A- A+
Sănătatea oculară ar trebuie să fie o prioritate în fiecare zi, indiferent de vârstă sau stilul de viață. Leacurile bătrânești pentru ochi, alături de o alimentație echilibrată pot preveni sau ameliora câteva dintre cele mai comune afecțiuni oculare. Ochiul, un organ activ, necesită o alimentație bazată pe antioxidanți, astfel încât să mențină acuitatea vizuală în parametrii optimi până la o vârstă înaintată. Care sunt vitaminele esențiale care nu trebuie să lipsească din dieta zilnică? Ce leacuri bătrânești sunt indicate pentru prevenirea sau estomparea simptomelor asociate anumitor afecțiuni oculare? În acest articol vei putea descoperi răspunsurile pe care le cauți!
Cuprins
Formula care îmbină utilizarea leacurilor bătrânești pentru ochi și consumul anumitor alimente bogate în antioxidanți poate menține acuitatea vizuală timp îndelungat. Include în dieta zilnică vitamina A, numită și vitamina ochilor, fiind una dintre cele mai populare substanțe nutritive care păstrează vederea clară, care previne formarea cataractei și a sindromului de ochi uscați. Mai mult, vitamina A poate face parte din tratamentul naturist cu rol de prevenire a ambliopiei. Consumul vitaminei A este cu atât mai necesar în cazul persoanelor care își solicită constant ochii prin faptul că se expun permanent la ecranele cu lumină albastră sau care conduc frecvent pe timpul nopții. Nivelul de vitamina A poate fi susținut printr-o alimentație care să cuprindă ulei de măsline, lactate, pepene galben sau legume de culoare verde, galbenă și portocalie.
Vitamina C nu mai are nevoie de nicio prezentare, influența sa benefică asupra sănătății oculare fiind pe deplin cunoscută. Consumul de vitamina C încetinește evoluția cataractei, sintetizează colagenul și întărește peretele capilarelor. Nivelul acestei vitamine scade odată cu vârsta, cu progresul cataractei, prin expunerea constantă la stres sau odată cu solicitarea psihică sau fizică. Vitamina C poate fi furnizată organismului dintr-o varietate de surse naturale precum: ardei, pătrunjel, legume verzi cu frunze, cartofi, usturoi, fructe de pădure, citrice, kiwi, cireșe, prune și struguri. Afinele ocupă un loc special în procesul de îngrijire a sănătății oculare, datorită compoziției ridicate de antocianine care mențin nivelul colagenului și protejează ochii de efectele radicalilor liberi. Consumul de afine contribuie la creșterea rezistenței vaselor de sânge din ochi și protejează vederea de efectele razelor UV
Care sunt cele mai comune probleme oculare și care sunt remediile naturiste la care se poate apela în caz de nevoie?
Ochii se numără printre cele mai dinamice organe, dar totodată și printre cele mai sensibile. De aceea este indicat să li se furnizeze nutrienții necesari, de preferat din surse naturale. Prezența anumitor afecțiuni poate fi tratată cu ajutorul leacurilor bătrânești pentru ochi, dacă nu există simptome severe sau dureri care necesită opinia unui medic. De exemplu, majoritatea oamenilor s-au confruntat cel puțin o dată în viață cu ochii umflați, obosiți, cu prezența cearcănelor, a petelor de roșeață sau au experimentat disconfortul creat de formarea ulciorului.
Dacă experimentezi frecvent senzația de mâncărime, arsură, sensibilitate la lumină sau cu migrene, atunci cel mai probabil ochii tăi au nevoie de o pauză. Este important de reținut că ochii obosiți nu sunt mereu rezultatul expunerii prelungite la ecranele cu lumină albastră, ci poate fi vorba de o afecțiune. Ochii obosesc inclusiv din cauza luminii puternice sau din contră, atunci când sunt forțați să se concentreze asupra literelor sau a detaliilor la lumină slabă. În acest din urmă caz, persoanele care citesc noaptea sau care conduc pe întuneric sunt cele mai bune exemple. Dacă durerea sau usturimea nu sunt atât de pronunțate încât să necesite intervenția medicului, atunci poți recurge la următoarele remedii naturiste pentru ochi:
Prezența cearcănelor poate fi cauzată de oboseală, predispoziție ereditară, somn insuficient, dar și de anumite boli renale, ovariene sau hepatice, cazuri în care este indicat un consult de specialitate. Dacă principalul motiv este totuși oboseala sau factorul genetic, atunci scapă ușor de petele întunecate de sub ochi printr-un tratament naturist pentru vedere.
Pregătește un ceai ca leac bătrânesc pentru ochi, care trebuie să conțină o lingură cu cantități egale de tei, rozmarin și albăstrele. Adaugă amestecul într-un recipient de 500 ml de apă pe care îl lași la fiert. Când apa atinge punctul de fierbere, adaugă săculeții umpluți cu plante pentru aproximativ 1 minut, iar după ce s-au răcit și sunt călduți, așează-i pe ochi.
Crează o soluție din cantități egale de suc de lămâie și castraveți pe care o aplici pe zona cu probleme cu ajutorul unor dischete demachiante. După ce le-ai lăsat acolo timp de 15 minute, clătește zona cu apă călduță. Licopenul este o substanță prezentă în componența roșiilor și care are potențial de ameliorare a cearcănelor. Adaugă într-un bol suc de lămâie și de roșii în cantități egale și aplică soluția pe cearcăne timp de 15 minute cu ajutorul dischetelor demachiante.
Uleiul cu vitamina E relaxează pielea sensibilă, cum este a cea din jurul ochilor. Picură pe o dischetă demachiantă câțiva stropi de ulei și masează suprafața cu cearcăne. Lasă soluția să-și facă efectul câteva ore sau chiar peste noapte, apoi clătește cu apă călduță.
Turmericul se numără printre principalii inamici ai cearcănelor. Tot ce trebuie să faci este să formezi o soluție compusă din suc de ananas și pudră de turmeric pe care o lași timp de 10 minute pe piele. Îndepărtează pasta la final cu ajutorul unui prosop cald.
Apa caldă și un prosop sau o dischetă demachiantă compun cel mai simplu tratament naturist pentru urdorile la ochi. Umezește un prosop sau un disc demachiant în apă călduță, așteaptă 1 minut până când crusta se înmoaie, curăță ochii de aceste reziduuri și apoi tamponează-i cu un prosop uscat. Medicii sugerează programarea unei consultații oftalmologice pentru copii în cazul în care acest remediu nu produce rezultate.
Dacă te afli în căutarea unor remedii naturiste pentru ochi inflamați, iată ce trebuie să faci. Folosește o compresă îmbibată în ceai de tei și așeaz-o pe ochi timp de 10 minute. Poți repeta procedura după ce s-a răcit compresa sau de câte ori este necesar. Pleoapele umflate pot avea drept cauză frecventă oboseala, somnul insuficient, iar în aceste situații mai sunt utile și feliile reci de cartofi sau castraveți pe care să-i lași pe pleoape pentru aproximativ 10 minute.
Pentru calmarea zonelor inflamate, folosește pliculețe de ceai verde. Acesta este renumit pentru proprietățile sale antiinflamatorii, relaxând pielea și estompând cearcănele. Înmoaie pliculețele de ceai în apă și lasă-le la rece în frigider pentru 20 de minute. Apoi, pune-le pe pleoape, așteaptă 10 minute să-și facă efectul, clătește ochii cu apă călduță și repetă procedeul de două ori pe zi.
Oboseala excesivă sau înaintarea în vârstă sunt câțiva dintre factorii care favorizează formarea ridurilor în zonele sensibile, precum sunt pleoapele. Poți recurge la un remediu naturist pentru ochi care presupune aplicarea unei comprese înmuiate în apă cu flori de tei, trandafiri, mușețel și albăstrele.
Pentru calmarea inflamațiilor se așează pe ochi comprese înmuiate într-o soluție formată din jumătate de ceașcă de apă fierbinte în care adaugi o linguriță de flori de salvie. Dacă te confrunți frecvent cu acest disconfort la ochi, probabil din cauza oboselii excesive, atunci poți folosi alternativ și comprese îmbibate în 400 ml de apă în care amesteci 20 de grame de sare. Acidul lactic, aminoacizii și proteinele din lapte reduc inflamațiile. Pune peste zona umflată o compresă rece și las-o să acționeze timp de 20 de minute.
Ochii apoși sau lăcrimarea excesivă poate avea la bază o inflamație a pleoapelor, sindromul ochilor uscați, etc. Pentru a calma zona este indicat să acoperi ochii cu o compresă caldă, care va stimula circulația sângelui și va atenua inflamația.
Aplică acest remediu de două ori pe zi sau până când simptomele încep să dispară. De asemenea și compresele reci pot fi eficiente în eliminarea excesului de lacrimi. Prosopul rece se aplică pe pleoape timp de 1 minut, procesul repetându-se de 2-3 ori pe zi.
Laptele matern conține imunoglobulina E care are capacitatea de a preveni infecțiile oculare la sugari. Folosește un picurator sterilizat și repetă acest proces de 3 ori pe zi.
Uleiul de ricin deține proprietăți inflamatorii care calmează umflăturile și petele de roșeață. Folosește un picurator de ochi, elimină câte un strop de ulei în fiecare ochi și repetă procedura de 2 ori pe zi până când se vindecă simptomele.
Mușețelul are calități antiinflamatorii și antimicrobiene, fiind unul dintre cele mai apreciate remedii naturale pentru ochii roșii și umflați. Într-o cană de apă fierbinte, adaugă o linguriță de flori de mușețel, lasă-l timp de 5 minute, strecoară lichidul și lasă-l la răcit. Ulterior, spală ochii cu acest lichid de 3 ori pe zi. La fel de benefice sunt și pliculețele de mușețel pe care le-ai lăsat la frigider. Acoperă ochii cu acestea timp de 10 minute, apoi repetă procedura de 3 ori pe zi.
Infecția la ochi mai poate fi vindecată pe baza unui tratament naturist care implică oțetul de mere. Fierbe ½ cană de apă, las-o să se răcească, apoi adaugă ¼ linguriță de oțet de mere. Soluția se aplică apoi cu ajutorul unei dischete demachiante înmuiate în aceasta soluție de câteva ori timp de 3 zile.
Vederea încețoșată poate să apară la orice vârstă, odată cu înaintarea în viață sau drept consecință a unui traumatism, inflamații sau infecții.
Din acest motiv este indicată programarea unei vizite la medicul specialist și efectuarea unui consult oftalmologic pentru adulți dacă această problemă persistă, în scopul identificării cauzelor exacte și a prescrierii tratamentului corespunzător. Dacă vederea neclară apare pe fondul oboselii, atunci poți încerca remedii naturiste pentru vedere încețoșată, bazate pe luteină și zeaxantină.
Pe lista factorilor de risc pentru carența de zeaxantină și luteină se află consumul de tutun și alcool, gradul sporit de poluare și înaintarea în vârstă. Așadar, evită consumul excesiv de alcool, fumatul și ai grijă să consumi în mod regulat aceste surse naturale care alimentează organismul cu substanțe nutritive care întrețin acuitatea vizuală.
Senzația de usturime și uscăciune a ochilor apare ca urmare a folosirii excesive a dispozitivelor, a lentilelor de contact sau prin expunerea la medii cu praf. Dacă este vorba doar de o stare temporară, atunci usturimea ochilor poate fi ameliorată prin tratamente naturiste pe care unele cel puțin, sigur le ai și tu în bucătărie.
Această plantă are efecte curative, antibacteriene și astringente. Pune pe ochi o compresă când te confrunți cu senzație de arsuri oculare, pleoapele umflate, roșeață sau uscăciune. Ceea ce trebuie să faci este să prepari un ceai folosind 500 ml de apă fierbinte cu două linguri de silur. Consumă băutura timp de câteva zile pentru eliminarea bacteriilor din zona ochilor de la interior.
Pentru curățarea exterioară, pregătește 25 g de silur uscat, ¼ litru de apă fierbinte și 10 g de fenicul. După 10 minute cât ai lăsat la infuzat, îmbibă compresele în lichid și așează-le pe ochi pentru 10 minute.
Pentru tratarea ochilor uscați mai poți folosi remedii pe bază de ulei de cocos. Uleiul de cocos este un remediu antiinflamator cu acțiune delicată care estompează cearcănele, umflăturile, calmează usturimea și oferă pielii de sub ochi un aspect luminos. Acoperă pleoapele pentru 10 minute cu câte o compresă îmbibată în uleiul de cocos. Același lucru poți să-l faci și pentru estomparea cearcănelor.
Taie câteva felii groase de castraveți sau cartofi. Feliile trebuie ținute în prealabil la frigider timp de 30 de minute. Apoi, le lași pe ochi pentru 10 minute, clătești zona cu apă călduță și repeți procedeul dacă simți că este necesar. Poți recurge la acest procedeu și în cazul în care te confrunți cu cearcăne.
Ceaiul negru conține antioxidanți și taninuri, ambele cu rol de ameliorare și de susținere a nivelului optim de umiditate oculară. Folosește pliculețe de ceai negru ecologic pe care le fierbi, le ții la frigider și apoi le aplici pe ochi.
Usturimile la ochi mai pot fi calmate cu ajutorul tratamentelor naturiste cu conținut de morcovi. Aceștia sunt o sursă valoroasă de luteină și beta-caroten, antioxidanți care protejează ochii de impactul radicalilor liberi.
În concluzie, tratamentele și remediile naturiste pentru ochi compun o formulă cu eficiență dovedită în vederea ameliorării semnelor de oboseală, senzațiilor de usturime, uscăciune sau roșeață oculară. De asemenea, remediile pe bază de plante pot înlocui cu succes produsele cosmetice din comerț pentru estomparea cearcănelor sau a semnelor de oboseală. Dacă oricare dintre aceste disconforturi persistă sau dacă sporește intensitatea durerii, atunci se impune vizita de urgență la medicul oftalmolog pentru depistarea adevăratei cauze.
Sursa foto: unsplash.com
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.