×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Miodezopsii – De ce apar musculițele în ochi și ce semnalează?

august 8, 2022 Dr. Andreea Ciubotaru

Miodezopsiile sau musculițele în ochi, cunoscute sub denumirea științifică de „miodesopsia”, sunt corpuri mobile sub formă de pete, puncte, cercuri, linii sau pânze de păianjen care se proiectează pe retina ochiului, apărând în câmpul vizual sub forma unor umbre rătăcite. Umbrele pot varia ca formă (rotunde sau filamentoase), ca mărime (pot fi mai mult sau mai puțin mari) și din punct de vedere al cantității (se pot manifesta ca o singură umbră, dar și acestea pot varia). Deși par a fi în fața ochiului, în câmpul vizual, ele „plutesc” de fapt în interior.

Miodezopsii sau musculițe în ochi – definiție și manifestări

Miodezopsii

Miodezopsiile sau musculițele în ochi sunt, așadar, pete vizuale. Acestea pot părea negre sau gri și dau impresia că se mișcă atunci când îți miști ochii. De asemenea, dacă încerci să le fixezi, sau să le privești direct, par să se îndepărteze. Nu toate mezodezopsiile au una și aceeași cauză, de aceea este recomandabil să fie investigată o situație de acest tip, atunci când te confrunți cu tulburări ale vederii.

În cele mai multe cazuri, miodezopsiile sunt cauzate de schimbările legate de vârstă care apar pe măsură ce substanța gelatinoasă (corpul vitros) din interiorul ochilor devine mai lichidă. Fibrele microscopice din interiorul corpului vitros tind să se aglomereze și îți pot proiecta umbre minuscule pe retină. Acele umbre se mai numesc și musculițe în ochi – termenul de miodezopsie fiind derivat dintr-un cuvânt de origine greacă având sensul de „muște, despre muște”. Miodezopsiile se pot manifesta la nivelul unui singur ochi sau în ambii.

Miodezopsii – simptome

Miodezopsii

Simptomele miodezopsiilor pot include dereglări ale vederii care se pot manifesta sub forma unor:

Musculițe în ochi – cauze, factori favorizanți și boli asociate

Miodezopsii

Musculițele în ochi pot fi cauzate de procesul natural de îmbătrânire, iar aceste modificări oculare legate de vârstă reprezintă și cea mai frecventă cauză a apariției miodezopsiilor.

Pe măsură ce îmbătrânești, corpul vitros sau substanța gelatinoasă care umple globii oculari și îi ajută să își mențină forma rotundă se modifică.

În timp, corpul vitros se lichefiază parțial – un proces care face ca acesta să se îndepărteze de suprafața interioară a globului ocular. Pe măsură ce corpul vitros se micșorează, devine mai dens și mai fibros. Aceste „resturi” blochează o parte din lumina care trece prin ochi, aruncând umbre mici pe retină, care sunt văzute ca niște musculițe, de cele mai multe ori.

Modificările legate de vârstă la nivelul ochiului sunt cea mai frecventă cauză a flotorilor oculari. Corneea și cristalinul din fața ochiului focalizează lumina pe retina din spatele ochiului. În timp ce lumina trece din fața ochiului spre partea din spate, ea trebuie să traverseze corpul vitros, substanța gelatinoasă din interiorul globului ocular. Substanța mai groasă existentă în interiorul corpului vitros în copilărie, tinerețe și la maturitate începe să se lichefieze odată cu vârsta, iar interiorul globului ocular începe să fie treptat aglomerat cu resturi și depozite. Fibrele microscopice din interiorul vitrosului încep să se aglomereze și ele. Pe măsură ce fenomenul avansează, resturile se pot interpune în calea luminii în timp ce aceasta trece prin ochi. Acest lucru va proiecta umbre pe retină, cauzând impresia de musculițe în ochi.

Așadar, modificările umorii vitreale pot duce la apariția musculițelor în ochi, iar aceasta este considerată o etapă obișnuită a îmbătrânirii, cunoscută sub numele de sinereză vitreană.

Însă musculițele în ochi pot și fi urmarea altor boli și afecțiuni, printre care se numără:

Inflamație în partea din spate a ochiului. Uveita posterioară este o inflamație în straturile uveei (membrana vascularizată care hrănește ochiul) din partea din spate a ochiului. Această afecțiune poate provoca eliberarea de resturi inflamatorii în corpul vitros, care se văd sub formă de particule, linii sau pete. Uveita posterioară poate fi cauzată de infecții, boli inflamatorii, dar poate avea și alte cauze.

Sângerare în ochi. Sângerarea în interiorul corpului vitros poate avea mai multe cauze, inclusiv diabetul, hipertensiunea, vasele de sânge blocate, rănile. Celulele sanguine sunt văzute, în astfel de cazuri, ca niște musculițe în ochi. Sângerarea în ochi, cunoscută și sub numele de hemoragie vitreană, poate provoca, așadar, miodezopsii în mod frecvent. Sângerarea poate fi cauzată și de o infecție, o leziune sau o rupere a vaselor de sânge.

Ruptura de retină – poate apărea atunci când un corp vitros căzut „trage” de retină cu suficientă forță încât să o rupă. Pe măsură ce vitrosul se transformă în lichid, sacul de gel va începe să tragă de retină. În cele din urmă, doar acest stres poate fi suficient pentru a rupe complet retina.

Dezlipirea retinei

Dacă o ruptură de retină nu este tratată rapid, retina se poate desprinde și se poate separa de ochi. O dezlipire de retină poate duce la pierderea completă și permanentă a vederii.Fără tratament, o ruptură de retină poate duce la dezlipire de retină, care presupune și o acumulare de lichid în spatele retinei. Lichidul face ca aceasta să se separe de partea din spate a ochiului.

Dezlipirea de retină netratată poate provoca pierderea permanentă a vederii.

Intervențiile chirurgicale sau tratamentele oftalmologice. Anumite medicamente care sunt injectate în corpul vitros pot provoca formarea bulelor de aer. Aceste bule sunt văzute ca niște umbre până când ochiul tău le va absorbi. În cadrul unor operații vitreo-retiniene, în corpul vitros pot pătrunde bule de ulei de silicon care pot fi văzute, de asemenea, sub formă de musculițe.

Factori de risc pentru apariția mezodezopsiilor:

Boli asociate cu musculițele în ochi

Bolile care pot fi asociate cu prezența acestora sunt următoarele:

Cauzele mai puțin frecvente ale mezodezopsiilor includ și:

Tratament pentru mezodezopsii

Miodezopsii

Există chiar și anumite alimente care protejează vederea sau chiar o ameliorează.

Majoritatea mezodezopsiilor nu au nevoie de niciun fel de tratament. Ele sunt adesea doar o manifestare deranjantă pentru persoanele altfel sănătoase și rareori semnalează o problemă mai gravă.

Dacă o „musculiță” îți obstrucționează temporar vederea, rotește-ți ochii dintr-o parte în alta și de sus în jos pentru a deplasa resturile. Pe măsură ce lichidul din ochi se deplasează, se vor deplasa și musculițele

Cu toate acestea, mezodezopsiile îți pot afecta vederea pe termen lung sau chiar permanent, mai ales dacă suferi de o afecțiune de bază care se agravează. Musculițele pot deveni atât de deranjante și de numeroase încât să ajungi să vezi cu mare dificultate.

Dacă se întâmplă acest lucru, în cazuri rare, medicul oftalmolog îți poate recomanda un tratament cu laser sau o intervenție chirurgicală.

În cazul tratamentului cu laser, oftalmologul folosește un laser pentru a sparge musculițele oculare, respectiv corpurile solide care plutesc în lichidul din interiorul ochiului pentru a le face mai puțin vizibile și deranjante pentru vedere. Îndepărtarea cu laser nu este utilizată pe scară largă, deoarece momentan este considerată experimentală și prezintă unele riscuri grave, cum ar fi afectarea retinei.

O altă opțiune de tratament este intervenția chirurgicală numită și vitrectomie. În cadrul acesteia, după ce corpul vitros a fost îndepărtat, acesta este înlocuit cu o soluție salină sterilă, care va ajuta ochiul să își mențină forma naturală. În timp, corpul tău va înlocui soluția salină cu propriul său lichid natural.

Este posibil ca o vitrectomie să nu elimine toate flotoarele oculare și, de asemenea, nu va împiedica apariția unora noi.

Procedura chirurgicală este considerată și ea riscantă, pentru că poate provoca leziuni sau rupturi ale retinei și sângerări.

Ce se întâmplă dacă mezodezopsiile nu sunt tratate?

Musculițele în ochi sunt rareori suficient de supărătoare pentru a cauza probleme suplimentare, cu excepția cazului în care sunt un simptom al unei afecțiuni mai grave. Deși nu vor dispărea niciodată complet, ele se ameliorează adesea pe parcursul a câteva săptămâni sau luni. Deși nu poți să previi apariția mezodezopsiilor, te poți asigura că acestea nu sunt rezultatul unei probleme mai mari.

De îndată ce începi să observi că vedrerea ta este afectată de pete mai mici sau mai mari, consultă oftalmologul și/sau optometristul. Aceștia vor dori să se asigure că musculițele care îți apar în ochi nu sunt un simptom al unei afecțiuni mai grave care ți-ar putea afecta iremediabil vederea.

Când este neapărat necesar să te adresezi medicului?

Trebuie contactat un medic oftalmolog în oricare dintre situațiile în care este diagnosticată una sau mai multe dintre bolile enumerate anterior.

De asemenea, trebuie să contactezi cât de repede posibil un oftalmolog dacă observi:

Aceste simptome, deși sunt nedureroase, ar putea fi cauzate de o ruptură de retină cu sau fără dezlipire de retină – o afecțiune care pune în pericol vederea și care necesită intervenție imediată.

Chiar dacă nu provoacă dureri sau disconfort fizic imediat, mezodezopsiile necesită prezentarea la medic nu doar pentru diagnosticare, ci și pentru a elimina posibilitatea existenței afecțiunilor mai grave asociate cu acestea. Așadar, dacă ai început să vezi musculițe în ochi, nu sta prea mult pe gânduri și programează-te la o consultație oftalmologică fără întârziere!

Surse:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/eye-floaters/symptoms-causes/syc-20372346

aao.org/eye-health/diseases/what-are-floaters-flashes

Sursa foto: Pixabay.com

 

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI