×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Lentilele heliomate susțin stilul de viață modern – avantaje, sfaturi și contraindicații pentru utilizare corectă

martie 25, 2024 Dr. Andreea Ciubotaru

Lentilele heliomate oferă avantajele specifice ochelarilor de vedere și ai celor pentru protecție solară. Acestea se închid la culoare odată ce sunt expuse radiațiilor UV, din cauza compusului fotocromatic. Lentilele fotocromatice sunt create din straturi multiple, cu rol de a reduce reflexiile care pătrund în ochi, ceea ce înseamnă că, activitățile din mediul extern se pot desfășura fără a compromite confortul și sănătatea oculară.  

Culoarea lentilelor este influențată de cantitatea razelor UV și de temperatura mediului exterior, iar produsele sunt indicate pentru orice anotimp. Deși poate unii subestimează importanța acestor produse, în realitate lentilele susțin sănătatea întregului organism, nu doar pe cea a ochilor. 

Ce înseamnă și care sunt beneficiile lentilelor heliomate? Cui îi sunt recomandate și ce contraindicații prezintă? Descoperă tot ce trebuie să știi despre acestea, astfel încât purtarea lor să fie lipsită de orice risc.

Lentilele heliomate și principalele beneficii – cui îi este recomandată purtarea acestora?

Lentile heliomate-fata cu ochelari vedere

Imagine de Dominika Roseclay de pe Pexels.com

Durata de timp în care lentilele heliomate își schimbă culoarea poate varia de la câteva secunde până la 2-3 minute, iar atunci când nu mai sunt expuse la radiațiile UV, acestea devin transparente. 

Compusul fotocromatic este proprietatea materialului de a-și schimba culoarea în funcție de temperatura mediului exterior și de a reveni la nuanța inițială. 

Lentilele heliomate sunt cel mai des recomandate următoarelor cazuri: 

De ce sunt recomandate copiilor lentilele heliomate? 

Protecția solară a ochilor este cu atât mai necesară prin purtarea acestor lentile, în cazul copiilor care au ochi deschiși la culoare, deoarece irisul lor conține mai puțin pigment. Prin expunerea la soare se declanșează leziuni la nivelul ochilor chiar și de-a lungul anilor. Acesta este exemplul persoanelor care la vârsta adultă se confruntă cu degenerescență maculară, pe fondul expunerii ochilor la soare, fără măsuri de protecție. În cele mai multe cazuri, medicul oftalmolog poate recomanda purtarea de lentile fotocromatice următoarelor categorii de pacienți minori: 

Purtarea lentilelor heliomate asigură următoarele beneficii: 

Lentilele heliomate nu impun proceduri complicate sau produse costisitoare de îngrijire. Acest pas poate fi realizat pe baza unei soluții speciale în acest sens. Este important să eviți utilizarea prosoapelor de hârtie, deoarece acestea pot deteriora suprafața, ceea ce înseamnă că lentilele heliomate vor oferi o performanță scăzută. 

De asemenea, materialul din care sunt fabricate lentilele contribuie semnificativ la confortul pe care îl resimți atunci când le utilizezi. Acesta este extrem de ușor și de asemenea, prezintă o caracteristică importantă pentru sănătatea ochilor: respirabilitatea. Lentilele fotocromatice sunt compuse dintr-un strat cu rol de menținere a umidității, ceea ce previne disconfortul asociat senzației de ochi uscați sau iritații.   

De asemenea, prin purtarea lentilelor heliomate, scapi de grija ochelarilor rătăciți sau pierduți prin diferite locuri. Există un risc destul de mare în acest sens, atunci când persoana trebuie să utilizeze ochelari de vedere sau de soare, în funcție de nivelul de luminozitate al mediului în care se află. Folosirea unei singure perechi de ochelari cu lentile fotocromatice înseamnă că acest disconfort este redus la minim. 

Motivele care susțin că lentilele heliomate sunt o investiție de viitor 

Lentile heliomate-ochelari vedere

Imagine de Designecologist de pe Pexels.com

Lentilele heliomate se adaptează oricărui design de ramă, deci te poți bucura de protecție și de un model care să fie potrivit fizionomiei tale. De asemenea, poate fi selectată culoarea în care se închid lentilele heliomate. 

Rezistența reprezintă unul dintre cele mai mari avantaje care definesc acest tip de lentile. Acestea sunt durabile la șocuri și spargeri, ceea ce asigură utilizare de durată. 

Așadar, lentilele fotocromatice pot fi o alegere pe care merită să o iei în calcul, datorită acestei serii de avantaje. Cu toate acestea este indicată programarea unei consultații oftalmologice pentru adulți, înainte de a achiziționa lentilele. Medicul specialist și echipa de optică medicală te va îndruma să faci cea mai bună alegere în funcție de stilul tău de viață și de eventualele probleme oculare la care ești predispus. 

Alegerea acestor produse este influențată de gradul de închidere al culorii. De exemplu, lentilele maro sau cele deschise la culoare se pot închide până la 86%, pe când cele gri au o putere de reacție la lumină de peste 90%. 

Când este contraindicată purtarea lentilelor heliomate? 

Persoanelor diagnosticate cu glaucom le este contraindicată purtarea de lentile heliomate. În caz contrar, se poate declanșa un atac de glaucom. 

De asemenea, persoanele care petrec mult timp în mediul exterior sunt sfătuite să utilizeze ochelarii de protecție solară. Lentilele fotocromatice nu-i înlocuiesc pe aceștia. 

Lentilele fotocromatice protejează sănătatea organismului – care sunt factorii care influențează modificarea culorii?

Lentile fotocromatice-aparat masurat dioptrii

Imagine de Anna Shvets de pe Pexels.com

Lentilele fotocromatice sunt destinate oricui, fiind produse versatile, concepute pentru toată lumea. De asemenea, acestea au devenit o opțiune extrem de populară și de utilă pentru persoanele care petrec mult timp în fața ecranelor cu lumină albastră. Lentilele fotocromatice protejează atât sănătatea ochilor, cât și pe cea a organismului la nivel general. 

Astfel, purtarea acestora atunci când utilizezi calculatorul previne senzația de oboseală, care interferează cu somnul mai ales în rândul celor care obișnuiesc să stea la calculator înainte să adoarmă. Prin prevenirea oboselii oculare, se reduc automat cearcănele, ceea ce-ți asigură un aspect odihnit și sănătos a doua zi. Expunerea ochilor la lumina albastră afectează retina, ceea ce favorizează fotofobia. 

Datorită acestor beneficii, lentilele fotocromatice sunt cu atât mai mult recomandate copiilor, ajutând la protejarea vederii aflate în proces de dezvoltare a acestora. Cu toate acestea este indicată programarea în prealabil a unei consultații oftalmologice pentru copii, înainte de a lua o decizie. În funcție de vârsta acestora, stilul de viață și eventuale probleme oculare, medicul te va sfătui în vederea celei mai confortabile decizii.  

Modificarea nivelurilor de lumină poate să impacteze confortul anumitor persoane, care se pot confrunta cu migrene din această cauză. Atunci când este întuneric, pupila se dilată, iar când ochiul este expus la lumină, atunci pupila se contractă pentru a proteja structura ochiului. 

Când nivelul luminozității este puternic, procesul de contractare a pupilei poate duce la oboseală oculară și la migrene. Prin utilizarea lentilelor heliomate, gradul de intensitate a luminii este redus, ceea ce ajută pupilele să se relaxeze. 

Așadar, utilizarea acestor lentile a fost concepută să se adapteze unei serii specifice de probleme și nu unei categorii anume de vârstă. 

La interior, lentilele heliomate prezintă o ușoară nuanță de culoare, dar în cele mai multe cazuri, acestea devin transparente. Atât în prima situație, cât și în cea de-a doua, vederea nu este afectată în nici un fel. Imediat ce este detectată prezența luminii, lentilele încep să se închidă la culoare și de asemenea să devină clare, atunci când reapare lumina. Dacă procesul de întunecare poate varia de la 10 secunde și până la 2-3 minute, revenirea lentilei la aspectul transparent are o durată mai lungă. 

De asemenea, această viteză de modificare a nuanței este influențată de numeroși alți factori, temperatura fiind unul dintre cei mai importanți. De exemplu, când lentila fotocromatică este expusă la temperaturi joase, moleculele pe bază de carbon devin active, ceea ce accelerează procesul de întunecare al acesteia. Din contră, în medii calde, activitatea moleculelor încetinește, deci se poate prelungi durata de întunecare atunci când intră în contact cu o sursă de lumină. 

 Lentile heliomate și culori disponibile – care sunt riscurile asociate neutilizării acestora?

ochelari, par roscat, femeie

Imagine de Nicola Giordano de pe Pexels.com

După cum s-a specificat deja, lentilele heliomate sunt disponibile în diverse culori, fiecare având proprietăți specifice. De exemplu, nuanțele precum negru sau gri au capacitatea de a diminua cantitatea de lumină existentă într-un anumit mediu, unde persoana este cel mai mult timp expusă. De asemenea, maroul absoarbe lumina albastră, la fel ca și verdele, ceea ce înseamnă că lentilele heliomate asigură o acuitate vizuală excelentă. 

Care sunt consecințele la care este expus ochiul prin renunțarea la lentilele heliomate? 

Expunerea directă la radiațiile UV afectează atât sănătatea pielii, cât și vederea. Cele mai frecvente consecințe nefaste asupra sănătății oculare sunt afecțiuni precum: cataracta, degenerescența maculară și altele asemenea care diminuează acuitatea vizuală. Așadar, purtarea lentilelor de acest tip este vitală prin faptul că întârzie apariția afecțiunilor severe care pot impune intervenții medicale complexe. De asemenea, acestea au potențial de protecție și atunci când te afli în medii cu zăpadă, nisip, apă, adică suprafețe de natură reflectantă, care de asemenea, reprezintă un risc pentru sănătatea oculară.  

Ce implică procedura de îngrijire a lentilelor heliomate? 

Lentilele sunt utile inclusiv în zilele neînsorite, când razele UV sunt în continuare dăunătoare pentru piele și ochi. Tratamentul heliomat este aplicat pe mai multe tipuri de lentile, fiind apreciate pentru caracterul lor versatil, adaptabil oricărei vârste, stil de viață, preferințe, nevoi și dioptrii. Astfel, acestea pot servi atât cerințelor din partea persoanelor care poartă lentile cu dioptrii, cât și celor care doresc să poarte ochelari din motive care țin de estetică. Tratamentul aplicabil lentilelor reduce riscul afecțiunilor oculare și a migrenelor care pot surveni și în cazul persoanelor care lucrează în medii cu lumină artificială supărătoare, precum neonul. 

Lentilele heliomate dețin rol estetic și protector 

Lentilele heliomate pot deveni parte din look-ul tău, grație numeroaselor variante disponibile din care să alegi ceea ce te avantajează. De asemenea, purtarea acestora îți susține stilul de viață, începând de la job-ul pe care îl ai, până la activitățile din timpul liber. Așadar, dacă lucrezi mult în exterior sau practici sporturi nautice ori de iarnă sau hobby-uri în medii cu lumină puternică, atunci lentilele fotocromatice îți asigură o diminuare a reflexiilor orbitoare și o vizibilitate optimă. 

Lentilele heliomate pot fi îmbunătățite cu proceduri adiționale de protecție împotriva zgârieturilor, ceea ce le conferă o durată de viață prelungită și un aspect impecabil, chiar și după multe utilizări. Așadar, aceste produse pot fi considerate o investiție pe termen lung, atât din punct de vedere financiar, cât și pentru confortul personal. Acestea sunt compatibile chiar și cu lentilele fără dioptrii, dar cel mai indicat ar fi să fie utilizate de către persoanele care petrec mult timp în mediul extern (șofatul pe timpul nopții etc.), precum și celor care sunt expuse la surse puternice de lumină artificială. 

Referințe: 

The Ultimate Guide on How Photochromic Lenses Work

https://www.weetect.com/how-photochromic-lenses-work/ 

Photochromic Glass

https://www.sciencedirect.com/topics/chemistry/photochromic-glass

Photochromics 

https://www.sciencedirect.com/topics/materials-science/photochromics

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI