A- A+
Lacrimile sunt rezultatul acțiunii de a plânge, tipică atât bebelușilor, adulților, cât și animalelor. Majoritatea specialiștilor susțin că lacrimile sunt mecanisme de supraviețuire, deoarece acestea devin un indiciu clar că persoana care plânge este copleșită de emoții și simte nevoia să se descarce mental. Ce secrete ascund lacrimile? Cum se explică faptul că, unii oameni plâng ușor, pe când alții sunt străini plânsului? De unde vin lacrimile și ce rol au? Care sunt tipurile de lacrimi și cum se deosebesc acestea?
Cuprins
Prin vărsarea de lacrimi, persoana reduce nivelul cortizolului care e hormonul stresului și, în același timp, reușește să elimine toxinele din corp. După o repriză de plâns, starea mentală se îmbunătățește semnificativ, deoarece tensiunea acumulată anterior este înlocuită cu o stare de calm și liniște. Astfel, rolul principal al lacrimilor este de natură biochimică.
Cel mai important scop al lacrimilor este acela de a proteja sănătatea ochilor. Lacrimile sunt provocate de glandele lacrimare, situate sub pleoape și contribuie la eliminarea impurităților și microorganismelor de pe suprafața ochiului. Lacrimile au rol antibacterian și antiviral. Plânsul acționează ca scut de protecție pentru acuitatea vizuală. Altfel spus, atunci când persoana plânge sunt eliberate particulele de praf, sulf sau iritanți care slăbesc vederea. Mai mult, lacrimile hidratează membranele oculare. La nivel psihologic, prin plâns, oamenii recurg la comunicare nonverbală. Persoanele care plâng încearcă să-și comunice sentimentele sau să ceară ajutor fără să apeleze la cuvinte.
Știai că, cea mai importantă proteină din lacrimi se numește lizozim? Rolul acesteia este vital pentru sănătatea oculară, grație puterii sale de a elimina peste 90% dintre bacterii în câteva minute.
Așadar, plânsul este un proces mai degrabă încurajat decât un motiv de rușine. Prin lacrimi, reușești în câteva minute să te eliberezi de substanțele chimice care conduc la stres, ajungi să purifici ochii de bacterii, să crești acuitatea vizuală și să-ți detoxifici organismul.
Lacrimile reglează temperatura ochilor și stimulează starea mentală generală. Prin eliberarea hormonului prolactină în timpul plânsului, nivelul cortizolului scade, iar starea psihică se îmbunătățește.
Ce conțin lacrimile? Compoziția lacrimilor implică ulei, mucus și apă. Glandele lacrimale eliberează apă, uleiul provine din glandele meibomiene, iar mucusul există datorită celulelor caliciforme aflate în conjunctivă. Echilibrul acestor elemente este important, deoarece cantitățile nepotrivite pot degrada sănătatea ochilor. Un exemplu frecvent întâlnit este cel numit sindromul ochilor uscați, determinat de o cantitate insuficientă a unuia dintre cele trei componente.
Apa din lacrimi curăță globii oculari. Uleiul lubrifiază suprafața ochilor, iar mucusul blochează pătrunderea impurităților care ar putea afecta acuitatea vizuală. Zilnic, fiecare persoană produce aproximativ 200-300 ml de lacrimi, fără să plângă. Lacrimile acționează ca un scut natural de protecție a sănătății ochilor. Lăcrimarea este esențială cu deosebire în cazul persoanelor cu lentile de contact care sunt mai predispuse la sindromul ochilor uscați.
Pe unde curg lacrimile? Lacrimile provin din glandele lacrimale aflate deasupra extremităților exterioare ale pleoapelor. De acolo, lacrimile se extind pe suprafața ochilor, circulă prin canalele nazolacrimale, apoi transformându-se în secreții nazale.
Rolul pe care îl au lacrimile în sănătatea fizico-mentală este cât se poate de clar. Și totuși, de ce plângem? Cum se explică faptul că, unii oameni plâng mai des decât alții? Specialiștii sunt de părere că motivele care determină plânsul sunt influențate de temperamentul fiecărui individ. Persoanele care au trecut prin experiențe traumatice sunt mai predispuse la această acțiune, deoarece nu au reușit din punct de vedere psihic să se detașeze de emoțiile puternice din trecut.
Știai că, lacrimile femeilor diferă de cele ale bărbaților din perspectiva compoziției? Cercetătorii au descoperit că, lacrimile femeilor conțin mai multă prolactină, pe când lacrimile bărbaților abundă în globulină proteică, ce ajută la dezinfectarea globului ocular. Lacrimile sunt sănătoase din varii motive care au fost deja menționate anterior. De asemenea, prezența testosteronului la bărbați încetinește reacția glandelor lacrimale. Aceasta ar fi una dintre explicațiile pentru care femeile plâng mai des decât sexul opus.
Cu toate acestea, frecvența acțiunii de a plânge poate conduce în timp la instalarea depresiei și a anxietății. Aceste afecțiuni psihice sunt un pas mare și sigur către slăbirea sistemului imunitar și declanșarea bolilor. Astfel, dacă plânsul devine incontrolabil trebuie cercetate cauzele care stau la baza nevoii de a vărsa lacrimi. În caz contrar, se ajunge la uzură psihică și la probleme de ordin fizic.
Lacrimile nu survin mereu din plâns. Există persoane care acuză lăcrimarea excesivă sau epifora, cum mai este numită această afecțiune. Lăcrimarea excesivă poate fi cauzată de hipersecreția glandei lacrimale sau de procesul deficitar de drenare a lacrimilor. Glandele lacrimale mențin ochii hidratați prin intermediul secreției lacrimale pe care o produc. De asemenea, glandele lacrimale sunt responsabile pentru procesul de generare a lacrimilor. Lăcrimarea excesivă poate fi consecința expunerii ochilor la medii poluate sau la dezvoltarea deficitară a ductului lacrimal care drenează secreția lacrimală cu dificultate sau chiar deloc.
Lăcrimarea excesivă se vindecă de la sine în majoritatea cazurilor. Însă, există pacienți care afirmă că această afecțiune este însoțită de roșeață, dilatarea vaselor de sânge pe suprafața ochilor sau durere persistentă la nivel ocular. Persoana care întâmpină astfel de simptome este sfătuită să apeleze la consultul oftalmologic pentru adulți sau copii, în funcție de caz pentru a primi tratamentul corespunzător. Așadar, hiperlăcrimarea poate fi provocată de o serie de factori, printre care cei mai importanți sunt:
Tratamentul recomandat în cazul hiperlăcrimării este condiționat de cauza care a declanșat afecțiunea. Nu există un tratament universal valabil, dar remediile indicate frecvent în urma consultațiilor medicale sunt următoarele:
Lacrimile au fost și continuă să fie subiectul numeroaselor studii în urma cărora au fost dezvăluite o serie impresionantă de lucruri care au fascinat mintea umană. Gustul ușor sărat al lacrimilor poate fi explicat pe baza sodiului existent în compoziție. Lacrimile sunt permanent prezente în ochi, astfel încât să mențină nivelul de umiditate necesar globilor oculari.
De unde vin lacrimile? Sistemul limbic este o parte a creierului responsabilă cu procesarea emoțiilor. Sistemul limbic este conectat la sistemul nervos autonom, care la rândul lui influențează sistemul lacrimal, stimulând producția de lacrimi cu ajutorul neurotransmițătorului numit acetilcolină.
Expresia „lacrimi de crocodil” are la bază un adevăr. Studiile au observat că în timp ce se hrănesc, crocodilii lăcrimează. Această reacție a rămas până astăzi o enigmă chiar și pentru cercetătorii iluștri. De aici a apărut și sindromul Bogorad sau sindromul lacrimilor de crocodil. Sindromul Bogorad este întâlnit în cazul oamenilor care lăcrimează în timp ce mănâncă. Explicația specialiștilor este aceea că, nervul facial este slăbit, iar prin procesul de masticație a alimentelor, nervul presează glanda lacrimală care începe să acționeze producând lacrimi.
Bebelușii plâng fără lacrimi, din cauza faptului că glandele lacrimale sunt insuficient dezvoltate la acea vârstă. În cazul vârstnicilor, cantitatea lacrimilor este mai mică decât în cazul copiilor, motiv pentru care această categorie de persoane este predispusă sindromului de ochi uscat.
Te-ai întrebat vreodată de ce plângem de la ceapă? Lacrimile apărute la contactul cu ceapa sunt lacrimi reflexe. Ceapa emană un gaz iritant. Lacrimile sunt o reacție prin care ochiul răspunde la senzația de iritare provocată de gaz. Puține persoane știu acest lucru, dar lacrimile în timpul tăierii cepei sunt un semnal că glanda lacrimală este funcțională. În cazul ochilor imuni la gazul emanat din ceapa, persoana ar trebuie să ceară sfatului unui specialist.
Despre lacrimi se știu multe lucruri, mai puțin că au puterea de a lăsa cicatrici în piele. Ochii extrem de deshidratați pot fi afectați de senzația de arsură pe care o provoacă lacrimile. Mai mult, acestea pot deteriora tenul. După cum s-a menționat în primul capitol, lacrimile conțin apă, ulei și mucus. Dacă unul dintre aceste elemente se află sub nivelul optim, atunci persoana este predispusă diverselor probleme de sănătate. Cantitatea insuficientă de apă din lacrimi face să crească nivelul de sare care provoacă senzația de arsură oculară și efecte dăunătoare la contactul cu tenul.
Oamenii sunt singurele ființe care eliberează lacrimi pe fond emoțional. Animalele pot produce doar lacrimi reflexe și lacrimi de bază. Ce sunt lacrimile? Dincolo de explicația psihologică, lăcrimarea ochiului poate fi un proces de furnizare a hranei pentru globul ocular. Corneea este lipsită de vase sanguine, astfel că, lacrimile au responsabilitatea de a menține sănătatea ochilor. În componența lacrimilor intră numeroase substanțe nutritive, de la Omega-3 care combate sindromul ochiului uscat, vitamina B9, potasiu și până la sodiu care protejează epiteliul cornean.
Lacrimile sunt de trei tipuri: bazale, reflexe și emoționale. Care sunt caracteristicile care fac diferența și cum contribuie fiecare categorie la sănătatea globilor oculari?
Lacrimile bazale sunt lacrimi permanente. Ai observat vreodată că atunci când intri într-un mediu cu aer uscat, ochii încep să lăcrimeze? Glandele lacrimale susțin nivelul optim de hidratare a ochilor. Lacrimile bazale au proprietăți antimicrobiene. Aceste lacrimi dețin un film lacrimal compus din apă, mucus și ulei. Stratul apos menține umiditatea, mucusul care fixează lacrima de globul ocular și stratul uleios care previne evaporarea lacrimilor. Clipind, aceste elemente reușesc să se răspândească pe toată anatomia ochiului, deci, rolul filmului lacrimal este acela de a îndepărta impuritățile care conduc la infecții și care blochează vederea. În concluzie, lacrimile sunt implicit un mecanism natural de apărare a organismului și nu doar un mijloc de a ne exprima trăirile interioare.
Lacrimile reflexe sunt alcătuite din aceleași componente ca și lacrimile bazale. Diferența aici constă în cantitatea mai mare de apă și de anticorpi cu rol de combatere a infecțiilor oculare. Lacrimile reflexe sunt cauzate de diverși factori care stimulează glandele lacrimale. De exemplu, tăierea cepei eliberează un gaz care produce lacrimi.
Acestea au un conținut de proteine semnificativ mai ridicat comparativ cu lacrimile reflexe.
Știai că, lacrimile emoționale se deosebesc de celelalte tipuri prin cantitatea crescută de mangan și de prolactină?
Eliminarea acestor elemente echilibrează nivelul cortizolului, ajutând persoana în cauză să atingă o stare de relaxare psihică.
Lacrimile emoționale conțin leucină encefalită cu efect analgezic, ceea ce explică starea de calm care se instalează după plâns
Atunci când persoana resimte emoții puternice, glandele lacrimale sunt stimulate să producă un flux constant de lacrimi care sunt absorbite de țesuturile subțiri ce înconjoară ochii. Prin absorbția lichidului lacrimal, țesuturile se inflamează. De asemenea, șocul emoțional influențează sistemul nervos autonom, care la rândul său accelerează circulația sângelui de la nivelul feței, proces din care poate să rezulte edemul facial.
Când apar lacrimile la bebeluși? În prima lună de viață canalele lacrimale nu sunt complet funcționale. Ochii se pot umezi, dar glandele lacrimale încă în curs de evoluție sunt incapabile să producă o cantitate suficientă de lacrimi astfel încât să iasă la suprafață.
După primele trei luni de la naștere vor apărea și lacrimile bebelușului. Știi de ce curg ochii la bebeluși abia după două-trei luni de la naștere? Încă de la momentul nașterii, bebelușii au deja o cantitate redusă de secreție lacrimală care însă începe să crească după primele două săptămâni de viață. Secreția lacrimală protejează corneea, menținând nivelul necesar de umiditate. În cazul unei cornee uscate, se dezvoltă keratita neurotrofică. Așadar, chiar dacă în primele trei luni bebelușul plânge fără lacrimi, glandele și canalele lacrimale există deja producând lacrimi cât să mențină corneea umedă.
Dacă bebelușului îi curg lacrimi în primele trei săptămâni de la naștere, atunci se impune un consult oftalmologic pentru copii, respectiv efectuarea unei operații de dezobstrucție a canalului lacrimal, întrucât acest proces prematur ar putea trăda o potențială afecțiune. De asemenea, dacă lacrimile întârzie să apară după două-trei luni, atunci se impune vizita la medic.
Lacrimile lubrifiază, curăță și transportă ochiului oxigen și nutrienți, asemenea fluxului sanguin. În plus, acțiunea plânsului corectează neregularitățile de pe suprafața globului ocular, crește acuitatea imaginilor formate pe retină și elimină microorganismele prin prezența anticorpilor.
Sursa foto: unsplash.com
Referințe:
https://www.nature.com/news/2011/110106/full/news.2011.2.html
https://time.com/4254089/science-crying/
https://www.healthline.com/health/what-are-tears-made-of#types
https://www.medicalnewstoday.com/articles/319631#benefits-of-crying
https://www.clevelandeyeclinic.com/2022/10/05/three-types-of-tears/
https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/facts-about-tears
https://www.washingtonpost.com/news/to-your-health/wp/2016/04/14/the-science-of-a-good-cry-in-evolutionary-terms-it-signals-two-things/
https://www.livescience.com/32476-why-do-we-cry.html
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.