×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Nictalopie: ce este orbirea de noapte şi cum îţi afectează ochii

decembrie 5, 2021 Dr. Andreea Ciubotaru

Nictalopia este o tulburare oculară ce se manifestă prin tulburări de vedere pe timp de noapte sau în medii slab iluminate. Aceasta se mai numeşte şi orbire de noapte, însă nu se manifestă prin pierderea vederii la propriu, ci doar prin vedere încețoșată sau dificultate în a vedea bine pe timp de noapte. Unele tipuri de nictalopie se pot trata, în timp ce pentru altele nu există tratament, însă doar un medic oftalmolog poate determina cauza tulburării şi o schemă de tratament adecvată. Citeşte în continuare pentru a afla mai multe despre această tulburare şi cum îţi afectează vederea:

Definiţia nictalopiei

Nictalopia este o condiţie medicală ce se manifesta prin vedere slabă sau înceţoşată pe timpul nopţii sau în medii slab iluminate. Exact precum cel ce suferă de miopie se numeşte miop, la fel şi cel ce suferă de nictalopie se va numi nictalop. Cauzele acestei afecţiuni sunt diverse: în anumite cazuri este o moștenire genetică, iar în alte cazuri se datorează unor probleme preexistente.

Simptomele nictalopiei

autostrada, soea, lumini, cer, noapte

Simptomul principal al nictalopiei este dificultatea de a vedea în întuneric, noaptea sau în locuri unde lumina este foarte slabă. Se întâmplă frecvent să experimentezi astfel de simptome atunci când faci o trecere bruscă de la un mediu puternic iluminat la un mediu întunecat. Spre exemplu, atunci când stai la plajă la soare şi mai apoi intri într-un restaurant întunecos, precum cele aflate la subsol. De asemenea, este foarte posibil să experimentezi astfel de tulburări de vedere atunci când conduci noaptea, din cauza luminilor intermitente şi foarte puternice de pe stradă.

Ce cauzează apariţia simptomelor nictalopiei?

Cauzele nictalopiei variază de la probleme oculare preexistente şi până la boli cronice:

Nictalopia: tratament

lentila, oras, mana, degete

Cu ajutorul unor consultaţii oftalmologice pentru adulţi sau consultaţii oftalmologice pentru copii, în funcţie de vârstă, nictalopia se poate diagnostica corect. După consultul la medicul specialist, acesta poate recomanda investigaţii şi teste oftalmologice sau analize de sânge pentru a determina cauza orbirii de noapte. În funcţie de cauza ce determină apariţia nictalopiei, există mai multe tipuri de tratament:

Nictalopia poate avea mai multe cauze, atât genetice, cât şi datorate unor afecţiuni preexistente. Cea mai bună soluţie pentru a găsi tratamentul potrivit este să te adresezi medicului specialist pentru un consult oftalmologic. Mai departe, acesta poate recomanda investigaţii suplimentare sau poate oferi un tratament care să te ajute să scapi de simptomele neplăcute ale orbirii de noapte. Nu lăsa astfel de probleme netratate, deoarece sunt nu numai neplăcute, ci şi periculoase, în cazul în care conduci sau circuli ca pieton pe timpul nopţii.

Sursa foto: Pexels.com.

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI