicațiile rare care pot apărea după iridotomie cu laser se numără:
Așadar, acum știi despre iridotomia la ochi și ce presupune această procedură. Nu ezita să faci o vizită medicului oftalmolog, în special dacă te confrunți cu ceva asemănător.
Sursă foto: Unsplash.com
Referințe:
Laser Iridotomy for Glaucoma
https://www.glaucomaassociates.com/laser-treatment-for-glaucoma/laser-iridotomy-for-glaucoma/
Laser Iridotomy
https://glaucoma.org/laser-iridotomy-frequently-asked-questions/
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.