×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Ochelari bifocali sau progresivi – ce sunt și cine trebuie să îi poarte

martie 27, 2024 Dr. Andreea Ciubotaru

Poate ai mai auzit de ochelarii bifocali sau progresivi, însă nu știi exact ce înseamnă sau poate chiar ți-a fost prescrisă o pereche și vrei să afli mai multe despre ei. Ai ajuns unde trebuie! Astăzi vom desluși împreună misterele acestor tipuri de lentile, vom afla pentru ce sunt recomandate, iar dacă ți-au fost prescrise ție, ce ar trebui să alegi ca să se potrivească perfect nevoilor tale și să iei o decizie informată.

Ochelari bifocali sau progresivi – ce tratează ei?

Dacă este prima dată când auzi despre astfel de ochelari, respectiv lentile, primul lucru care trebuie menționat este că ajută la corecția presbiopiei. Cel mai adesea, când auzim despre probleme de sănătate oculară, tindem să ne gândim la miopie, însă este important să fim conștienți că există și alte afecțiuni, cum ar fi presbiopia. Această afecțiune apare când lentila naturală a ochiului îmbătrânește și se rigidizează, iar de aceea o vom întâlni mai des la oamenii în vârstă. Practic, rigidizarea ochiului va face dificil pentru om să își focuseze privirea pe obiecte aflate la diferite distanțe, dar și să vadă în general în jurul său. De aceea, au apărut lentilele bifocale sau progresive, care corectează vederea la diferite distanțe, ajutând ochiul să vadă mai repede și mai ușor. 

Ochelari bifocali sau progresivi – ce tratează ei - rama maro de ochelari pe o masa maro close up

Poză de topeasokere pe Pixabay.com

Este important să menționăm că descoperirea presbiopiei se face în urma unor consultații oftalmologice pentru adulți în cabinete specializate de optică medicală. Nu te autodiagnostica și apelează întotdeauna la un medic oftalmolog pentru a vedea cu ce afecțiune te confrunți, deoarece lentilele greșite pot afecta iremediabil ochiul. De asemenea, reține faptul că, deși presbiopia este cel mai des întâlnită la persoanele de vârste mai înaintate, ea poate apărea și la cei mici. De aceea, se recomandă consultații oftalmologice pentru copii, unde se va afla exact ce tipuri de lentile sunt necesare pentru aceștia și cum se pot adapta vederii lor.

Ochelari progresivi sau bifocali – ce înseamnă fiecare tip și cum se diferențiază?

Adesea, acești doi termeni sunt percepuți ca fiind sinonime. Deși, într-adevăr, cele două tipuri de lentile tratează aceeași afecțiune a ochiului, structura lor diferă, ceea ce le face mai potrivite pentru anumite nevoi specifice. Haide să vedem împreună ce înseamnă fiecare tip și ce diferențe există între ele. 

Ochelari bifocali vs progresivi – ce înseamnă fiecare tip și cum se diferențiază - ochi privit prin lentila de ochelari

Poză de Hinnerwaeldler pe Pixabay.com

Ce înseamnă ochelari bifocali?

După cum le spune și numele, ochelarii bifocali conțin două tipuri de lentile pentru două tipuri de focalizări. Ambele lentile pot fi bifocale sau doar una dintre ele, în funcție de necesitățile particulare. Scopul acestor lentile este să ajute pacientul să vadă bine atât la distanță, cât și de la apropiere. Există chiar și lentile de contact create în acest scop, însă, în acest caz, ele se numesc multifocale. Mai mult, poți face la comandă chiar și ochelari de soare care conțin acest tip de lentile sau lentile de tranziție. În cazul lentilelor clasice, cele bifocale au bine delimitate zonele care ajută ochiul să vadă la distanțe diferite, așa că va fi destul de evident când vei vedea o pereche de acest tip.  

Un fapt interesant despre acest tip de ochelari este faptul că au fost inventați de faimosul Benjamin Franklin. Lui i-a venit ideea să pună împreună jumătăți de lentile diferite pentru a putea privi și la distanță, dar și pentru a citi în același timp. Bineînțeles, există multe persoane care preferă în continuare să folosească două perechi de ochelari diferite, în funcție de nevoile de moment. 

Tipuri de lentile bifocale

Executive – acest tip de lentile se caracterizează prin doua jumătăți separate perfect și vizibil de o linie pe toată lățimea lentilei. De obicei, se adresează persoanelor care fac multă muncă de birou și au nevoie să vadă mai mult de aproape.

Flat-top – aceste lentile sunt printre cele mai răspândite printre persoanele care suferă de presbiopie. Le poți recunoaște după forma literei D sau a semilunii aflate lângă nas, în apropiere de marginea de jos a lentilei. Linia care separă cele două tipuri de lentile este destul de vizibilă.

Blended – după cum le spune și numele, aceste lentile bifocale sunt „amestecate”, ceea ce înseamnă că nu se poate vedea atât de clar demarcația dintre cele două lentile diferite din interiorul lor. Ele constau într-o secțiune sferică, ale cărei margini se pierd în restul lentilei. Un optician experimentat le poate recunoaște cu ușurință, însă nu este atât de evident pentru un ochi neformat. 

Round – lentilele bifocale rotunde se caracterizează, după cum ne putem da seama după nume, printr-o porțiune rotundă aflată la baza lor. Create special pentru a oferi ochiului ajustarea la citit, astăzi nu mai sunt atât de populare.

Ce înseamnă lentile progresive?

După cum spuneam, și lentilele progresive adresează aceeași problemă a ajustării vederii la distanțe diferite, însă acestea includ și o zonă intermediară pentru distanțe medii. Acest lucru înseamnă că au trei puncte de focalizare diferite, însă nu mai au zonele atât de bine delimitate cum este cazul lentilelor bifocale, ci cresc progresiv, după cum le spune și numele. De aceea, nu îți vei da imediat seama într-un mod evident că te uiți la o pereche de lentile progresive, spre deosebire de cele bifocale. Bineînțeles, există și lentile de contact progresive pentru persoanele care nu se simt confortabil să poarte ochelari.

Lentile bifocale sau progresive – pe care ar trebui să le alegi?

Adesea, nu este vorba despre ce am prefera să alegem, ci despre ce este corect și adecvat pentru sănătatea noastră și nevoile noastre individuale. De aceea, este important să ascultăm de medicul specialist. Nu uita, sănătatea este cea mai importantă! 

Lentile bifocale sau progresive – pe care ar trebui să le alegi - ochelari aurii pe fundal intunecat

Poză de Lenzatic pe Pixabay.com

În primul rând, primul criteriu de diferențiere este nevoia ochiului de corecție. După cum am explicat anterior, lentilele bifocale corectează doar două zone: de aproape și la distanță, în timp ce lentilele progresive acoperă o zonă vizuală mai mare, incluzând și zona intermediară. Un punct util de pornire este să te gândești la activitățile tale de zi cu zi. Spre exemplu, dacă lucrezi mult la birou și trebuie să vezi ecranul computerului, atunci ai nevoie de o zonă intermediară (aceasta se definește ca fiind zona aflată puțin mai în față de palma ta dacă întinzi brațul în față). Dacă obișnuiești să conduci mult și să citești, atunci vei avea nevoie doar de lentile bifocale, de pildă. În cazul în care nu ești sigur de ce s-ar potrivi nevoilor tale, cel mai bine este să discuți acest lucru cu un oftalmolog. 

În al doilea rând, un alt factor care te poate ajuta să alegi între ochelari progresivi sau bifocali este aspectul. Unii oameni sunt deranjați de faptul că lentilele bifocale au acea linie (fie ea dreaptă sau rotunjită) care separă zonele de corecție a vederii și preferă o lentilă care pare omogenă. Alții, în schimb, preferă să aibă clar delimitate zonele de pe lentilă sau nu au o problemă cu faptul că acest lucru este vizibil. Totul ține de preferințele personale, iar atunci când mergi într-un cabinet de optică medicală, poți testa ambele variante pentru a vedea care ți se potrivește mai bine.

Nu trebuie să uitam nici de aspectul financiar. În general, lentilele progresive sunt mai scumpe decât cele simple bifocale. În funcție de nevoile ochiului, dar și de alte preferințe de natură estetică (rama, modelul) sau biologică (dioptriile necesare), costurile pot crește mai mult. Un alt aspect de notat este faptul că durata de producere a lentilelor progresive este semnificativ mai mare în comparație cu durata pentru lentilele bifocale.

Ce ar mai trebui să știi în momentul în care alegi între cele două este că trebuie să iei în calcul și perioada în care ochiul tău se va obișnui cu noile lentile, indiferent de ce tip ar fi ele. Dacă ai mai purtat ochelari până acum, probabil știi deja că durează puțin până te obișnuiești cu o pereche nouă de ochelari, mai ales dacă îți schimbi și dioptriile. 

Dacă ai decis să alegi lentilele bifocale, trebuie să știi că ochiul va avea nevoie de o perioadă scurtă pentru a se adapta de fiecare dată când schimbi lentila prin care privești, însă nu trebuie să te sperii, căci acest lucru este normal. Este exact ca atunci când schimbi perechea de ochelari cu totul. În schimb, dacă mergi pe mâna lentilelor progresive, fii pregătit să experimentezi amețeli, dureri de cap, pierderi de echilibru sau vedere încețoșată în perioada de acomodare. Aceste simptome pot fi frustrante, însă sunt perfect normale. 

În timpul folosirii lentilelor progresive, ochiului tău îi va veni mult mai natural să facă tranziția de la o arie vizuală la alta datorită integrării continue a lentilelor una în cealaltă. Iată câteva sfaturi care să te ajute să faci tranziția mai ușor la lentilele progresive:

Pe lângă acomodarea ochiului cu noile dioptrii și lentile, în ceea ce privește lentilele progresive, trebuie să ții cont că va trebui să te acomodezi și cu un mod nou de a-i folosi. De exemplu, vă trebui să te obișnuiești să privești prin partea de sus a lentilei atunci când mergi. Dacă vei urca scările și te vei uita la picioarele tale prin partea de jos a lentilei, vei vedea că acestea par mult mai mari decât sunt de fapt. Un alt aspect de luat în seamă este distorsiunea periferică. Acest lucru înseamnă că la început, în perioada de acomodare, s-ar putea să amețești sau să îți pierzi echilibrul când te vei uita de la stânga la dreapta sau invers. Acest lucru se va întâmpla din cauza schimbării rapide a privirii, dar și a faptului că s-ar putea să privești prin secțiunea greșită a lentilei până te obișnuiești. 

Așadar, acum știi tot ce ai nevoie despre ochelarii bifocali sau progresivi și pentru ce sunt aceștia necesari. Dacă nu știai deja, ai aflat acum despre presbiopie și ce nevoi ale ochilor satisfac lentilele bifocale și progresive. Consultă-te cu medicul specialist, fă-ți analizele oftalmologice necesare, iar apoi ia în calcul informațiile de mai sus și ia o decizie informată în ceea ce privește lentilele tale. Nu te grăbi să alegi o variantă sau alta, ci caută întâi să înțelegi nevoile specifice ale ochilor tăi, dar și tipul de lentile necesar în funcție de stilul tău de viață și activitățile pe care le desfășori zi de zi, cu atât mai mult cu cât este o decizie pe care o iei pe termen lung și implică sănătatea ta oculară. În final, ia în calcul și criteriile estetice sau financiare și nu uita să ai răbdare cu perioada de acomodare.

Surse:

https://www.aao.org/eye-health/glasses-contacts/pros-cons-progressive-lenses-computer-glasses

https://masoneyeclinic.com/2022/05/01/progressive-vs-bifocal-lenses/

https://eyesnow.us/bifocal-vs-progressive-how-to-decide-whats-best/#:~:text=Bifocals%20have%20a%20typical%20design,bifocals%20from%20a%20financial%

20standpoint.

https://www.zennioptical.com/blog/bifocals-vs-progressives/

https://www.dellaoptique.com/blog/progressive-lenses-vs-bifocal

https://specscart.co.uk/blog/what-is-the-difference-between-bifocal-and-progressive-lenses 

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI