×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Miopie și astigmatism – Care sunt cele mai importante diferențe și particularități comune dintre cele mai răspândite afecțiuni oculare la nivel global?

februarie 14, 2024 Dr. Andreea Ciubotaru

Descoperă principalele diferențe și similitudini dintre miopie și astigmatism. O persoană are vederea bună atunci când lumina pătrunde prin sistemul optic și se focalizează pe retină, unde se află celule fotoreceptoare. Rolul acestora este de a capta imaginile și de a le transmite către creier cu ajutorul nervului optic. Ochiul emetrop are o formă sferică, ceea ce facilitează procesul de focalizare a luminii pe retină. Dacă lumină nu se focalizează pe retină, atunci persoana este diagnosticată cu hipermetropie, presbiopie, miopie și astigmatism, în funcție de caz. Procesul de fixare a luminii pe retină este condiționat de indicele de refracție, lungimea ochiului și raza de curbură a cristalinului și a corneei.  

De exemplu, la persoanele mioape, lumina se stabilizează în fața corneei, iar la astigmatism, razele sunt proiectate în fața sau/ și în spatele corneei. Astfel, pacienților diagnosticați cu miopie li se recomandă purtarea lentilelor divergente, care ajută razele de lumină să se focalizeze pe retină. La persoanele afectate de astigmatism, forma corneei este similară unei mingi de rugby, o parte fiind mai curbată decât cealaltă. Din acest motiv, vederea se dublează, deci retina percepe două imagini în loc de una.   

Miopie și astigmatism, vicii de refracție diferite, dar cu risc de suprapunere – Cum se manifestă astigmatismul miopic?

Miopie si astigmatism-fata, ochelari de vedere

Imagine de Designecologist pe Pexels.com

Ochiul uman nu este un organ dotat cu capacitate de adaptare, așadar, viciile de refracție pot fi prevenite sau corijate prin tratamente chirurgicale sau non-invazive, în funcție de situația pacientului. Miopia și astigmatismul sunt vicii de refracție, dar care se manifestă ușor diferit. 

În cazul persoanelor mioape, acestea văd clar de aproape, dar acuitatea vizuală este slabă la distanță. La astigmatici, vederea este neclară și de aproape și de la distanță. Acest defect de refracție este generat de o deformare a cristalinului sau a corneei, acestea fiind două elemente care participă la procesul de formare a imaginilor.  

Există cazuri de astigmatism miopic compus, în care pacienții se confruntă cu miopie și astigmatism. De exemplu, astigmatismul miopic este incident în majoritatea cazurilor în care persoanele poartă ochelari sau lentile de contact pentru distanță. Această formă a astigmatismului presupune o focalizare dublă, una înaintea retinei și alta pe suprafața acesteia. Astfel, pacientul experimentează acuitate slabă, atât la perceperea obiectelor aflate la distanță, cât și a celor care se află în apropiere. 

De asemenea, există situații de astigmatism hipermetropic compus, când acest viciu de refracție se poate suprapune și cu hipermetropia. Astigmatismul de tip mixt îmbină hipermetropia și miopia la un loc. Miopia și astigmatismul sunt vicii de refracție frecvent întâlnite, cu o răspândire destul de largă. 

Statisticile arată că, numărul persoanelor afectate de miopie depășește categoria celor diagnosticate cu astigmatism. Explicațiile sunt evidente având în vedere că majoritatea oamenilor au job-uri care se bazează pe munca în fața monitoarelor sau care exercită activități ce presupun utilizarea ecranelor cu lumină albastră.

Miopie si astigmatism-pupila

Imagine de Victor Freitas pe Unsplash.com

Viciile de refracție sunt afecțiuni cu o componentă genetică semnificativă. Astigmatismul, miopia la copii și adulți sunt de obicei dobândite ereditar, atunci când cel puțin părinți au fost diagnosticați cu miopie, astigmatism sau ambele. De asemenea, amândouă pot surveni de-a lungul vieții, fiind rezultatul a numeroase cauze, precum: traumatisme, infecții oculare, intervenții chirurgicale nereușite care au afectat structura ochiului.  

Astigmatismul se poate dezvolta pe fondul unei afecțiuni numite keratoconus, care are drept consecință modificarea și subțierea corneei. Pe măsură ce structura corneei devine tot mai delicată prin subțiere, crește riscul ca aceasta să se rupă. Pentru a preveni acest pericol, medicul recomandă procedura care implică transplantul de cornee. Keratoconusul este o afecțiune rară, dar care se manifestă mai mult la adolescenți.

Diferența dintre miopie și astigmatism – Simptome și formele individuale ale defectelor de refracție

Diferența dintre miopie și astigmatism vizează inclusiv modul de manifestare individuală a fiecărui viciu de refracție. Spre deosebire de miopie, la astigmatism, persoana confundă literele cu cifrele. De asemenea, aceasta remarcă o acuitate vizuală slabă atât la distanță, cât și la apropiere, ceea ce o determină să încline capul sau să apropie textele de ochi. Dacă nu sunt depistate la timp, ambele afecțiuni pot duce la afecțiuni severe, unele cu consecințe ireversibile. De exemplu, pe fondul miopiei sau a astigmatismului se poate dezvolta și ambliopia, care mai e cunoscută sub denumirea de „ochiul leneș’’.    

Există situații în care o persoană astigmatică sau diagnosticată cu miopie poate avea un ochi sănătos (emetrop) și celălalt ametrop  

Dacă unul dintre ochi este sănătos și celălalt miopic, atunci afecțiunea poartă numele de anizometropie simplă. De asemenea, mai există persoane care prezintă un ochi afectat de astigmatism și celălalt miopic, diagnosticul fiind cel de astigmatism anizometropic simplu.  

O altă particularitate asociată astigmatismului vizează capacitatea pacientului de a observa mediul înconjurător tridimensional 

De asemenea, afecțiunea deformează percepția asupra distanței dintre obiecte, estompează marginile acestora, ceea ce induce un sentiment de dezechilibru. 

Există două tipuri principale ale astigmatismului: cel al corneei sau al cristalinului, în funcție de elementul responsabil care se declanșează viciul de refracție. În ambele cazuri, obiectele aflate la distanță sunt percepute neclar și în formă dublă. 

Viciul de refracție miopică poate fi clasificat în 5 categorii: ușoară, moderată, severă, înaltă sau axială. Miopia ușoară permite perceperea obiectelor aflate la apropiere, dar persoana trebuie să forțeze ochii pentru a le putea vedea pe cele aflate la distanțe mari. Forma moderată necesită utilizarea lentilelor de contact sau a ochelarilor de vedere pentru ca persoana să poată distinge obiectele sau persoanele aflate la distanță mare. 

Persoanele cu miopie severă întâmpină dificultăți de vedere la depărtare, experimentând vederea tulbure sau în ceață a formelor aflate la distanță. Miopia înaltă este o formă severă a acestui viciu de refracție. Dacă nu se intervine pentru corectarea miopiei înalte, pacientul este predispus la riscuri precum: dezlipirea de retină, cataractă și alte afecțiuni oculare semnificative. Miopia axială se formează pe fondul alungirii axei ochiului. Cu cât ochiul este mai lung, cu atât viciul miopic este mai puternic. 

Astigmatism și miopie – Mijloace de evaluare, soluții de tratament și sfaturi privind stilul de viață

Astigmatismul și miopia implică anumite simptome care pot varia, dar care pot interfera cu activitățile zilnice. Astfel, persoanele afectate de miopie se confruntă cu dificultatea de a descifra plăcuțele de semnalizare sau numerele mijloacelor de transport aflate la distanță. Din această cauză, oamenii tind să forțeze ochii pentru a face imaginile să devină mai clare, iar această presiune poate duce în timp la suprasolicitare și dureri oculare. 

În cazul persoanelor care au astigmatism, imaginile aflate la distanță sunt percepute distorsionat, ceea ce poate cauza de asemenea, oboseală și senzații de durere la nivelul ochilor pe fondul efortului de focalizare îndelungată. Chirurgia cu laser a devenit o soluție tot mai populară în rândul persoanelor care doresc să elimine definitiv viciile de refracție, fie că este vorba despre hipermetropie, fie despre astigmatism și miopie. 

Există mai multe variante disponibile, inclusiv LASEK, LASIK sau PRK. Alegerea soluției corecte se face în urma programării unei consultații oftalmologice adulți în vederea prescrierii unui tratament adaptat nevoilor particulare ale ochilor.  

Ce trebuie să știi înainte pentru alegerea potrivită a soluțiilor de tratare a astigmatismului

Astigmatism si miopie-pupila, lentila de ochelari de vedere

Imagine de James Frid pe Pexels.com

De asemenea, în cadrul consultului oftalmologic, specialistul va evalua gradul de astigmatism pe baza unui test de viziune subiectivă sau obiectivă. În primul caz, medicul analizează capacitatea pacientului de a identifica literele de pe fișe ori prezentate pe ecrane. În ceea ce privește testul obiectiv vor fi examinate eventuale modificări structurale ale ochilor pe baza unor echipamente speciale.    

Mai mult decât atât, în ceea ce privește mijloacele de corectare a astigmatismului, medicul poate prescrie ochelari de vedere cu lentile cilindrice, lentile de contact rigide sau moi, precum și chirurgia refractivă pentru cazuri severe. Lentilele cilindrice corectează traiectoria razelor de lumină care pătrund în structura optică, ajutând ca acestea să se focuseze pe retină. Pentru cazurile severe de astigmatism sau pentru tratarea keratoconusului, medicul poate recomanda purtarea de lentile de contact rigide, gaz permeabile. 

Cele mai populare modalități de corectare a viciului de refracție miopic 

Mijloacele de tratament pentru miopie variază în funcție de gradul de avansare a viciului de refracție, precum și de nevoile particulare ale pacientului. Ochelarii de vedere cu lentile concave sau lentilele de contact sunt cele mai indicate pentru a îmbunătăți vederea la distanță. De asemenea, mai poate fi abordată soluția implantului intraocular cu scop de corectare a vederii la distanță. Pentru remodelarea corneei se aplică intervenția cu laser (LASIK, PRK). De asemenea, medicul mai poate indica folosirea lentilelor speciale purtate peste noapte pentru a spori temporar acuitatea vizuală. 

Prevenirea viciilor de refracție și stilul de viață al pacientului 

Chiar dacă în analiza diferențelor miopie vs astigmatism se remarcă numeroase particularități ale fiecărui viciu de refracție, acestea pot fi prevenite prin abordarea unor obiceiuri benefice pentru ambele cazuri.   

Un prim pas se referă la efectuarea controalelor regulate la medicul oftalmolog. În acest fel este monitorizată sănătatea ochilor și pot fi depistate în timp real eventuale probleme înainte ca acestea să se agraveze.  

De asemenea, calitatea nutriției este un factor esențial care trebuie tratat cu prioritate. Este recomandat ca dieta zilnică să includă alimente bogate în vitamina A, C și E. Cele mai bogate surse fiind nucile, citricele, merele, morcovii sau spanacul. 

Rutina de lucru trebuie să implice și pauzele de relaxare. Acestea nu trebuie neglijate sau considerate pierdere de timp, deoarece ochii sunt afectați de șederea prelungită în fața ecranelor.  

De asemenea, evită cititul în medii slab iluminate și de asemenea, obișnuiește-te să iei pauze și în momentele de învățat sau lectură. Activitățile care presupun concentrare constantă obosesc ochii, ceea ce conduce la acuitate slabă, dureri oculare, migrene, senzații de amețeală și altele asemenea. 

Miopia și astigmatismul sunt adesea transmise pe cale ereditară, dar acuitatea vizuală poate fi îmbunătățită prin utilizarea ochelarilor de vedere sau purtarea lentilelor de contact. Fiecare dintre aceste metode poate fi adaptată nevoilor tale, astfel încât să te mulțumească din punct de vedere estetic, fără a fi făcute compromisuri în ceea ce privește sănătatea vederii. 

În cele din urmă, tratamentele invazive pot fi soluțiile ideale pentru persoanele care se confruntă cu forme severe ale viciilor de refracție. De asemenea, intervențiile chirurgicale cresc șansele ca purtarea lentilelor de contact sau a ochelarilor de vedere să fie eliminate definitiv, datorită faptului că defectul de refracție a fost îndepărtat permanent. Comunicarea cu medicul oftalmolog este esențială pentru a stabili un tratament personalizat care să sprijine pe termen cât mai lung îmbunătățirea vederii. 

Referințe: 

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1111/j.1444-0938.2007.00112.x 

https://www.researchgate.net/publication/14188668_Epidemiology_of_Myopia 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4504030/ 

https://www.forbes.com/health/eye-health/astigmatism/ 

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI