×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Lagoftalmia: Ce este, cum se manifestă și care sunt cele mai eficiente tratamente ale acestei afecțiuni?

iunie 29, 2022 Dr. Andreea Ciubotaru

Reflexul de clipire este esențial pentru a menține ochii umezi, facilitând lubrefierea conjunctivei și a corneei. Incapacitatea de a clipi poate duce la uscarea suprafeței ochiului și la infecții oculare. Dacă întâmpinați o astfel de problemă pe parcursul zilei sau chiar și în timpul somnului, atunci s-ar putea să vă confruntați boala numită lagoftalmie.

Lagoftalmia – Definiție și factori declanșatori

Lagoftalmia este o afecțiune care împiedică închiderea completă a pleoapelor în timpul clipirii, precum și în timpul somnului. Din punct de vedere etimologic, lagoftalmia este derivată din cuvântul grec „lagos” care se poate traduce ca „iepure de câmp”, fiind un animal despre care se credea că doarme cu ochii deschiși.

Cea mai comună cauză a acestei afecțiuni este paralizia nervului facial, însă poate fi declanșată și de leziuni traumatice, tumori, cicatrici la nivelul pleoapelor, proeminența accentuată a globului ocular, efecte adverse în urma administrării anumitor medicamente etc. În lipsa unui tratament corespunzător administrat cât mai curând, lagoftalmia poate duce la keratită, perforație oculară sau chiar și la pierderea ochiului.

Care sunt simptomele lagoftalmiei?

Printre cele mai comune simptome asociate lagoftalmiei se numără:

Dacă lagoftalmia se manifestă în timpul somnului, simptomele pot fi mai pregnante dimineața și s-ar putea ameliora pe parcursul zilei. Persoanele care dorm cu ochii întredeschiși nu vor prezenta niciun simptom, deoarece ochii se vor da pe spate în mod natural pentru a proteja corneea. 

Principalele tipuri de lagoftalmie

Lagoftalmia paralitică este cea mai frecventă formă de lagoftalmie și este cauzată de paralizia nervului facial. În jur de 70 % dintre cazurile de paralizie a nervului facial sunt asociate cu paralizia Bell. Paralizia Bell este o tulburare definită ca paralizia idiopatică unilaterală a nervului facial și are cauze necunoscute. Pacienții afectați pot suferi, de asemenea, de surzenie, alterare a simțului gustativ și senzație de amorțeală la nivelul obrazului. 

Paralizia nervului facial poate fi, de asemenea, asociată cu anumite traume, cum ar fi fracturarea osului temporal în timpul unei intervenții chirurgicale. Alte cauze ale paraliziei nervului facial includ infecții precum HIV, boala Lyme, rujeola, poliomielita și virusul varicelo-zosterian.

Lagoftalmia cicatricială este rezultatul cicatrizării pleoapei în urma unei leziuni traumatice sau a unei intervenții chirurgicale. Formarea cicatricilor poate duce la desfigurarea pleoapei și previne închiderea normală a acesteia. Traumele menționate pot include arsuri chimice, lacerații sau afecțiuni cronice, cum ar fi Xeroderma pigmentosum, o afecțiune rară a pielii caracterizată prin sensibilitate excesivă la razele UV. 

În cazul lagoftalmiei nocturne, ochii rămân complet sau parțial deschiși în timpul somnului. Spre deosebire de incapacitatea constantă de a închide pleoapele atât în timpul zilei, cât și în timpul nopții, această afecțiune apare doar în timpul somnului. Drept consecință, pacienții suferă adesea de insomnie și prezintă o senzație de disconfort și uscăciune la nivelul ochilor dimineața.

Cum poate fi tratată lagoftalmia?

masca ochi lagoftalmie

În cazul în care simptomele prezentate mai sus persistă sau se agravează, este necesar să apelați la servicii oftalmologice de încredere. În funcție de caz, există o serie de proceduri pe care doctorul vi le poate recomanda în tratarea lagoftalmiei, unele care pot include și operații la nivelul pleoapei.

Simptomele lagoftalmiei pot fi ameliorate prin aplicarea unor măști sau plasturi oculari autoadezivi în timpul nopții care să păstreze ochii hidratați și protejați pe timpul nopții.

Picăturile sau unguentele oftalmice lubrifiante pot fi recomandate de către medic pentru a preveni uscăciunea ochilor și pentru a proteja corneea. Sunt de preferat produsele care nu conțin conservanți și care ar putea provoca iritații în timp, deoarece picăturile vor trebui utilizate frecvent.

O altă variantă este intervenția chirurgicală, respectiv repoziționarea pleoapei superioare sau inferioare, procedură care poate ameliora sau, în cel mai bun caz, vindeca lagoftalmia.

O metodă mai puțin recomandată sau practicată de doctorii specialiști este implantarea unor greutăți de aur în pleoapa superioară în cazul pacienților afectați de paralizie facială. Aceste greutăți sunt menite să ajute la închiderea completă a pleoapei sub efectul gravitației.

Înainte de orice diagnostic, tratament sau intervenție chirurgicală, apelează la sfatul medicului generalist care îți va evalua starea de sănătate și stadiul bolii. În funcție de gravitatea situației, acesta vă poate emite o trimitere către un chirurg oculoplastician, un oftalmolog specializat în chirurgia estetică și reconstructivă a pleoapelor. 

 

Sursa foto: ro.pinterest.com

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI