A- A+
Termenul de ochi de lapte se referă la ochii nou-născuților, a căror culoare încă nu s-a stabilizat. Mulți părinți se întreabă care este culoarea ochilor copiilor în primele luni de viață, însă acest aspect se definitivează abia mai târziu, începând cu vârsta de șase luni și continuând până la 18.
În continuare, poți afla mai multe despre cauzele schimbării nuanței ochilor de lapte și cum indică aceasta evoluția culorii.
Cuprins
Mulți copii au la naștere ochi albaștri, mai ales dacă au pielea deschisă la culoare, în timp ce unii bebeluși pot avea ochi căprui sau verzi încă din primele zile de viață. În cel de-al doilea caz este probabil ca ochii de lapte să își păstreze nuanța, însă ochii albaștri se pot schimba în primul an.
Acest lucru se datorează faptului că, în timpul sarcinii și în primele șase luni de viață, se desfășoară procesul de pigmentare a ochilor de lapte cu melanină, cea care determină și nuanța pielii. Prin acest proces, lumina nu mai trece prin iris, ci este absorbită doar o mică parte.
Irisul ochiului uman este format din două straturi, cel de dedesubt având în compoziție melanină, care absoarbe lumina solară ce intră în contact cu ochiul și îl protejează. Stratul de pigment lipsește încă la nou-născuți, ceea ce înseamnă că absorbția luminii nu are încă loc.
Lumina trece prin ochi „nefiltrată”, ceea ce face ca irisul să pară albastru sau verde. Când ochii sunt verzi, responsabil este tot nivelul de melanină, care este de asemenea scăzut, dar puțin mai ridicat decât în cazul ochilor albaștri. Acesta este și motivul pentru care mulți bebeluși au sensibilitate crescută la lumină, de aceea protecția solară pentru sugari este extrem de importantă.
Unii copii rămân cu ochi albaștri după definitivarea culorii. În cazul acestora, producția de melanină este foarte redusă. Se poate întâmpla ca într-unul dintre ochi să se găsească o cantitate mai mare de pigment, ceea ce face să apară o diferență semnificativă de culoare între cei doi ochi, mai ales albastru și verde.
Și grosimea irisului joacă un rol în determinarea culorii. Aceasta este o trăsătură moștenită. Cu cât este mai gros acesta, cu atât ochii sunt mai închiși la culoare. În cazul copiilor cu albinism, ochii sunt la naștere roșii, pentru că celulele pigmentare lipsesc complet, astfel că fundul de ochi este vizibil.
Procesul de schimbare se desfășoară pe întreaga durată a primului an de viață și chiar până la 18 luni. În aceeași perioadă se dezvoltă și acuitatea vizuală, pentru testarea căreia este recomandat să mergi cu micuțul la o consultație pentru sugari, ca să descoperi din timp eventualele probleme prin investigații și intervenții adecvate, precum în cazul cataractei congenitale.
După acest interval, părinții pot fi siguri că nu vor mai apărea modificări, deși în foarte puține cazuri culoarea se mai poate schimba când cel mic ajunge la pubertate. La șase luni, se arată primele indicii ale culorii care va rămâne definitiv.
Părinții pot face presupuneri încă de la naștere, luând în considerare nuanța ochilor de lapte. Ochii albastru-deschis este probabil să rămână astfel și după ce procesul de pigmentare se încheie. O nuanță mai închisă sau verzuie indică o mai mare șansă ca ochii să devină căprui.
Pentru a determina culoarea definitivă, se poate lua drept indicator și zona geografică în care se nasc bebelușii. În zonele globului unde temperaturile sunt ridicate și există mai multă lumină solară, există mai multe șanse ca cei mici să se nască cu ochii închiși la culoare, iar pigmentul de melanină se manifestă încă de la naștere, pentru a-i proteja de efectele soarelui puternic.
Cu cât zona geografică este mai în nord, cu atât există șansele mai mari ca bebelușii să se nască cu ochi albaștri sau gri. De exemplu, acesta este cazul cel mai des întâlnit în Europa Centrală. Ochii de lapte își pot schimba sau nu nuanța după definitivarea culorii, în funcție de moștenirea genetică a copilului.
Ochii bebelușului pot avea fi albaștri, verzi sau căprui la naștere, iar aceștia nu rămân deseori aceeași nuanță, mai ales în primul caz. Ochii de lapte își definitivează culoarea în primul an și jumătate de viață, acest proces fiind vizibil mai ales începând cu vârsta de șase luni.
Sursa foto: Pixabay.com.
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.