×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Lentile monofocale – ce sunt, când se recomandă + avantaje și dezavantaje

august 18, 2023 Dr. Andreea Ciubotaru

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, puterea ochilor de a se concentra asupra obiectelor se diminuează treptat, ceea ce face necesară utilizarea ochelarilor tot mai des. În astfel de cazuri, pot apărea mai multe afecțiuni oculare care cer purtarea lentilelor cu efect de apropiere sau depărtare, în funcție de nevoile pacientului.

Lentile monofocale – ce înseamnă?

Lentilele monofocale pentru ochelari sunt cele care au o singură putere de dioptrii pe întreaga suprafață a lentilei. Acestea sunt concepute pentru a corecta un singur tip de problemă de vedere. Ele sunt de două feluri: sferice sau cilindrice. Cele din urmă sunt prescrise pacienților afectați de astigmatism miopic sau hipermetropic, iar cele sferice pentru cei care suferă de miopie.

Dacă o persoană are o vedere bună la distanță, dar prezintă dificultăți în focalizarea obiectelor de aproape, va avea nevoie de ochelari cu lentile monofocale pentru vedere de apropiere. În acest caz, lentilele vor avea dioptriile adecvate pentru a corecta problema de vedere la apropiere. Dioptriile sunt stabilite într-o optică medicală de către specialiști.

În schimb, pentru cineva care are o vedere clară de aproape, dar întâmpină dificultăți în a vedea obiectele la distanță, ochelarii cu lentile monofocale pentru vedere de departe vor fi necesari, iar lentilele vor fi adaptate pentru a corecta această problemă specifică. În cadrul unei consultații oftalmologice pentru adulți se va depista afecțiunea cu care se confruntă pacientul, se stabilește un plan de tratament și se lucrează la corectarea problemei. 

Unii oameni pot avea nevoie de ambele tipuri de lentile, în funcție de particularitățile problemei lor de vedere. De exemplu, o persoană care prezintă probleme atât cu vederea apropiată, cât și cu cea depărtată, va avea nevoie de două perechi de ochelari în cazul acestor lentile. Deși lentilele monofocale pot fi utile pentru a corecta o anumită problemă de vedere, ele nu pot acoperi toate nevoile de vedere. De aceea, în anumite situații, persoanele pot apela la alte tipuri de ochelari, precum cei cu lentile progresive sau bifocale, pentru a obține o vedere mai completă și mai confortabilă.

Lentila monofocală – avantaje și dezavantaje

Lentila monofocală - avantaje și dezavantaje

Lentilele monofocale sunt potrivite pentru orice vârstă și sunt utilizate pentru corectarea miopiei, astigmatismului și presbiopiei.

Lentilele monofocale pot fi utilizate cu succes pentru a corecta aceste defecte de vedere. În plus, ele pot fi folosite atât în ochelari cu dioptrii, cât și în ochelari fără dioptrii, precum cei de protecție pentru lumina albastră.

Lentilele monofocale au atât avantaje, cât și dezavantaje, în funcție de nevoile și preferințele individuale ale utilizatorilor. La avantaje se poate discuta despre preț. Datorită faptului că au o singură putere de dioptrii, sunt ușor de fabricat, ceea ce le face mai accesibile din punct de vedere financiar. De asemenea, pacienții se adaptează relativ rapid la utilizarea ochelarilor cu lentile monofocale.

În ceea ce privește dezavantajele, acestea țin de necesitatea schimbării ochelarilor atunci când o persoană are mai multe afecțiuni ale ochiului. În cazul în care o persoană are nevoie atât de corecție pentru vedere la distanță, cât și pentru vederea de apropiere, va trebui să schimbe ochelarii sau să poarte ochelari de citit peste ochelarii pentru vedere la distanță.

Este important să consulți un optometrist sau un oftalmolog pentru a-ți evalua nevoile și pentru a alege cea mai potrivită opțiune. Acest lucru se aplică și în cazul celor mici. Mergi şi cu prichindelul tău la consultații oftalmologice pentru copii periodic, atât pentru prevenție, cât și pentru soluții de tratament. 

Așadar, acum știi ce sunt lentilele monofocale și ce definiție au acestea. Ia în considerare sfaturile de mai sus și mergi chiar acum la o consultație pentru a-ți achiziționa ochelarii de care ai nevoie!

Sursă foto: Unsplash.com

Referințe

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7511318/

https://www.eyeworld.org/2011/the-great-debate-monofocal-vs-multifocal/

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI