×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Lentilele de noapte – tot ce trebuie să știi despre lentilele ortokeratologice și îmbunătățirea vederii persoanelor cu miopie

octombrie 10, 2023 Dr. Andreea Ciubotaru

În cazul persoanelor care suferă de miopie, o inovație nu tocmai recentă este purtarea lentilelor de noapte. Folosite de zeci de ani în clinicile oftalmologice, aceste lentile dure de noapte modelează corneea atunci când sunt purtate în timpul nopții, astfel încât să permită o claritate vizuală foarte bună pe durata întregii zile. Ortokeratologia este o metodă sigură și eficientă de a asigura o vedere clară în timpul zilei și chiar de a încetini progresia miopiei la copiii care prezintă semne timpurii ale acestei afecțiuni oculare. Prin urmare, lentilele ortokeratologice sunt o soluție excelentă și o opțiune nechirurgicală pentru persoanele care se confruntă cu probleme de vedere cauzate de miopie. 

În acest articol, vei afla mai multe informații despre lentilele de contact de noapte, dezavantajele și avantajele purtării lor, precum și câteva sfaturi pentru utilizare corectă a acestora. 

Lentilele de contact de noapte – ce sunt și când pot fi utilizate?

lentile de noapte - barbat, lentile, ochi

Lentilele de noapte sau lentilele ortokeratologice permit o vedere clară pe tot parcursul zilei fără a purta ochelari sau lentile de contact. Ortokeratologia înseamnă corecția prin remodelarea corneei și este o tehnologie dovedită de peste 20 de ani. Aceasta se mai numește și remodelare corneană, terapie refractivă corneană sau modelare a vederii. În ultima perioadă, aceasta a beneficiat de inovații majore atât în ceea ce privește designul lentilelor, cât și a materialelor folosite. Așadar, tehnica este considerată ca fiind o soluție eficientă pentru reducerea miopiei. 

Mai mult decât atât, nu are niciun risc și este complet nedureroasă, iar adaptarea la lentilele de noapte este un proces neinvaziv și complet reversibil. Prin urmare, purtătorii pot înceta să folosească lentilele de contact de noapte în orice moment și pot alege un alt mod de corecție dacă doresc acest lucru.

Lentilele ortokeratologice sunt special concepute pentru a corecta temporar vederea la distanță, remodelând corneea pe timpul nopții astfel încât utilizatorul să poată vedea clar ziua. Sunt cunoscute ca lentile de contact care se poartă noaptea deoarece trebuie purtate în timpul somnului și date jos dimineața. 

Înainte de a decide să folosești lentile de noapte, este important să mergi la consultații oftalmologice pentru adulți pentru a depista diverse afecțiuni oculare precum miopia. De asemenea, în funcție de situație și vârstă, trebuie avute în vedere și consultațiile oftalmologice pentru copii. Nu toți pacienții vor beneficia de același tratament în cazul apariției unei astfel de probleme deoarece există și persoane predispuse la infecții sau care pot simți disconfort. Prin urmare, este important să îți faci o programare la specialiștii în domeniu și după un control aprofundat să se stabilească dacă lentilele de contact de noapte sunt potrivite sau nu pentru tine.  

Cum funcționează lentilele de noapte? 

Lentilele de noapte modelează stratul exterior al corneei, modificând puterea de refracție a acesteia, lucru care facilitează o vedere clară în timpul zilei. Dacă aplicarea lentilelor de contact de noapte se realizează într-un mod optim și se respectă o bună igienă, purtarea lor este complet inofensivă. Lentilele de noapte se așează chiar pe cornee, iar odată ce efectul a fost obținut, nu mai este nevoie să porți ochelari sau lentile de contact în timpul zilei. Dacă nu mai sunt folosite, corneea revine la forma sa inițială în aproximativ trei zile. Așadar, metoda este complet reversibilă. Lentilele de contact de noapte sunt confortabile pe suprafața ochiului și acționează foarte ușor pentru a modela corneea. 

Ca și concluzie, ortokeratologia este o procedură revoluționară care-i ajută pe oameni să-și ducă la minimum nevoia de ochelari sau de lentile de contact pentru zi. Are o abordare blândă de modelare a corneei, ceea ce face ca lentilele de contact de noapte să fie o soluție ideală pentru persoanele de toate vârstele.

Lentilele de noapte – dezavantaje și avantaje ale utilizării lor

Miopia este o tulburare de vedere destul de frecventă, care este diagnosticată de obicei înainte de vârsta de 20 de ani. Acest tip de afecțiune oculară afectează vederea de la distanță. Prin urmare, vei vedea foarte bine obiectele aflate în apropiere, dar vei avea probleme în a vedea obiectele aflate la distanță. 

Principalele simptome ale miopiei sunt: 

De regulă, miopia este diagnosticată în copilărie, dar se poate dezvolta și la adulți ca urmare a unui stres vizual sau a unor boli precum diabetul. Pentru depistare, specialistul va verifica modul în care ochii focalizează lumina printr-un test de acuitate vizuală. 

În cazul copiilor, primul examen oftalmologic trebuie să aibă loc înainte de vârsta de 1 an. De asemenea, dacă în familie există membri cu probleme de vedere, este și mai important să testezi ochii copiilor din timp, deoarece miopia se poate transmite genetic. Semnele acestei afecțiuni oculare sunt destul de evidente. De exemplu, părinții sau persoanele care au grijă de copil pot observa că acesta are dificultăți în activități precum privitul la televizor de la o distanță normală. Lentilele de noapte pot fi o soluție eficientă pentru a gestiona progresia miopiei la copii.

Lentilele de noapte - oftalmologie

Ochelarii sau lentilele de contact pot corecta miopia la adulți și la copii. Pentru alegerea ochelarilor potriviți, este important să mergi la o optică medicală, unde vei beneficia de ajutorul unui medic specialist. Așadar, printre metodele de corectare a miopiei se numără: 

Lentilele ortokeratologice sunt special concepute pentru a fi o soluție temporară, dar utilă pentru miopie. Efectul acestora durează aproximativ 24 de ore, timp în care utilizatorii nu trebuie să-și facă griji cu privire la purtarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact de zi. Aceste beneficii sunt considerate utile, mai ales pentru persoanele care lucrează în diverse domenii în care ochelarii de vedere sunt incomozi și greu de purtat.  

Principalele avantaje ale purtării lentilelor de noapte sunt: 

Lentilele de noapte sunt concepute pentru a se potrivi perfect fiziologiei corneei tale. Bineînțeles, pentru rezultate optime, este imperativ să respecți cu strictețe regulile de igienă, precum spălarea mâinilor înainte de a le pune și de a le scoate. În acest fel, riscul de infecție este chiar mai mic decât în cazul purtării lentilelor de zi. 

Dacă te întrebi ce durată are efectul acestora, trebuie să știi că vederea clară în timpul zilei poate dura aproximativ 16 ore. Pentru a menține această calitate în fiecare zi, este absolut necesar să le porți noapte de noapte, deoarece, dacă întrerupi tratamentul, corneea revine la forma sa inițială după 24-48 de ore, iar vederea se deteriorează.  

Ca dezavantaj al lentilelor de noapte, poate fi menționat faptul că acestea nu sunt potrivite pentru persoanele cu un program de lucru neregulat, în ture, pentru cei cu serviciu de noapte. Prin urmare, este important ca oftalmologul să te consilieze în acest sens, în cazul în care ai vrea să apelezi la o astfel de soluție pentru corectarea miopiei. Alte câteva mici dezavantaje care ar putea să te intereseze sunt: 

Lentile ortokeratologice – sfaturi pentru o utilizare corectă

lentile de noapte - femeie, ochi, lentile

Lentilele de contact de noapte sunt realizate din materiale care permit corneei să respire în timpul purtării acestora. Ele sunt rigide și dure, dar permeabile la oxigen, ceea ce le face sigure pentru purtare pe timp de noapte. Când lentilele sunt îndepărtate dimineața, corneea rămâne modificată timp de o zi, uneori chiar două, iar vederea este corectată fără a fi nevoie de ochelari.  

Lentilele de contact pentru noapte sunt sigure și eficiente atâta timp cât utilizatorii respectă cu atenție instrucțiunile privind igiena și manipularea lentilelor. Iată câteva sfaturi în ceea ce privește lentilele de noapte pentru miopie: 

Adaptarea la lentilele de noapte este un proces care presupune câteva etape și necesită mai multe vizite la medicul oftalmolog. Pe lângă consultația inițială, urmează perioada de adaptare, în care trebuie să efectuezi regulat vizite la clinica oftalmologică. Specialiștii te vor învăța cum să introduci și să scoți lentilele și cum să le cureți și să le dezinfectezi corect. De asemenea, trebuie să știi că până te vei obișnui cu ele, în primele două săptămâni probabil le vei simți până când adormi. Cu timpul, acestea vor deveni din ce în ce mai confortabile. 

În concluzie, lentilele ortokeratologice sunt lentile de contact personalizate care se poartă în timpul nopții pentru a remodela ușor corneea, astfel încât să permită o vedere clară în ziua următoare. Specialiștii susțin că purtarea lor nu numai că elimină în mod eficient necesitatea de a purta ochelari sau lentile de contact în timpul zilei, dar că poate încetini și progresia miopiei. 

Sursa foto: pexels.com, freepik.com 

Referințe: 

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8579-myopia-nearsightedness

https://www.webmd.com/eye-health/nearsightedness-myopia

https://www.theeyecenteratjackson.com/2023/03/31/the-advantages-and-disadvantages-of-orthokeratology/

https://www.eyeconcepts.com.au/ortho-k

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI