×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Lăcrimarea ochilor – cum să interpretezi acest semnal transmis de organismul tău și ce va implica descoperirea unei afecțiuni?

noiembrie 2, 2021 Dr. Andreea Ciubotaru

Din punct de vedere al complexității construcției sale, organismul uman este o adevărată operă de artă. În fiecare moment al vieții, corpul tău percepe realitatea din jurul său cu ajutorul fiecărui nanometru din organele sale de simț, având capacitatea de a se adapta unei game largi de schimbări ale mediului înconjurător. De multe ori, copleșiți de ritmul alert impus de vremurile pe care le trăiesc, oamenii uită că organismele lor sunt capabile de numeroase procese de-a dreptul uluitoare.

 

Pentru a-ți înțelege corpul, trebuie doar să-i acorzi puțină atenție, căci acesta îți va transmite, fără îndoială, toate semnalele necesare pentru a te informa că se confruntă cu o provocare pe care nu o poate depăși singur. În funcție de gravitatea problemei, tu și medicul tău veți fi nevoiți să depuneți un efort mai mare sau mai mic, utilizând cele mai recente descoperiri din domeniul medicinei.

 

Lăcrimarea ochilor este unul dintre semnalele pe care mulți aleg să le ignore până când i se alătură și alte simptome ceva mai greu de tolerat. În realitate, numeroase dintre cauzele lăcrimării excesive pot fi oprite cu tratamentul corespunzător, fără să se ajungă la efecte neplăcute ale agravării afecțiunii care a cauzat-o.

Lăcrimarea excesivă a ochilor – Cauzele hiperlacrimației

Problema pusă în discuție își poate găsi originea într-o multitudine de afecțiuni ale ochiului. Marea majoritate a posibililor factori determinanți ai lăcrimării excesive se poate încadra în două categorii principale: cauze care induc organismului producerea propriu-zisă a lacrimilor în cantități mai mari și cauze care sunt legate de drenajul ineficient al acestora.

 

Producerea excesivă a lacrimilor – de ce lăcrimează ochii?

 

În general, glandele lacrimale se activează și secretă o cantitate mai mare de lacrimi în momentul în care cel puțin unul dintre ochi suferă din cauza pătrunderii unui corp străin sub pleoapă. Acestei prime categorii de factori determinanți ai lăcrimării i se vor adăuga rinitele alergice, conjunctivitele și sensibilizarea ochilor prin expunerea la temperaturi scăzute.

Drenajul ineficient al lacrimilor

canalul lacrimonazal, canal nazolacrimal

Fenomenul drenajului ineficient al lacrimilor își găsește explicația într-un blocaj al canalului nazolacrimal, frecvent întâlnit, mai ales, în rândul bebelușilor. Putând fi congenital ori dobândit de-a lungul vieții, acest blocaj este ușor de identificat și de rectificat de către specialiști. Investigațiile care pot determina dacă există vreo problemă la nivelul canalelor nazolacrimale sunt multiple, cele mai frecvent utilizate fiind testele Schirmer și testele de fluorescență Jones I și Jones II.

Simptome secundare ale afecțiunilor cauzatoare de lăcrimare

Multe dintre afecțiunile cauzatoare de lăcrimare excesivă nu își fac simțită prezența exclusiv prin modificarea cantității de lacrimi produse. Există o serie de alte simptome pe care trebuie să le identifici și să le semnalezi medicului tău, pentru ca diagnosticul să fie unul corect, iar tratamentul unul eficient.

Durerea oculară

Durerea oculară apare ca manifestare a multor boli care vizează zona pusă în discuție. Fiind mult mai greu de ignorat decât epifora, aceasta este un semnal clar al degradării stării ochilor, îndemnând pacienții să meargă de urgență la spital. Cauzele care pot determina, simultan, atât lăcrimarea excesivă a ochilor, cât și durerea oculară, sunt:

Roșeața ochilor

Apărând adesea simultan, roșeața ochilor și lăcrimarea excesivă pot fi efectele unei conjunctivite alergice ori a prezenței unui corp străin la nivel conjunctival sau cornean. Fenomenul înroșirii ochilor poate apărea și singur însă, în lipsa altor semne patologice, acesta poate fi rezultatul unei hemoragii subconjunctivale datorate creșterii tensiunii, unui acces de tuse sau chiar simplei ,,agresări” a ochiului prin frecare. Din nefericire, posibilele cauze ale simptomelor menționate sunt numeroase și greu de identificat acasă, cu ajutorul sfaturilor de pe internet. Cea mai bună variantă este, fără îndoială, programarea unei consultații oftalmologice.

 

Mâncărimea ochilor, a nasului, a gâtului

 

Atunci când lăcrimarea ochilor este acompaniată de mâncărimi la nivelul acestora, a nasului și a gâtului,  lucrurile sunt destul de clare. În această situație, este aproape sigur că suferi o alergie și că întreruperea tuturor acestor neplăcute simptome va fi realizată cu ajutorul tratamentului specific pentru oprirea crizelor alergice.

 

Tratamente posibile și metode de prevenție în cazul lăcrimării excesive

 

Din fericire, în marea majoritate a cazurilor, afecțiunile care vizează ochii pot fi combătute și chiar prevenite cu puțin efort. Tot ce trebuie să faci este să construiești un dialog eficient cu medicul tău, fiind sincer și urmând îndrumările acestuia. Nu este recomandată autodiagnosticarea, respectiv administrarea unui tratament care nu a fost anterior recomandat de către un specialist. Acest lucru se aplică și în cazul tratamentelor naturiste.

Orice hiperlăcrimare însoțită de ochi roșu, sensibilitate la lumină și încețoșarea vederii necesită consult oftalmologic de urgență, a precizat doamna Dr. Raluca Bâră, medic specialist oftalmolog în cadrul Spitalului de Oftalmologie Infosan.

Desfundarea canalului nazolacrimal

Canalul nazolacrimal se poate desfunda, în situațiile fericite, cu ajutorul administrării unui tratament pe bază de antibiotice. Există, din păcate, și situații în care un astfel de tratament se poate dovedi ineficient. În aceste din urmă cazuri, problema se rezolvă printr-o scurtă operație de dezobstrucție.

În cazul unui nou-născut cu hiperlăcrimare și conjunctivite recidivante este necesar consult oftalmologic pentru a primi tratamentul adecvat și pentru a li se explica părinților cum se efectuează în mod corect masajul sacului lacrimal, a mai adăugat Dr. Raluca Bâră, medic specialist oftalmolog.

Îndepărtarea corpilor străini

 

În cazurile în care simptomatologia pacientului este determinată de existența unui corp străin pe suprafața corneei, primul pas pe care îl va face medicul va fi acela de a îndepărta corpul străin de la nivelul ochiului. Ulterior, cu ajutorul lacrimilor false ori a serului fiziologic, ochii vor fi curățați corespunzător și, în situația în care iritația nu pare să se retragă de la sine, medicul va recomanda tratamentul medicamentos potrivit contextului. Important este ca, echipa căreia te adresezi să-ți stârnească un profund sentiment de încredere și siguranță, întregul proces de vindecare fiind mult mai ușor de parcurs de către pacienții care știu că îngrijirea acestora este centrată pe nevoile lor reale.

Igiena corespunzătoare a ochiului

ochi, curcubeu, ochi albastru

Pentru a avea o igienă corectă a ochilor trebuie, în primul rând, să ai grijă ca mâinile tale să fie mereu curate. Ducerea mâinilor murdare la ochi este principala cauză care determină apariția afecțiunilor oculare comune. Un alt sfat de care ar trebui să ții cont este acela de a achiziționa o pereche de ochelari de protecție, dacă ești una dintre persoanele care lucrează într-un mediu cu mult praf, lumină puternică, așchii sau substanțe chimice iritante. Nu în ultimul rând, doamnelor și domnișoarelor le este recomandat să nu împrumute nimănui produsele de înfrumusețare care intră în contact cu zona ochilor, această practică fiind foarte riscantă.

 

Ai grijă de ochii tăi, căci datorită lor te poți bucura zilnic de frumusețea lumii înconjurătoare. Dacă simți orice tip de disconfort la nivelul acestora, nu ezita să contactezi cât de repede cu putință un medic!

 

Sursa foto: shutterstock.com; unsplash.com

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI