×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Ochelari aburiți: sugestii pentru a evita disconfortul și obiceiuri care pot deteriora lentilele

mai 27, 2024 Dr. Andreea Ciubotaru

Ochelarii aburiți reprezintă un disconfort frecvent, cauzat de o serie de factori, începând de la lipsa produselor de curățare și până la alegerea ramelor nepotrivite. În acest articol, vei afla care sunt cele mai comune cauze care duc la ochelari aburiți. De asemenea, o să descoperi ce măsuri ar trebui adoptate în astfel de situații pentru a diminua disconfortul.

Ochelari aburiți – cauze frecvente

Ochelari aburiți - o pereche de ochelari aburiți

Sursă foto: shutterstock.com

Persoanele cu deficiențe de vedere cunosc cel mai bine ce disconfort provoacă fenomenul ochelarilor aburiți. Procesul de aburire este fundamentat pe o lege a fizicii. Atunci când intri de afara într-o încăpere caldă sau invers, observi cum se aburesc lentilele ochelarilor. Acest lucru se explică prin faptul că umiditatea aerului condensată pe acestea provoacă efectul de aburire. Pe lângă un astfel de proces, ochelarii aburiți mai au la bază câteva explicații suplimentare, iar cele mai comune sunt: 

Diferența de temperatură dintre lentile și aerul dintr-un spațiu închis poate genera aburirea ochelarilor. Acest lucru se întâmplă în medii cu umiditate mare, precum băile, saunele, bucătăriile sau zonele aride. 

Efectul ochelarilor aburiți este adesea favorizat în timpul efortului fizic intens ori atunci când te afli afară într-o zi călduroasă. Vaporii de apă care provin din transpirație intră în contact cu lentilele ochelarilor care au o temperatură mai redusă, ceea ce declanșează procesul de aburire. 

Utilizarea ochelarilor cu rame care stau lipite de față poate reduce ventilația în jurul lentilelor. Așadar, prin solicitarea serviciilor de optică medicală vei putea elimina acest disconfort achiziționând ochelarii cu rame corespunzătoare fizionomiei tale. De asemenea, schimbarea lentilelor este crucială atât pentru sănătatea ochilor, cât și pentru eliminarea efectului de aburire. Lentilele uzate sau cele care au tratament de suprafață ieșit din termen reprezintă cauze suplimentare care declanșează aburirea ochelarilor.

Antiaburire ochelari – sfaturi care prelungesc durata de viață a lentilelor

Antiaburire ochelari - bărbat cu ochelari, telefon

Sursă foto: shutterstock.com

După ce ai identificat motivele care declanșează procesul de încețoșare a lentilelor, adoptă în rutina zilnică recomandările experților care te ajută să diminuezi disconfortul creat de aburirea ochelarilor. De asemenea, aceste soluții sunt accesibile oricui, ușor de aplicat în orice moment al zilei și, în plus, ajută la eliminarea impurităților de pe suprafața ochelarilor. 

Dacă observi că se formează aburi pe lentile, atunci când faci mișcare, transpiri sau când treci de la un mediu cald la rece ori invers poți curăța lentilele cu spray-uri, geluri sau șervețele pentru dezaburirea ochelarilor. 

Poți opta pentru lentile cu tratament special care cresc rezistența la aburi. Acestea sunt ideale mai ales în cazul persoanelor cu stil de viață activ, a celor care locuiesc în zone cu temperaturi ridicate și nu numai. 

Acumularea de grăsime, pete și reziduuri pe suprafața lentilei măresc riscul de aburire. Așadar, folosește șervețele speciale din material moale, spray-uri și soluții care păstrează ochelarii mereu curați. 

Dacă efectul de aburire al ochelarilor devine un inconvenient pe care nu-l mai poți tolera, acum poate fi momentul oportun în care sa dai o șansă lentilelor de contact. 

Dacă de exemplu ești prins în treburile casnice sau lucrezi la bucătărie și nu ai la îndemână soluții speciale pentru ochelari, atunci poți să apelezi la un truc simplu. Cartoful poate fi de ajutor pentru curățarea lentilelor, datorită amidonului care împiedică acest fenomen al aburirii. 

Menține suprafața lentilelor permanent curată prin igienizarea acestora cu săpun neutru. Lasă apoi ochelarii să se usuce natural sau dacă te grăbești poți face acest lucru cu ajutorul unui șervețel special din material delicat. 

Ce greșeli frecvente trebuie să eviți în curățarea ochelarilor?

Așadar, aburirea ochelarilor poate avea la bază diverse cauze și reprezintă o problemă pentru purtătorii de ochelari. Fie că achiziționezi lentile cu tratamente antiaburire sau schimbi ramele ochelarilor, fie ca iei în calcul lentilele de contact, fiecare opțiune merită discutată cu medicul oftalmolog pentru a identifica cea mai confortabilă varianta pentru tine. 

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI