×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Mâncărimea ochilor, indiciu pentru potențiale afecțiuni – Ce încearcă să transmită corpul?

ianuarie 22, 2023 Dr. Andreea Ciubotaru

Mâncărimea la nivelul ochilor este un disconfort care poate avea la bază multiple cauze. Poate fi vorba despre un semnal care indică prezența unei afecțiuni sau doar o simplă consecință a unor factori de mediu. Indiferent de cauza care declanșează mâncărimea ochilor, cert este că, lipsa unui tratament corespunzător ar putea conduce la complicații severe. Care sunt factorii care favorizează senzația neplăcută de mâncărime? Ce posibile afecțiuni poate semnala un astfel de disconfort ocular? Cum se manifestă și cum poate fi tratată senzația de mâncărime la nivelul ochilor?

Mâncărimea ochilor și cea mai comună cauză: conjunctivita – Care sunt tipurile de conjunctivită și care sunt soluțiile de tratament?

În cele mai multe cazuri, senzația de mâncărime a ochilor este generată de prezența alergiilor sezoniere. Astfel, acest disconfort poate fi unul temporar, dar dacă persistă, atunci trebuie descoperită cauza și tratamentul adecvat. Lipsa unor măsuri nu face decât să înrăutățească starea ochilor, deoarece majoritatea oamenilor sunt tentați să frece constant zona pentru atenuarea senzației de mâncărime. Din păcate, aceasta este o măsură cu efecte pe termen scurt și care poate cauza leziunea stratului superior al corneei. 

Cele mai comune cauze care alimentează disconfortul ocular sunt prezența polenului, a părului de animale, folosirea excesivă sau incorectă a lentilelor de contact ori a soluțiilor aferente acestora. Totodată, problema poate fi provocată de probleme mai serioase care necesită tratamente urgente. 

Conjunctivita este cea mai comună cauză responsabilă pentru disconfortul la nivel ocular. În funcție de simptomele pe care le prezintă, conjunctivita poate fi alergică, infecțioasă sau chimică.

  1. Conjunctivita alergică 

Conjunctivita alergică este cea mai comună afecțiune oculară, având cauze precum: praful, polenul, lentile de contact sau părul animalelor. Conjunctivita alergică are simptome care se pot confunda ușor cu răceala. Ca să poți face diferența între afecțiunea oculară și răceală fii atent la următoarele semne care trădează dezvoltarea conjunctivitei alergice: înroșirea ochilor, mâncărime puternică, inflamarea ochilor, strănut, secreții nazale și lăcrimare excesivă.  

Conjunctivita alergică poate fi blândă, severă sau cronică. Conjunctivita blândă poate fi de tip sezonier sau perenă. Alergiile sezoniere sunt asociate cu expunerea ochiului la mediile în care există plante ce produc polen. A doua categorie este favorizată de prezența mucegaiului, particulelor de praf sau a părului de animale. Ambele tipuri de alergii pot fi însoțite de congestie nazală sau strănut. Diferența e că alergiile perene pot fi prezente în orice anotimp. 

Cronicizarea conjunctivitei alergice este o consecință a neglijării tratamentului medical sau a aplicării deficitare a acestuia. Complicațiile conjunctivitei alergice conduc la senzație de ochi uscat, infecții oculare, deteriorarea corneei, deformarea corneei, acuitate vizuală slăbită, orbire sau cataractă.

Afecțiunea este de natură ereditară și se manifestă printr-o inflamație la nivelul conjunctivei și a corneei. Acest tip de conjunctivită severă este caracterizat de mâncărimi puternice, arsuri oculare, lăcrimare excesivă, inflamații la nivelul pleoapelor și a secrețiilor groase. Apare preponderent în rândul persoanelor adulte. 

Nu este foarte diferită de prima, deoarece și aici este vorba despre o inflamație a conjunctivei. Persoanele care suferă de keraconjunctivită atopică sunt cele mai predispuse la dezvoltarea celei vernale. Afecțiunea apare primăvara sau în zonele cu climat cald. 

Conjunctivita severă este frecvent depistată la copiii cu vârsta de 7-11 ani. Conjunctivita severă sau vernală se extinde la ambii ochi și simptomele se resimt prin senzații de mâncărime atroce, pete roșii sau hipersensibilitate oculară la lumină, vânt sau praf.

Aceasta se poate dezvolta pe fondul mai multor factori, printre care: keratoconjunctivita atopică, folosirea lacrimilor artificiale sau a lentilelor de contact. 

Conjunctivita papilară se resimte prin mâncărimi puternice, prezența petelor roșii la ochi sau hipersensibilitate oculară. Conjunctivita papilară se dezvoltă și pe fondul unor boli precum astmul sau eczemele, dar și ca urmare a folosirii lentilelor de contact fără a fi respectate măsurile de igienă.

  1. Conjunctivita infecțioasă 

Conjunctivita infecțioasă apare ca urmare a prezenței unor bacteriilor N. gonorrhoeae, Neisseria meningitidis, Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus sau Chlamydia trachomatis. Conjunctivita infecțioasă este de trei tipuri și anume:

III.      Conjunctivita chimică 

Conjunctivita chimică apare prin expunerea la apă cu clor, factorii UV sau la medii poluante. 

Care sunt tratamentele recomandate pentru ameliorarea simptomelor specifice conjunctivitei alergice? 

Medicul prescrie un tratament ținând cont de istoricul medical al pacientului, gravitatea simptomelor, precum și de reacția organismului față de tratamentele specifice. Printre acestea se numără: 

Mâncărime de ochi pe fondul cauzelor conexe stilului de viață sau a rutinei privind igiena oculară

Mâncărimea de ochi nu este determinată exclusiv de prezența conjunctivitei. Senzația de disconfort poate fi explicată prin numeroși factori suplimentari conectați la stilul de viață și rutina de igienă a persoanei în cauză.

Afecțiunea se prezintă sub forma unor pleoape umflate la margini și a unor cruste la nivelul genelor din cauza bacteriilor stafilococice sau a acarienilor. Blefarita cere tratament pe măsură. În caz contrar, poți suferi umflături ale țesuturilor, vedere neclară sau căderea genelor. Blefarita este o afecțiune cronică, cu episoade de remisie alternate cu momente de cronicizare. Simptomele nu pot fi vindecate în totalitate, ci doar atenuate.

Purtarea lentilelor de contact poate afecta corneea, problemă însoțită adesea de senzația de mâncărime a ochilor.

Disconfortul ocular poate fi provocat inclusiv de prezența în corp a unor medicamente precum: pastilele anticoncepționale, penicilina, tratamentele anti-acnee, pilulele pentru tratarea depresiei sau ibuprofen.

Nivelul slab de umiditate la nivelul ochilor vulnerabilizează această zonă la contactul cu praful. Sindromul de ochi uscat provoacă o senzație de arsură, mâncărime sau înțepătură oculară. Acest disconfort poate fi atenuat prin folosirea de lacrimi artificiale sau picături de ochi.

Glandele meibomiene sunt prezente la nivelul pleoapelor. Rolul acestor glande vizează stimularea uleiurilor naturale, în lipsa cărora apare senzația de ochi uscați.

Unul dintre cele mai frecvente obiceiuri ale omului modern este folosirea excesivă a dispozitivelor. Programul de lucru care te obligă să stai în fața laptopului și utilizarea gadget-urilor în scop de divertisment provoacă așa numita suprasolicitare digitală a ochilor. 

Atunci când expui constant ochii la lumina ecranelor primele semne de alarmă apar sub forma migrenelor, problemelor de concentrare, oboseală accentuată și senzație de mâncărime. Pentru prevenirea acestor simptome, specialiștii sugerează ca la fiecare 15 minute să muți ochii de la ecrane cel puțin 20 de secunde. 

Mâncărimile de ochi și posibile remedii naturiste

Mâncărimile de ochi pot avea nevoie de tratamente de specialitate. În cazuri de excepție, poți recurge la remediile naturale care să vină în completarea medicinei convenționale. Este indicat să soliciți opinia specialistului înainte de orice decizie, deoarece anumite soluții naturiste s-ar putea dovedi dăunătoare sau ar avea potențial de anihilare a efectelor produse de medicamentele prescrise de medic.

1.Compresele reci sau calde

Poți alege să folosești comprese cu apă rece sau pliculețe de ceai de mușețel. Acestea trebuie ținute la congelator pentru 5-10 minute și apoi lăsate pe ochi tot atât de mult.

2.Felii de castravete/ cartofi  

Ce poate fi mai potrivit pentru calmarea senzației de arsură și mâncărime dacă nu feliile de castravete cu proprietățile lor antiinflamatoare? Taie felii subțiri, păstrează-le la frigider pentru 15 minute și apoi așează-le pe ochi încă un sfert de oră.

Poți alterna tratamentul naturist și în loc de felii de castravete să folosești felii de cartofi. Procedura de lucru este aceeași cu cea în care ai aplicat feliile de castravete. De asemenea, aceste legume sunt ideale inclusiv pentru atenuarea pungilor de sub ochi și pentru eliminarea cearcănelor.

3. Apă cu sare

Amestecă 200 ml de apă cu o linguriță de sare. Îmbină în această soluție un material textil sau o dischetă demachiantă și masează ochiul cu mișcări ușoare.

4. Ceai verde

Ceaiul de mușețel nu este singurul sortiment indicat pentru calmarea inflamațiilor și roșeții oculare. Ceaiul verde are de asemenea proprietăți antiinflamatoare naturale de care ochiul tău se poate bucura din plin. Ține la frigider pliculețele de ceai verde pentru 10-15 minute și apoi aplică-le pe ochi pentru alte 10-15 minute. 

Mâncărime de ochi – Reguli generale de prevenție a infecțiilor

Senzație de mâncărime de ochi este adesea ignorată de majoritatea persoanelor, fiind considerată mai mult un semn de oboseală sau un indiciu a folosirii excesive a telefoanelor. Cu toate acestea, există situații în care disconfortul ocular impune o vizită la medic.  

Dureri puternice de ochi, pete roșii și senzație de durere, vedere dublă, pierderea vederii în mod inexplicabil, inflamații la ochi, secreții, pleoape lipite sunt cele mai comune simptome care cer intervenția urgentă a specialistului. 

Dacă din anumite motive persoana nu poate să apeleze la consultul oftalmologic pentru adulți, atunci se poate recurge la câteva soluții simple pentru ameliorarea simptomelor. De exemplu, se pot utiliza comprese reci sau calde, se pot folosi lacrimi artificiale sau soluții care amplifică producția de lacrimi.  

De asemenea, poate fi momentul potrivit să se renunțe cel puțin temporar la purtarea lentilelor de contact. Pruritul ocular ar putea fi un semnal de alarmă care anunță necesitatea de a îmbunătăți igiena oculară. Dacă senzația persistă, atunci consultul oftalmologic pentru adulți este imperios necesar. Dacă tot ai descoperit cum se manifestă senzația mâncărimii de ochi, atunci află care sunt cele mai importante reguli de prevenție care-ți mențin sănătatea oculară la nivel optim. Așadar, pentru a proteja sănătatea ochilor este bine să:

Pruritul ocular – Soluții medicale de combatere și tratare a simptomelor

Tratamentul corespunzător pruritului ocular se stabilește în urma unui consult prin care este depistată cauza concretă. De regulă, remediile medicale pentru vindecarea senzației de nisip în ochi și mâncărime pot include:

Indiferent de cauza care produce mâncărime și usturime a ochilor se recomandă evitarea factorilor cu potențial nociv pentru sănătatea oculară. De asemenea, trebuie eliminat obiceiul care constă în frecarea ochilor, precum și folosirea în exces a dispozitivelor. În schimb, medicii sugerează includerea în rutina zilnică a produselor hipoalergenice și o alimentație bazată pe vitamina A și Omega-3.

Pruritul ocular la copii – Când se impune consultul oftalmologic la cei mici?

 Pruritul ocular ori senzațiile de usturime sau mâncărime pot să apară la orice vârstă. Stările de mâncărime oculară la copii apar din cauze similare ca în rândul adulților. De exemplu, blefarita la copii poate fi declanșată pe fondul următoarelor cauze: infecții bacteriene, insuficiență lacrimală sau dermatită seboreică. 

Blefarita la copii se poate manifesta prin nevoia de freca ochii, prezența secrețiilor, arsuri oculare, pete roșii sau solzișori la extremitățile pleoapelor. Ca în cazul adulților, tratamentul se va prescrie în funcție de rezultatele consultului oftalmologic la copii, starea generală de sănătate a pacientului, de vârstă și de simptomele cu care se prezintă. Pentru prevenirea blefaritei, medicul poate recomanda printre alte soluții și folosirea unui șampon blând pentru curățarea crustelor, șamponului antifungic, soluție care conține corticosteroizi precum și un unguent antibacterian care să blocheze extinderea infecției oculare.  

Mâncărimea de ochi la copii care a fost provocată de conjunctivită generează înroșirea ochilor, mâncărime, inflamații, lăcrimare sau secreții limpezi ori de culoare verde, albă sau galbenă. Conjunctivita poate fi contagioasă prin contact direct, dar durează câteva zile, fie trece de la sine, fie se vindecă după tratament. Conjunctivita poate fi declanșată de aceeași viruși care favorizează răceala sau gripa. Curățarea mâinilor cu apă călduță și săpun este cea mai bună măsură de prevenire a conjunctivitei. În ceea ce privește tratarea acestei afecțiuni, soluțiile variază în funcție de cauză. 

Astfel, în cazul conjunctivitei produse de bacterii, copilul poate primi de la medic picături sau unguente cu antibiotic. Conjunctivita cauzată de viruși este imună la picături și unguente. Eventual, medicul ar putea prescrie tratamente curative pentru alergiile care conduc la senzațiile de mâncărime la ochi.

Mâncărimea ochilor nu reprezintă neapărat un motiv de îngrijorare, dar sunt deranjante și te distrag de la activitățile zilnice. Din fericire, în urma consultului oftalmologic, medicul specialist îți poate prescrie tratamentul necesar pentru prevenirea agravării simptomelor deja existente. Deși poate să pară o problema minoră, mâncărimile la ochi pot indica prezența anumitor afecțiuni în organism, iar lipsa intervenției medicale în timp real poate duce la complicații. 

Sursa foto: pexels.com 

Referințe: 

https://www.healthline.com/health/eye-health/8-causes-of-itchy-eyes#seasonal-allergies

https://www.healthdirect.gov.au/amp/article/itchy-eyes

https://www.medicalnewstoday.com/articles/316536#Causes

https://www.allaboutvision.com/conditions/itchy-eyes.htm

https://www.verywellhealth.com/itchy-eyes-5116872

https://www.healthdirect.gov.au/blepharitis

https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/why-are-my-eyes-itchy-answers-from-an-expert

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI