A- A+
Glaucomul congenital este o afecțiune care dacă nu este diagnosticată și tratată corect duce la pierderea ireversibilă a vederii.
Glaucomul congenital este o afecțiune rară, cauzată de dezvoltarea incorectă a sistemului de drenare a lichidului din interiorul ochilor (umoarea apoasă) înainte de naștere. Aceasta duce la creșterea presiunii intraoculare, care la rândul său dăunează iremediabil nervului optic. Afecțiunea este caracterizată de creșterea presiunii intraoculare peste limita admisă de 19 mmHg.
În literatura de specialitate, glaucomul congenital este cel prezent de la naștere, iar glaucomul inflantil, cel care apare în primii 3 ani de viață.
În clipa în care apare suspiciunea de glaucom congenital, trebuie efectuat obligatoriu un examen oftalmologic. De regulă, acesta se face cu anestezie generală. În timpul acestei examinării sub anestezie generală se efectuează: măsurarea tensiunii intraoculare, examinarea fundului de ochi, măsurarea diametrului corneean, ne-a explicat dr. Andreea Ciubotaru, medic primar oftalmolog cu supraspecializare în oftalmopediatrie.
Totodată medicul ne-a spus și că examinarea sub anestezie generală aduce informații prețioase despre aspectul microscopic al corneei, al retinei, dar și celorlalte structuri intraoculare.
Datele statistice arată că această afecțiune apare mai frecvent la băieți (65%), iar 80% dintre pacienți sunt diagnosticați în primul an de viață. De asemenea, în peste 70% dintre cazuri, glaucomul congenital este bilateral.
Principalele semne și simptome:
Încă nu se știu cu exactitate factorii care duc la creșterea riscului de apariția a glaucomului la naștere. Cu toate acestea, părinții care au glaucom sau au în familie un astfel de diagnostic, prezintă un risc mai mare de a transmite boala. Cu alte cuvinte, dacă un copil s-a născut cu acestă afecțiune, sunt șanse ca și fratele lui să aibă boala.
Din păcate, de cele mai multe ori, afecțiunea afectează ambii ochi, și destul de rar se situează numai la un singur ochi.
Dacă afecțiunea este diagnosticată la timp, aproximativ 80% dintre copii răspund bine la tratament și nu vor avea probleme de vedere în viitor.
În ce constă tratamentul:
Întotdeauna, în cazul copiilor, prima opțiune de tratament este operația.
Tratamentul glaucomului congenital este chirurgical. Mai mult, acesta se practică de urgență! De asemenea, trebuie subliniat faptul că în cazurile de glaucom congenital sau infantil, tratamentul medicamentos este ineficient în controlul tensiunii intraoculare pe termen lung. Cu toate acestea, tratamentul medicamentos este foarte bun atunci când se dorește o temporizare a intervenției chirurgicale în situații dificile, așa cum este, de exemplu, starea precară a nou-născutului care nu permite anestezia generală, a mai spus medicul Andreea Ciubotaru.
Dacă operația nu poate avea loc imediat după stabilirea diagnosticului, medicul poate prescrie picături oftlamologice și/sau medicamente orale cu rolul de reduce presiunea intraoculară, cel puțin până în momentul în care copilul poate fi operat. Uneori și după operație vor fi prescrise medicamente care să ajute la controlul presiunii intraoculare.
Pot exista complicații postoperatorii?
Uneori pot exista, dar de regulă sunt foarte rare și tratabile.
Cele mai des întâlnite complicații sunt legate de anestezie.
Printre alte complicații posibile sunt descrise: corectarea tensiunii intraoculare poate fi parțială (rămâne o oarecare hipertensiune intraoculară postoperator) sau excesivă (hipotonie oculară postoperatorie), ambliopia (ochiul leneș), dezlipirea de retină, astigmatism, subluxația de cristalin.
Sunt și situații în care există riscul ca presiunea intraoculară crescută să poată reveni, în consecință, copilul va trebui să facă controlale regulate toată viața.
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.
Etichete: glaucom congenital glaucom infantil operatie glaucom simptome glaucom tratament glaucom