A- A+
Tehnologia modernă a adus cu sine o mulțime de dispozitive menite să ușureze viața omului, beneficiile acesteia transformându-le uneori în dependență. Una dintre cele mai serioase este cea dată de telefonul mobil de tip smartphone sau, mai bine zis, de ecranul acestuia care emană lumină albastră. Doar că înaintea expunerii la aceste device-uri există soarele care emite nu doar raze UVA și UVB, ci și de tip HEV (High Energy Visible) care reprezintă acest tip de lumină.
Dacă de lumina albastră emanată de soare oamenii se feresc, la cea dată de ecrane aceștia se expun în mod voit, ceea ce a dus la realizarea mai multor studii care au scos la iveală că aceasta are atât beneficii, dar și efecte negative, balanța înclinând spre cea de-a doua categorie. Printre organele afectate de aceasta sunt pielea și ochii, de aceea adoptarea unei conduite corecte în ceea ce o privește este esențială.
Din acest articol poți afla care sunt beneficiile, dar și efectele negative ale luminii albastre și cum pot fi combătute cele din urmă astfel încât să îți păstrezi sănătatea pe termen lung.
Cuprins
Soarele a fost și va rămâne principala sursă de lumină pe timpul zilei pentru om. Dacă acum foarte mulți ani nu existau studii care să ateste efectele soarelui asupra ochilor si nu numai, acum s-au făcut suficiente cercetări care au dovedit că pe lângă beneficiile lui, există foarte multe dovezi legate de felul în care razele solare afectează omul, cele mai dăunătoare fiind:
Dacă expunerea la razele ultraviolete se poate realiza stând la soare, recent s-a descoperit că lumina albastră este emisă și de becuri și ecrane, precum cel al telefonului, și computerului, astfel că tehnologia pe lângă avantajele pe care le-a adus omului a venit și cu o serie de pericole.
Dar ce este lumina albastră? Ea reprezintă acea parte a spectrului de lumină vizibilă cu cele mai mici lungimi de undă, dar care emit cea mai mare cantitate de energie.
Deși lumina albastră are destul de multe efecte negative, ea are și anumite beneficii, astfel că pentru a înțelege cum poți adopta un comportament sănătos legat de expunerea la ea trebuie să îi cunoști atât latura bună, cât și pe cea periculoasă.
Deși nu sunt foarte multe, beneficiile luminii albastre sunt foarte importante, mai ales că omul se expune la soare încă de la începuturile sale, acesta fiind principalul mecanism de reglare a circului circadian. Pe lângă acesta:
Acestea sunt cele mai importante beneficii ale luminii albastre, însă pentru a te bucura de ele expunerea trebuie să fie una moderată.
Dar ce se întâmplă cu lumina albastră dată de ecranul telefonului? Aceasta nu are niciun beneficiu, din păcate, astfel că ar trebui evitată pe cât posibil.
Încă de la început trebuie făcută diferența între lumina albastră naturală și cea artificială, deoarece doar prima are și beneficii, dar ascunde și destul de multe pericole, în timp ce cea de-a doua are doar efecte negative asupra organismului uman.
Lumina albastră are mai multe efecte neplăcute decât beneficii, ea afectând cel mai mare organ al corpului uman, pielea, dar și ochii. La fel ca razele UVA și UVB, aceasta îmbătrânește celulele și poate cauza sau agrava anumite afecțiuni oculare. De aceea, expunerea trebuie să fie pe cât de mult limitată.
Legat de care sunt principalele surse de lumină albastră, acestea sunt de la cele naturale, cum este soarele, la toate tipurile de ecrane la care omul se expune în mod voit. În ceea ce le privește pe ultimele, următoarele vor avea efecte nocive asupra sănătății oculare:
Cu toate că principalul lor rol este acela de a ușura viața, ele vin și cu anumite pericole ascunse, în special pentru ochi și mai ales atunci când nu există moderație în utilizarea lor.
Dar nu doar comportamentul uman este cel care permite ca lumina albastră să își exercite efectele asupra organismului, ci și schimbările climatice au avut un rol major în pericolele pe care expunerea la soare le provoacă în ziua de azi. Dacă până acum mai mulți ani omul putea să stea în razele solare fără prea mult efort, acum acestea par din ce în ce mai greu de suportat.
Lumina albastră, dar și razele ultraviolete acționează în primul rând asupra părților corpului expuse direct, iar din acest punct de vedere, prima afectată este pielea. Studiile în ceea ce privește efectele nocive ale soarelui asupra epidermei sunt destul de avansate, urmarea fiind apariția unui număr destul de mare de produse de protecție, ceea ce nu e aplică în cazul ochilor, din păcate.
Expunerea la lumina albastră indiferent de tipul său trebuie limitată pe cât se poate, aceasta având ca principal efect pe cel de fotoîmbătrânire asupra pielii, însă există și alte pericole pe care aceasta le ascunde și care, dacă la început nu sunt vizibile, vor deveni în timp.
Principala sursă de lumină albastră este soarele, expunerea la razele acestuia având atât beneficii, cât și efecte mai puțin plăcute. Din păcate, dezavantajele cauzate de undele HEV nu sunt vizibile imediat, astfel că poate trece destul de mult timp până când vei simți sau vedea felul în care te-au afectat.
Lumina albastră emanată de soare acționează în principal asupra pielii. În același timp, ea are și câteva beneficii cum este cel al reglării ciclului circadian, așadar, expunerea la razele solare este indicată într-o oarecare măsură. Dacă te întrebi care este conduita corectă în acest caz, este bine să reții că:
Majoritatea studiilor au demonstrat că lumina albastră a ecranelor este, de fapt, mult mai nocivă decât cea naturală. Cum în ziua de azi multe persoane lucrează sau își petrec o mare parte a timpului în fața computerului sau a telefonului mobil, undele HEV afectează cel mai mult ochii.
Lumina albastră emanată de becuri sau ecranele telefoanelor mobile este una artificială, așadar, aceasta nu va avea niciun beneficiu, aici apărând prima diferența între ea și cea emisă de razele soarelui. Mai precis:
Ceea ce este important de știut este că atunci când stai pe telefon sau la computer, indiferent că o faci în timpul zilei sau al serii, atât ochii, cât și pielea ta vor avea de suferit. Cu toate acestea, expunerea la lumina albastră înaintea orelor de culcare este asociată cu cele mai nocive efecte ale sale.
La nivelul pielii, vei observa semne ale îmbătrânirii premature, precum adâncirea ridurilor, dar și apariția petelor maronii pe ten, însă în ceea ce privește ochii, lumina albastră îi poate afecta mult mai mult.
Lumina albastră a ecranelor este asociată cu următoarele simptome:
Toate aceste senzații pot fi precursoare ale unor afecțiuni oculare precum prezbiopia care mai este denumită popular și boala ochilor obosiți sau îmbătrâniți. Lumina albastră poate afecta și cristalinul ochiului, ceea ce poate duce la instalarea cataractei. Efectele sale nocive se pot extinde și asupra retinei cauzând degenerescența maculară, care este una dintre principalele cauze ale pierderii vederii.
Lumina albastră nu afectează doar adulții, ci și copiii, ceea ce poate duce la apariția unor afecțiuni oculare la cei mici încă de la vârste foarte fragede atunci când sunt expuși la ecrane, fiind recomandată evitarea totală a acestora până la vârste mai înaintate.
Ce poți face pentru a evita efectele luminii albastre? Cea mai simplă măsură este aceea de a limita statul în fața ecranelor și expunerii excesive la soare. Însă, cum multe persoane lucrează în medii care presupun utilizarea computerului, există și alte metode de protecție pe care le pot lua.
O conduită preventivă în ceea ce privește expunerea la lumina albastră este limitarea pe cât de mult posibil a statului în soare în orele în care razele acestuia sunt dăunătoare, acest lucru fiind perfect realizabil. De asemenea, același comportament poate fi adoptat în ceea ce privește utilizarea telefonului mobil în orele serii, mai ales înaintea culcării.
Alte măsuri pe care le poți lua acasă pot include și:
Atunci când lucrezi în fața unui ecran, însă, măsurile trebuie extinse și la locul de muncă. Astfel, este recomandat să:
Dacă deja suferi de anumite afecțiuni oculare, printre care unele destul de frecvente sunt hipermetropia și miopia, ochii vor fi destul de afectați atunci când sunt expuși la lumina albastră. În cadrul consultațiilor oftalmologice pentru adulți medicul îți poate recomanda și alte măsuri pe care le poți lua astfel încât acestea să nu avanseze.
Aceleași măsuri pot fi extinse și la minori, cu mențiunea că expunerea acestora la lumina albastră ar trebui limitată pe cât de mult posibil mai ales în primii ani de viață. În cazul școlarilor care utilizează computerele pentru teme sau proiecte, există ecrane și ochelari cu protecție la undele HEV. Și în cazul lor, consultațiile oftalmologice pentru copii fac parte din abordarea corectă în ceea ce privește folosirea telefonului sau a computerului.
În afara potențialelor probleme cauzate de lumina albastră, controlul oftalmologic anual este cea mai bună metodă de prevenție a oricărei afecțiuni, atât în cazul adulților, cât și al copiilor, mai ales că efectele acesteia nu se văd imediat. De asemenea, la cel mai mic semn de oboseală sau alt simptom este recomandată prezența la medic pentru a evita consecințele neplăcute.
În concluzie, lumina albastră artificială a devenit o prezență obișnuită în viața omului, mai ales, în prezent, când ecranele fac parte din cotidian. Dacă cea naturală are anumite beneficii atunci când expunerea este una moderată, în cazul celui de-al doilea tip efectele sunt unele nocive. Din fericire, cu o abordare corectă în ceea ce privește utilizarea telefoanelor sau a computerelor, daunele acesteia pot fi ținute sub control sau minimizate. Această conduită presupune atât măsuri pe care le poți lua acasă prin renunțarea la folosirea dispozitivelor în timpul liber, precum și prin controale regulate la medicul oftalmolog care poate prescrie ochelari sau lentile de protecție și poate oferi sfaturi utile pentru un comportament corect legat de sănătatea vizuală.
Surse foto: Pexels.com, Unsplash.com
Referințe:
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.