A- A+
Printre numeroasele afecțiuni pe care le poți suferi la nivel ocular, miopia este una dintre cele mai des întâlnite. Dat fiind faptul că sistemul ocular se numără printre cele mai complexe și mai sensibile sisteme din cadrul corpului omenesc, deficiențele trebuie să fie tratate cu maximă seriozitate.
Simțul văzului este fundamental în percepția completă și fidelă a mediului înconjurător, astfel că este recomandat să mergi atât la controale periodice de rutină, cât și să apelezi la ajutorul specialiștilor, atunci când observi că ceva este în neregulă.
Cuprins
Miopia este un viciu de refracție al ochiului. Persoanele care suferă de această deficiență vizuală întâmpină dificultăți în a distinge obiectele care se află la distanță, pe când cele situate la apropiere pot fi văzute cu ușurință. Pe lângă miopie, în clasa viciilor de refracție se mai numără hipermetropia și astigmatismul. Asemeni miopiei, ele pot fi transmise genetic.
Miopia reprezintă un viciu de refracție în care imaginea se formează în fața retinei, din cauza globului ocular care este alungit, a explicat doamna Dr. Ana Maria Boariu, medic primar oftalmopediatru, în cadrul Spitalului de Oftalmologie Infosan.
În cazul celor cu miopie, razele de lumină reflectate de obiectele aflate la distanță se focalizează înaintea retinei, deoarece globul ocular este mai lung decât în mod normal. De aceea, este nevoie de lentile divergente, pentru ca focalizarea să aibă loc pe retină, iar imaginea formată să fie una clară.
Pacienții cu miopie se prezintă pentru scăderea acuității vizuale la distanță, dar cu acuitate vizuală bună la aproape. În general, pacienții miopi au tendința de a îngusta ochii, a completat doamna Dr. Ana Maria Boariu.
Deși au fost identificate mai multe cauze ale apariției acestei deficiențe, cea genetică este cel mai des întâlnită. Majoritatea părinților cu miopie vor avea copii cu acest viciu de refracție. Prin urmare, multe dintre cazuri debutează încă de la vârste fragede, când cei mici au probleme în a vedea la tablă, de exemplu.
Pe lângă originea moștenită, miopia poate apărea și din cauza contracției exagerate pentru un timp îndelungat a mușchiului ciliar. De obicei, acest lucru se întâmplă atunci când persoana încearcă să vadă la apropiere – citește sau lucrează pe calculator pe perioade lungi. Așadar, miopia poate fi întâlnită și la persoane ajunse la vârsta maturității, care obișnuiau să vadă bine în copilărie.
Există și o serie de patologii care pot fi asociate cu această afecțiune. De exemplu, bolile de colagen, afecțiunile metabolice congenitale ori genetice, retinopatia de maturitate se află pe lista maladiilor care conduc la apariția miopiei. Din nefericire, în aceste cazuri, deficiența evoluează rapid și se poate ajunge la valori dioptrice mari, precum și la modificări retiniene.
Pacienții trebuie să rețină că, pentru determinarea cauzei miopiei, este necesar un consult oftalmologic, atât pentru adulți, cât și pentru copii.
Este foarte important de știut că această deficiență nu dispare de la sine, ci, dimpotrivă, tinde să se agraveze. Așadar, este nevoie de o consultație și de o recomandare din partea medicului cu privire la tratamentul ce trebuie urmat.
Miopia se poate corecta fie prin lentile aeriene, prin lentile de contact și prin chirurgia refractivă, a adăugat doamna Dr. Ana Maria Boariu, medic primar oftalmopediatru.
De obicei, oftalmologul va prescrie corecția cu ajutorul ochelarilor. Prin testarea mai multor dioptrii, este aleasă valoarea la care pacientul poate vedea cel mai clar. În această etapă, este utilizat dioptronul. În cazul în care medicul prescrie lentile, acestea trebuie să fie purtate tot timpul, indiferent că este folosită vederea la distanță sau la apropiere. Scopul este relaxarea musculaturii intraoculare, care poate cauza progresul miopiei, dacă suferă spasme.
De asemenea, pacientul poate apela și la lentile de contact. Ele sunt de diferite tipuri, în funcție de intervalul de timp pentru care pot fi purtate: zilnice (de unică folosință), lunare sau pentru purtare prelungită.. Acestea au avantajul de a extinde câmpul vizual și de a permite practicarea activităților greu de îndeplinit cu ochelari, precum sporturile, dar oferă și corectarea optimă în cazul în care pacientul prezintă diferențe mari între dioptriile celor doi ochi.
Miopia poate fi corectată și prin intermediul operației. Prin intervenție chirurgicală poate fi modificată refracția globală a ochiului și astfel se elimină necesitatea ochelarilor sau a lentilelor de contact. Există două metode prin care se poate realiza această intervenție: cu ajutorul laserului sau prin substituirea cristalinului deficient cu unul artificial. Aceste proceduri nu durează mult, nu sunt dureroase, iar recuperarea este una ușoară.
Prin urmare, trebuie să acorzi o atenție specială oricărui indiciu care îți poate arăta că vederea la distanță este afectată, atât în cazul tău, cât și în cazul copiilor. Identificarea timpurie a acestor probleme permite rezolvarea facilă și de scurtă durată, pentru confortul pacientului.
Surse foto: Unsplash.com, Pexels.com.
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.
Etichete: cauzele miopiei corectare miopie lentile de contact operație miopie pacienți miopie tratament miopie