A- A+
Miopia reprezintă dificultatea de a capta obiectele aflate la distanță. Afecțiunea poate să apară drept consecință a mai multor cauze, cea mai frecventă fiind cea genetică. Peste 85% dintre copiii care suferă de miopie au dobândit această problemă cel puțin de la unul dintre părinți. Miopia și nașterea naturală reprezintă un subiect care a stârnit diverse controverse de-a lungul timpului.
Femeile cu miopie au fost adesea îndrumate către cezariană în detrimentul nașterii naturale. În caz contrar, riscul ar fi fost acela că, în timpul travaliului s-ar fi putut produce o dezlipire de retină, iar consecința ar fi fost orbirea definitivă. Cu toate acestea, nu există studii care să susțină această teorie. Femeile care preferă să nască natural se tem de riscurile pe care miopia le-ar putea declanșa pe fondul travaliului. Este recomandată nașterea naturală în cazul femeilor care suferă de miopie?
Cuprins
Miopia și nașterea naturală continuă să fie un subiect permanent dezbătut, din cauza anumitor teorii care continuă să existe și în prezent. De exemplu, femeile cu miopie pot avea retina mai subțire decât persoanele cu vederea sănătoasă. Această sensibilitate predispune retina riscului de rupere sau dezlipire ușoară la efort.
Retina reprezintă o membrană subțire a țesutului nervos existent în partea posterioară a globului ocular. Rolul retinei este acela de a absorbi lumina, de a capta imaginea proiectată prin cornee și cristalin și de a o transmite către creier. Femeile gravide care poartă lentile de contact pot acuza o senzație de disconfort, din cauza sindromului de ochi uscat și a retenției de apă care modifică structura și grosimea corneei.
Un lucru important de știut este faptul că, nu toate femeile cu miopie sunt obligate să nască prin cezariană. Gravidele cu miopie care nu au antecedente sau afecțiuni oculare pot opta fără probleme pentru nașterea naturală. În celelalte cazuri, miopia asociată cu afecțiuni ale retinei poate exclude calea naturală pentru a proteja sănătatea oftalmologică a mamei.
Metoda prin care urmează să fie adus pe lume bebelușul depinde de o serie de factori, de la tipul miopiei, nivelul de gravitate al acesteia și până la eventuale afecțiuni oculare asociate cu creșterea dioptriilor.
Ceea ce prea puține femei știu este faptul că, ochiul este unul dintre cele mai solicitate organe în perioada sarcinii din cauza fluctuațiilor hormonale și a concentrației hormonilor de sarcină care afectează irisul și corneea. De asemenea, dacă femeia gravidă se confruntă deja cu hipertensiune, diabet, miopie sau obezitate, atunci crește impactul asupra retinei și asupra acuității vizuale.
Vestea bună este că, după naștere, dioptriile încep să scadă și revin la valoarea apropiată celei existente dinaintea sarcinii. Este indicat ca femeile cu miopie avansată să evite efortul fizic în perioada sarcinii.
În plus, se consideră că sarcina generează modificări la nivelul ochilor și din cauza unui cumul de factori precum: retenția de lichide, fluxul sanguin, fluctuația hormonilor sau metabolismul. Modificările care survin drept consecință a sarcinii pot îngroșa sau curba corneea. Mai pot apărea schimbări ale filmului lacrimal, ale curburii cristalinului, ceea ce influențează acuitatea vizuală.
În ciuda acestor argumente, nu au fost efectuate studii concludente care să demonstreze existența eventualelor modificări retiniene după nașterea naturală. Singurele schimbări care apar după ce femeia a născut pe cale naturală sunt modificările de refracție, dar care au de obicei o durată de până la 6 luni. De asemenea, pe fondul modificării filmului lacrimal ar putea surveni senzația de disconfort sau intoleranța la lentilele de contact. În cadrul consultațiilor oftalmologice la adulți, medicul evaluează retina și gradul de refracție, eventualele fisuri, hemoragii și măsoară presiunea intraoculară.
Miopia poate fi patologică sau non-patologică. În cazul ultimei categorii, structurile de refracție ale ochiului sunt normal dezvoltate, iar dioptriile sunt de cel mult – 6. Miopia patologică apare în copilărie, iar dioptriile progresează constant depășind limita de – 6. Femeile diagnosticate cu miopie patologică prezintă un risc mai mare de a se confrunta cu deteriorarea retinei sau cu o afecțiune oculară severă.
Este foarte important ca pe parcursul sarcinii, femeile gravide să observe dacă lentilele de contact sau ochelarii de vedere sunt la fel de eficienți ca înainte. Dacă sunt identificate schimbări în ceea ce privește acuitatea vizuală, atunci lentilele sau ochelarii pot fi adaptați la noile dioptrii. De asemenea, după investigațiile oftalmologice, medicul poate recomanda pacientei să amâne schimbarea ochelarilor sau a lentilelor de contact câteva săptămâni după naștere când activitatea hormonală se normalizează.
Pentru a anticipa și a ține sub control consecințele miopiei sunt indicate examinări bilunare sau trimestriale ale fundului de ochi în cazul femeilor cu miopie avansată, degenerențe retiniene periferice, găuri sau decolări retiniene. Este important de reținut că, miopia poate fi moștenită de către copil, iar riscurile sunt cu atât mai mari dacă ambii părinți suferă de această problemă oculară.
Primul control este indicat între săptămânile 10-14 în cazul tuturor femeilor, astfel încât să fie depistate în timp real potențiale probleme oculare. Următorul control ar trebui să aibă loc între săptămânile 32-36 pentru a evalua stadiul afecțiunii oculare. În acest fel, medicul poate aprecia dacă evoluția afecțiunii oculare conduce la complicații survenite în timpul nașterii.
Legătura dintre miopie și naștere naturală nu mai este un motiv de îngrijorare. Așadar, dacă ai miopie poți naște natural, dar trebuie avute în vedere câteva potențiale riscuri. Complicațiile apărute la nivel ocular în timpul travaliului sunt influențate mai puțin de valoarea dioptriilor și mai mult de sensibilitatea fundului de ochi. Dacă aceste zone sunt prea subțiri, crește și probabilitatea dezlipirii de retină în timpul efortului depus în timpul nașterii, indiferent dacă miopia este scăzută sau ridicată.
Printre factorii care slăbesc anumite zone ale fundului de ochi sunt: lovituri faciale sau oculare, eforturi intense prin ridicarea de greutăți, încordare sau tragerea obiectelor grele. Dacă în urma investigațiilor oftalmologice se constată existența unor leziuni care predispun la dezlipirea retinei, atunci specialistul poate recomanda pacientei nașterea prin cezariană. De asemenea, dacă pacienta optează pentru nașterea pe cale naturală, atunci aceasta poate urma un tratament cu laser pentru vindecarea leziunilor și diminuarea riscului de rupere în timpul travaliului.
În consecință, femeile cu dioptrii mari nu sunt neapărat excluse atunci când optează pentru procedura nașterii naturale. În timpul efortului, presiunea sângelui crește și descrește constant, ceea ce poate amplifica subțierea zonei sensibile a fundului de ochi. Pentru a reduce la minimum orice risc este indicată evaluarea oftalmologică prin care să se infirme, confirme și după caz, să fie monitorizată o posibilă patologie a retinei.
Miopia se dezvoltă în copilărie, poate evolua în adolescență și se stabilizează în jurul vârstei de 20 de ani. Apariția sarcinii poate declanșa creșterea dioptriilor. Șansele în acest sens sunt cu atât mai mici cu cât femeie însărcinată a depășit vârsta de 20 de ani. Cu toate acestea, chiar și în rândul pacientelor mai în vârstă, miopia poate evolua pe fondul modificărilor hormonale ale sarcinii.
De obicei, dioptriile revin la valoarea inițială după nașterea naturală, odată cu depășirea problemelor hormonale. În concluzie, valoarea miopiei nu reprezintă în sine un reper semnificativ în luarea deciziei privind nașterea pe cale naturală.
În cazul nașterii naturale cu miopie, se impune o atenție deosebită pentru a preîntâmpina eventualele complicații oculare în timpul travaliului. Printre aceste complicații se numără degenerescența maculară, leziuni maculare, hemoragie retiniană sau orbire. Astfel, evaluarea oftalmologică trebuie completată cu investigații asupra stării generale de sănătate.
Modificările oculare care au loc în timpul sarcinii recomandă amânarea chirurgiei refractive până după momentul nașterii și după ce a trecut perioada menstruală. Astfel, problemele hormonale se normalizează, iar tratamentul postoperator poate fi urmat corespunzător, fără grija că ar putea afecta fătul. Este important de reținut faptul că, operația influențează doar valoarea dioptriilor, fără să atingă retina. Dacă pacienta suferă de leziuni retiniene înainte de intervenție, acestea vor rămâne și după finalizarea operației, chiar dacă valoarea dioptriilor va fi una scăzută.
Dacă pacienta optează pentru operația refractivă înainte de a naște, atunci trebuie avut în vedere următorul aspect. Intervenția corectează dioptriile, dar leziunile și materialul genetic rămân aceleași. Prin urmare, șansele ca viitorul copil să moștenească gena miopiei vor exista în continuare, indiferent dacă mama mai poartă sau nu ochelari sau lentile de contact. Din păcate, miopia este transmisă genetic, deci nu poate fi prevenită.
Conform statisticilor, femeile cu dioptrii de peste – 4,5, precum și cele cu dezlipiri retiniene care au fost reparate pe cale chirurgicală sau cu laser, nu au suferit nici un fel de modificare a retinei în timpul și nici ulterior nașterii. Poți naște natural dacă ai miopie, iar cezariana este recomandată în cazurile în care calea naturală prezintă riscuri pentru mamă sau bebeluș. Vârsta este un factor important de care trebuie ținut cont în cazul femeilor însărcinate care preferă să nască natural. Pericolul dezlipirii retinei crește o dată cu înaintarea în vârstă.
Cezariana, nașterea naturală și miopia sunt deciziile medicului ginecolog pe baza rezultatelor oftalmologice. Nașterea naturală este contraindicată atunci când apar complicații în timpul sarcinii sau când, din cauza unor boli cronice viața mamei sau a copilului ar putea fi periclitate. Investigațiile medicale efectuate pe parcursul sarcinii sunt indicate în vederea oferirii unor indicii relevante cu privire la sănătatea gravidei și a fătului.
De asemenea, rezultatele analizelor vor influența modalitatea prin care se va naște copilul, pe cale naturală sau cezariană. Nașterea naturală este preferată de tot mai multe femei însărcinate, datorită beneficiilor asociate acestei metode. O astfel de procedură de aducere pe lume a copilului trebuie luată în cunoștință de cauză, ținând cont de vârstă, de rezultatele examinărilor oftalmologice, a analizelor de sânge și de opinia medicală avizată.
Sursa foto: unsplash.com
Referințe:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6812470/#:~:text=It%20is%20widely%20
accepted%20that,by%20a%20detailed%20eye%20examination
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8579-myopia-nearsightedness
https://www.aoa.org/healthy-eyes/eye-and-vision-conditions/myopia?sso=y
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nearsightedness/symptoms-causes/syc-20375556#:~:text=Nearsightedness%20(myopia)%20is%20a%20common,to%20bend
%20(refract)%20inaccurately
https://www.aao.org/eye-health/diseases/myopia-nearsightedness
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.