A- A+
Lentilele bifocale sunt o soluție indispensabilă pentru cei care se confruntă cu probleme de vedere atât la distanță, cât și la apropiere. Aceste lentile ingenioase au evoluat de-a lungul timpului, de la prima lor apariție în secolul al XVIII-lea până la tehnologiile avansate ale secolului nostru.
Cuprins
Prima mențiune documentată a acestor tipuri de lentile datează din 1784, când inventatorul Benjamin Franklin a creat un dispozitiv optic care să îi permită să vadă clar atât la distanță, cât și la apropiere. Ideea sa de a uni două tipuri de puteri de refracție într-o singură lentilă a stat la baza dezvoltării lentilelor bifocale, deschizând astfel calea pentru îmbunătățirea vederii pentru milioane de oameni de-a lungul timpului.
Lentilele bifocale sunt recomandate, în special, pentru persoanele care suferă de prezbiopie, o condiție comună asociată îmbătrânirii, care afectează capacitatea ochilor de a se focaliza corect la obiecte aflate la distanță apropiată. Persoanele cu prezbiopie pot experimenta dificultăți în a citi textul de aproape sau în a realiza activități care necesită vedere detaliată în proximitate.
De asemenea, lentilele bifocale pot fi utile pentru cei care au nevoie și de corectarea vederii la distanță, cum ar fi persoanele cu miopie, hipermetropie sau astigmatism asociate cu prezbiopie. Astfel, aceste lentile sunt proiectate pentru a oferi o soluție completă, acoperind ambele nevoi vizuale.
Lentilele bifocale se caracterizează prin prezența unor zone distincte cu dioptrii diferite pe suprafața lor. Spre deosebire de lentilele progresive, cele bifocale au treceri clare și vizibile între aceste zone, fără regiuni intermediare. Esența constă într-o lentilă care integrează dioptriile pentru citit în partea inferioară, distinctă de dioptriile pentru vederea la distanță. Gradul de vizibilitate al acestei treceri este influențat de adiția, diferența dintre dioptriile pentru citit și cele pentru distanță. Cu cât adiția este mai mare, cu atât separarea devine mai evidentă. Cu toate acestea, serviciile de optică medicală au dezvoltat designuri care minimizează acest inconvenient, iar materialele moderne contribuie la îmbunătățirea performanțelor ochelarilor.
Înainte de a face o achiziție, este important să știi că ai posibilități multiple pentru ochelarii tăi. Desigur, ele îți vor fi prezentate de către specialist.
Când îți alegi ramele pentru lentilele bifocale, ia în considerare câteva aspecte importante. Mai întâi, asigură-te că ramele au spațiu suficient pentru zona cu pastilă bifocală, fără a afecta vederea la distanță sau citit. Alege rame în funcție de preferințele tale, având în vedere forma feței tale și stilul personal. Aspectul general al ochelarilor va depinde de modul în care pastila bifocală se integrează în rame.
Verifică adaptabilitatea lentilelor bifocale la diverse tipuri de rame și optează pentru rame confortabile și ajustabile pentru a se potrivit corect pe nas și urechi, asigurându-ți confortul. Nu uita de culoare. Optează pentru o nuanță care îți place și se potrivește stilului tău vestimentar. Pentru sfaturi personalizate, poți să consulți opticianul tău, ținând cont și de prescripția specifică a lentilelor bifocale.
Pentru a configura ochelarii potriviți, este necesar să participi la consultații oftalmologice pentru adulți, unde specialiștii te pot ghida în alegerea potrivită nevoilor tale. Lentilele bifocale sunt eficiente și în cazul celor mici, după cum arată studiile realizate de-a lungul timpului. Astfel, în cadrul unor consultații oftalmologice pentru copii se poate stabili tratamentul pentru prichindei, astfel încât aceștia să beneficieze de o vedere cât mai bună.
Așadar, acum știi ce sunt lentilele bifocale, cum le alegi și de ce sunt atât de eficiente. Ia în considerare informațiile de mai sus și bucură-te de o vedere îmbunătățită.
Sursă foto: Freepik.com
Referințe:
Bifocal lens control of myopic progression in children
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20718785/
Myopia Control with Bifocal Contact Lenses: A Randomized Clinical Trial
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26784710/
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.