fbpx
×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

La o săptămână după naștere, bebelușii pot vedea roșu, portocaliu, galben și verde

decembrie 2, 2020 Dr. Andreea Ciubotaru

Despre ceea ce vede bebelușul și modul în care ne percepe ne-a povestit doamna dr. Andreea Ciubotaru, medic primar oftalmopediatru, doctor în științe medicale, la Spitalul de Oftalmologie Infosan.

Sistemul vizual al nou-născutului are nevoie de timp pentru a se dezvolta. Ochii sugarilor nu sunt foarte sensibili la lumină în prima lună de viață, dar clipesc la blițul camerei foto, de exemplu. Sau privirea lor poate să fie atrasă de un obiect luminos.

În prima săptămână de viață, nou-născuții nu văd prea multe detalii însă pot să perceapă obiectele foarte apropiate numai în alb, negru sau gri. Cu toate acestea, ei încep extrem de repede să-și dezvolte abilitatea de a vedea în culori. De asemenea, la o săptămână după naștere, pot vedea roșu, portocaliu, galben și verde.

În prima lună de viață, copilul începe să aibă contact vizual, dar capul și ochii se mișcă împreună. În consecință, aceasta este o perioadă în care părinții nu trebuie să se îngrijoreze, trebuie să aibă răbdare. Este indicat să reținem că la această vârstă, mișcările oculare nu sunt coordonate și tocmai de aceea, dacă observăm o deviație intermitentă a ochilor nu trebuie să o percepem ca pe un semn de alarmă.   

Progresele apar între luna a 2-a și a 3-a de viață

În această perioadă, vederea bebelușului înregistrează numeroase progrese. Mai exact, ochii lor încep să se miște coordonat, iar acuitatea vizuală se îmbunătățește. Cei mici încep să urmărească obiectele și persoanele din jurul său și încep să-și analizeze mânuțele. Și foarte imporant, ei deja încep să-și miște privirea de la un obiect la altul fără să-și miște și capul așa cum o făceau în prima lună de viață.

 
Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

Etichete:

PROGRAMARI