A- A+
Lentilele antireflex sunt lentile clasice, dar care aduc o îmbunătățire sănătății și confortului tău. Acestea sunt optimizate prin intermediul unui tratament special cu rol de blocare a reflexiei pe suprafața lentilei și de protejare a ochilor. Tratamentul antireflex protejează ochii de lumina solară, de iluminatul stradal, farurile mașinilor, lumina ecranelor, sursele de iluminat din încăperi etc. Spre deosebire de lentilele antireflex, modelele standard permit formarea unor halouri de lumină care obosesc vederea. Datorită învelișului antireflex, ochelarii dobândesc un aspect uniform, oferind o imagine clară care elimină riscul de încordare a ochilor.
Cuprins
Lentilele antireflex au în componență multiple straturi microscopice de oxizi metalici. Fiecare strat elimină o parte din lumina reflectată, deci, cu cât numărul acestora este mai mare, cu atât crește nivelul de protecție a ochilor și capacitatea de blocare a reflexiilor.
Calitatea filtrului antireflex este influențată de tipul polimerului și de modul de aplicare. În funcție de categoria de polimer care intră în componența lentilei, ochii tăi pot beneficia de un produs cu capacitate de eliminare a reflexiilor de până la 1-4%.
Așadar, dacă ești tentat să optezi pentru purtarea unor astfel de lentile, atunci programează o consultație oftalmologică pentru adulți și interesează-te despre tipul de polimer utilizat de marca ta preferată. De asemenea, poți apela și la o consultație oftalmologică pentru copii, întrucât sănătatea ochilor este esențială pentru dezvoltarea optimă a micuților. Mai mult, lentilele cu înveliș antireflex se dovedesc utile inclusiv în cazul persoanelor care lucrează sau petrec mult timp la laptop sau pe alte dispozitive. Ochii sunt mai odihniți, acuitatea vizuală îmbunătățită prin comparație cu purtarea lentilelor clasice care forțează ochii să se încordeze pentru a capta cât mai clar imaginea.
Simptome precum vedere încețoșată, migrene sau senzație de arsură la nivelul ochilor se numără printre cele mai frecvente semne prin care ochii îți semnalează că necesită protecție prin lentile care blochează lumina.
Este esențial de reținut faptul că, utilizarea acestor lentile nu înlocuiește ochelarii de protecție solară. Ceea ce înseamnă că lentilele antireflex nu protejează ochii de razele UV, ci blochează reflexiile luminii pe suprafața lor. De asemenea, pentru persoanele care folosesc excesiv dispozitivele cu lumină albastră, specialiștii le recomandă lentile antireflex speciale.
Ochelarii de soare cu lentile antireflex sunt recomandați în mod special șoferilor. Învelișul antireflex diminuează impactul iluminatului stradal și al farurilor de mașini, calitate care permite ochilor să capteze detaliile din cursul traseului, fără ca tu să-ți forțezi ochii.
Este important de reținut că lentilele ochelarilor antireflex nu sunt recomandate exclusiv persoanelor cu dioptrii. Acestea pot fi purtate independent, pentru a proteja vederea de efectele expunerii ochilor la ecranele cu lumină albastră sau la cea solară. Cu timpul, aceste surse de stres pentru ochi pot slăbi acuitatea vizuală ducând chiar la cataractă sau alte complicații care necesită intervenții complexe.
Lentilele de ochelari antireflex se pot folosi indiferent de nivelul dioptriilor sau independent chiar de problemele care ar putea afecta sănătatea oculară. Acest tip de lentile poate fi aplicat pentru lentile progresive, monofocale, bifocale sau lentilelor destinate ochelarilor pentru calculator.
Utilizarea ochelarilor cu lentile antireflex este pe atât de facilă, pe cât este de benefică pentru sănătatea ta. Majoritatea lentilelor antireflex sunt hidrofobe sau chiar oleofobe, fiind dotate la suprafață cu un strat special care le face imune la contactul cu lichidele. Această caracteristică sporește nivelul de confort, deoarece vederea nu-ți va fi deranjată de formarea petelor de lichide.
Lentilele antireflex sunt pe atât de confortabile la purtare, cât și avantajoase din punct de vedere al întreținerii lor, ceea ce înseamnă că nu necesită proceduri speciale de îngrijire față de ochelarii clasici. În ambele cazuri poți utiliza soluție specială de ochelari pentru a menține lentilele perfect curate.
Important! Ține la distanță lentilele de contactul cu alte suprafețe și evită pe cât posibil expunerea lor directă la soare. Ochelarii trebuie depozitați într-un port ochelari pentru a le prelungi durata de viață.
Așadar, lentilele cu tratament antireflex pot îmbunătăți imaginea și stima de sine a persoanei care le poartă. Filtrul antireflex pune accent pe culoarea și estetica ochilor. În plus, în timpul ședințelor foto, folosirea ochelarilor cu înveliș antireflex nu permite ca detaliile din spatele camerei să se reflecte în lentile.
Sursa foto: unsplash.com
Referințe:
1.https://www.verywellhealth.com/are-anti-reflective-coatings-worth-the-extra-cost-3421899
2.https://www.verywellhealth.com/types-of-eyeglasses-lenses-3421908
3.https://www.mdpi.com/1996-1944/9/6/497
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.