A- A+
Miopia și hipermetropia sunt vicii de refracție ale ochilor, deosebit de răspândite în întreaga lume, dar care prezintă câteva diferențe. Miopia afectează cel puțin o treime din populația lumii, iar hipermetropia este în multe cazuri prezentă încă de la naștere. Pacienții diagnosticați cu miopie acuză o acuitate slabă la distanță, dar clară la apropiere. Acest lucru se explică prin faptul că persoanele mioape au globul ocular alungit, deci imaginea se formează înaintea retinei.
În cazul persoanelor cu hipermetropie, globul ocular este mai îngust, iar imaginile se formează în spatele retinei. Așadar, vederea va fi mai slabă pentru obiectele situate în apropiere. Deși majoritatea oamenilor consideră că miopia și hipermetropia sunt favorizate de statul prea mult în fața dispozitivelor sau a cititului, în realitate, aceste vicii de refracție pot fi generate de factori mai complecși decât aceste obiceiuri nocive.
Care sunt principalele diferențe între miopie și hipermetropie? Care sunt simptomele individuale și prin ce mijloace pot fi corectate dioptriile? În continuare, vei afla mai multe informații despre aceste afecțiuni ale vederii.
Cuprins
Viciile de refracție numite miopie și hipermetropie pot fi dobândite ereditar. Așadar, dacă cel puțin unul dintre părinți a avut unul dintre aceste diagnostice, există șanse mari ca și copilul să se confrunte cu miopie și hipermetropie sau cu unul dintre aceste vicii de refracție. De asemenea, aceste anomalii pot fi influențate și de alți factori subiectivi, începând de la vârstă, sex, ritmul de dezvoltare al corpului și până la trăsăturile etnice.
Descoperă în rândurile următoare caracteristicile specifice fiecărui viciu de refracție:
Majoritatea oamenilor se nasc având acest viciu de refracție. După cum s-a specificat anterior, pacienții care au dobândit hipermetropia ereditar sunt cei care s-au născut având globul ocular îngust sau care au corneea ușor curbată. Acest defect se poate corecta în timp prin alungirea naturală a globului ocular, dar nu în toate cazurile se întâmplă ca problema să se remedieze de la sine. De asemenea, hipermetropia poate apărea la o vârstă înaintată, pe fondul capacității tot mai slăbite a mușchilor ciliari.
În cazuri rare, pacienții cu diabet se pot confrunta cu simptomele hipermetropiei, din cauza nivelului ridicat de zahăr din sânge. Hipermetropia se poate clasifica în:
Acest viciu de refracție apare fie atunci când corneea este prea curbată sau când globul ocular are o formă ovală în loc de rotundă cum este normal. Din aceste motive, lumina este proiectată înaintea retinei, iar persoana mioapă vede neclar la distanță.
Miopia poate fi clasificată astfel:
Așadar, printre similitudinile asociate miopiei și hipermetropiei pot fi punctate următoarele:
Află care sunt diferențele dintre miopie vs. hipermetropie, începând de la simptome și până la mijloacele de corectare ale dioptriilor.
Care sunt riscurile aferente în cazul miopiei și a hipermetropiei netratate? Miopia poate genera în timp probleme oculare, care necesită intervenție chirurgicală, de la cataractă, detașarea retinei și până la glaucom. Hipermetropia poate provoca strabism la copii, ambliopie sau așa numitul ,,sindrom al ochiului leneș’’.
Miopia poate fi diagnosticată printr-un test de acuitate vizuală și prin utilizarea unui retinoscop. În cazul pacienților diagnosticați cu hipermetropie, aceștia vor fi evaluați prin: testul de acoperire, examinarea cristalinului, analiza capacelor sau a globilor oculari și prin scanarea ultrasonografică.
Simptomele sau mijloacele de manifestare ale acestor vicii de refracție sunt câteva dintre cele mai importante repere care fac diferența între miopie vs hipermetropie. De exemplu, pacientul miop acuză o vedere încețoșată, ochi încordați și oboseală oculară (mai ales în condiții cu luminozitate redusă), migrene, senzație de tensiune oculară și chiar strabism.
Hipermetropia poate fi identificată prin aceleași simptome, cu mențiunea că strabismul este o complicație care apare de obicei la copii. În cazul acestora, hipermetropia poate afecta capacitatea de concentrare la citit și, implicit, poate scădea performanțele școlare. Hipermetropia la bebeluși se poate corecta de la sine odată cu trecerea timpului, pe măsură ce se dezvoltă globul ocular. De asemenea este indicat controlul de specialitate de la 3 ani sau mai devreme dacă părinții identifică anumite nereguli sau dacă există în familie persoane diagnosticate cu vicii de refracție.
La nivel fizic, hipermetropia la copii se manifestă prin tendința de frecare a ochilor și prin cefalee. Aceste manifestări ar trebui să indice părinților necesitatea programării unei consultații oftalmologice pentru copii în vederea depistării cât mai rapide a unui potențial viciu de refracție. După vârsta de 7 ani, corectarea problemelor oculare poate întâmpina complicații. De asemenea, miopia la copii se manifestă prin clipit excesiv, obiceiul de a freca ochii, nevoia de a sta mai aproape de tablă la școală sau de ecranul dispozitivelor.
După cum s-a specificat anterior, nu există tratament pentru miopie și hipermetropie. În schimb, pot fi aplicate soluții care au ca scop corectarea dioptriilor. În ceea ce privește miopia ușoară, pacienții respectivi pot alege să poarte ochelari de vedere cu lentile sferice divergente cu minus sau lentile de contact.
De asemenea, chiar și pentru miopiile incipiente sau medii se poate opta pentru procedura intervenției chirurgicale. Simptomele specifice miopiei sau hipermetropiei pot fi atenuate prin utilizarea lentilelor, a ochelarilor de vedere cu dioptrii pozitive pentru ochii hipermetropi, respectiv dioptrii cu minus pentru miopi, precum și prin intervenția chirurgicală.
Miopia și hipermetropia pot fi corectate prin următoarele mijloace:
Implantul de cristalin are ca scop îmbunătățirea acuității vizuale, prin introducerea unei lentile în fața cristalinului. De asemenea, se poate implanta un cristalin artificial în locul celui natural în cazul pacienților cu hipermetropie mare.
Operația cu laser pentru corectarea hipermetropiei mici sau medii este utilă cu scopul de a remodela corneea. La fel ca și în cazul miopiei, această intervenție se aplică doar dacă afecțiunea este stagnantă de minimum un an, pentru ca procedura să dea randament. De asemenea, o altă similitudine între miopie și hipermetropie este riscul de a apărea disconfort, chiar și după ce intervenția a fost finalizată cu succes. Așadar, pacienții se pot confrunta în unele cazuri cu vedere neclară, ochi uscați și chiar infecție.
Pacienții care acuză disconfort în timpul utilizării ochelarilor de vedere pot apela la purtarea lentilelor de contact. Acestea sunt fabricate din plastic și se aplică pe ochi pentru a îmbunătăți acuitatea vizuală. De asemenea, acestea pot fi sugerate de către medic în urma operației, când ochiul are nevoie de pansament.
Miopia și hipermetropia prezintă asemănări și în privința recuperării post operație. Așadar, pacientul care a fost operat poate fi sfătuit de către medic să poarte lentile de contact speciale sau pansament timp de câteva zile. De asemenea, pentru atenuarea inflamațiilor și a senzației de durere pot fi administrate picături speciale. În aceste câteva zile de la finalizarea operației este indicată evitarea activității fizice intense, folosirea cosmeticelor pentru zona ochilor, precum și contactul acestora cu apa.
Sunt indicate remedii naturiste pentru miopie și hipermetropie?
Pentru prevenirea, corectarea și controlul dioptriilor este recomandată programarea unei consultații oftalmologice pentru adulți de cel puțin două ori pe an sau o dată la 6 luni. Aceste controale sunt cu atât mai mult indicate pentru pacienții ale căror vicii de refracție s-au stabilizat.
În urma examinării de specialitate, medicul oftalmolog poate indica anumite tratamente corespunzătoare cauzelor care stau la baza unui viciu de refracție, ținând cont și de stadiul de evoluție în care se află acesta. Remediile naturale precum alimentația sau suplimentele nutritive pot veni în completarea sfaturilor oferite de medici, dar nu au capacitate curativă.
Așadar, pentru a menține sănătatea oculară, este recomandat consumul de alimente bogate în vitamine și minerale esențiale, cum ar fi morcovii, legumele cu frunze verzi, fructele de pădure sau peștele gras. De asemenea, alte alimente esențiale pentru acuitatea vizuală sunt soia, alunele și stafidele care stabilizează membranele celulare, grație aportului consistent de vitamine și acizi grași Omega 3.
Suplimentele alimentare trebuie introduse în rutina zilnică în funcție de opinia medicului de specialitate sau a celui de familie. Doar în acest fel ai siguranța că furnizezi organismului nutrienții necesari pentru sănătatea oculară. De exemplu, luteina are potențial de prevenire a degenerării maculare, protejând totodată și țesutul ocular. De asemenea, betacarotenul reprezintă una dintre componentele benefice pentru sănătatea vizuală, deci nu ar trebui să lipsească din dieta alimentară.
Este crucial să se înțeleagă că, deși aceste practici pot îmbunătăți sănătatea generală a ochilor și pot ameliora simptomele unor probleme oculare, ele nu modifică structura fizică a ochiului, care este responsabilă de miopie și hipermetropie. Pentru corecții eficiente ale acestor afecțiuni, este esențial să se consulte un oftalmolog pentru a discuta despre cele mai adecvate opțiuni de tratament.
Intervențiile chirurgicale pentru miopie și hipermetropie: care sunt șansele de reușită?
Odată cu dezvoltarea medicinei, tot mai multe persoane care suferă de aceste vicii de refracție doresc să renunțe la ochelarii de vedere în favoarea operației de corectare a dioptriilor. Cu toate acestea, trebuie precizat că astfel de intervenții nu sunt soluții potrivite pentru toată lumea. De exemplu, pacienții eligibili trebuie să aibă aceste vicii de refracție stagnante sau stabilizate pe o durată de câțiva ani, iar structura oculară să permită astfel de proceduri. Așadar, o astfel de alegere nu rămâne doar la latitudinea pacientului, ci trebuie discutată în prealabil cu medicul oftalmolog.
Miopia și hipermetropia pot fi corectate prin metode chirurgicale revoluționare, care implică o durată medie de refacere a ochiului și care oferă în plus șansa de a renunța definitiv la lentile de contact sau ochelarii de vedere.
Referințe:
https://www.healthline.com/health/eye-health/levels-of-nearsightedness
https://www.aao.org/eye-health/diseases/myopia-nearsightedness
https://journals.lww.com/apjoo/Fulltext/2022/02000/The_Impact_of_Hyperopia_on_Academic_
Performance.7.aspx?context=LatestArticles
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4504030/
https://www.researchgate.net/publication/14188668_Epidemiology_of_Myopia
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.