×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Ochi emetrop – caracteristici și strategii pentru o îngrijire eficientă

mai 29, 2024 Dr. Andreea Ciubotaru

Atunci când vine vorba despre sănătatea ochilor, lucrurile sunt foarte importante și necesită multă atenție. Astfel, ori de câte ori ai senzația sau chiar constați că intervin modificări asupra acuității tale vizuale, trebuie neapărat să contactezi medicul pentru a identifica și rezolva în cel mai scurt timp problema.

Dacă hipermetropia, miopia sau astigmatismul sunt termeni de care ai mai auzit până acum, este momentul să descoperi și ce este emetropia la ochi, precum și cele mai eficiente metode de îngrijire.

La ce se referă termenul de ochi emetrop?

Emetropia este un termen folosit pentru a descrie un ochi sănătos care este capabil să concentreze lumina în mod corespunzător pe retină. Este starea ideală de vedere, în care ochiul este capabil să producă imagini clare, fără a fi nevoie de ochelari sau lentile de contact. 

Un ochi emetrop are o cornee cu o curbură potrivită pentru a focaliza lumina cu precizie pe retină, producând o imagine clară, nedistorsionată. În alți termeni, atunci când medicul oftalmolog îți spune, în urma consultației, că ai ochi emetrop, ai toate motivele să fii fericit: înseamnă că ochii tăi sunt sănătoși și funcționali.

Care sunt caracteristicile oftalmologice ale ochiului emetrop?

Care sunt elementele oftalmologice care definesc evolutia ochiului emetrop_ochi sanatosi

Fotografie de Min An pe Pexels.com

Ochiul emetrop, prin definiție, este termenul medical pentru vederea clară, care apare în mod natural. Cu alte cuvinte, o persoană cu emetropie nu resimte și nici nu acuză erori de refracție, așa cum se întâmplă în cazul miopiei (probleme de vedere la distanță), hipermetropiei (vedere îngreunată de aproape) sau în cazul astigmatismului. Persoanele cu ochi emetrop văd la 5 m sau la orice distanță, fără a necesita lentile corectoare și fără să-și miște ochii sau să-și încordeze mușchii din regiune.

Când lumina pătrunde într-un ochi emetrop, imaginea se concentrează perfect pe retină. Acest lucru este complet diferit față de mecanismul observat în miopie, în care lumina concentrează imaginile în fața retinei, sau în hipermetropie, când lumina focalizează imaginile în spatele retinei.

În cazurile de hipermetropie, globul ocular este puțin prea scurt din față în spate; în miopie, globul ocular este puțin prea lung. Ochii emetropi au lungimea potrivită pentru a permite luminii să atingă punctul ideal de pe retină pentru a crea o vedere clară și detaliată.

Ochiul uman este programat pentru a atinge emetropia la tinerețe și pentru a o menține odată cu înaintarea în vârstă. Acest lucru se întâmplă în ciuda modificărilor ce țin de dimensiunea ochilor în timpul perioadei de creștere și a dezvoltării continue a cristalinului de-a lungul vieții. 

De asemenea, emetropizarea este rezultatul atât al proceselor pasive, cât și al celor active. Procesul pasiv implică mărirea proporțională a ochiului la copii. Această mărire proporțională reduce puterea sistemului dioptric în raport cu creșterea lungimii axiale. Puterea corneei este redusă prin prelungirea razei de curbură. Ametropia apare atunci când aceste modificări nu sunt proporționale. 

În același timp, mecanismul activ implică feedback-ul informațiilor de focalizare a imaginii din retină și ajustarea ulterioară a lungimii axiale. Formarea defectuoasă a imaginii interferează cu acest feedback și apoi rezultă ametropia.

Menținerea emetropiei la adult, în ciuda creșterii continue a cristalinului odată cu dezvoltarea grosimii și curburii acestuia, se datorează modificărilor indicelui de refracție care echilibrează efectul curburii crescute. Aceste modificări se pot datora diferențelor dintre nucleu și cortex sau modificărilor de gradient în interiorul cortexului.

O persoană cu doi ochi emetropi este considerată a avea vederea perfectă și nu necesită nici un fel de mijloc de corectare a acestui simț.

După cum s-a specificat mai devreme, emetropia se constată atunci când există un echilibru perfect între lungimea și puterea optică a ochiului. Desigur, această stare poate fi stabilită în urma unei consultații oftalmologice la copii sau la adulți. Nu se cunosc multe despre motivul pentru care ochii unor persoane se dezvoltă cu acest echilibru perfect, în timp ce ochii altora au dimensiuni variate, influențându-le vederea. Oamenii de știință cred că pot fi implicați mulți factori, de la genetică, la îngrijirea personală, dar și factorii de mediu.

Emetropia necesită tratament?

Ochii emetropi oferă o vedere excelentă în mod natural, astfel că nu este necesar niciun tratament corectiv pentru a îmbunătăți claritatea vizuală. Cu toate acestea, persoanele care au emetropie pot dezvolta în continuare alte afecțiuni oculare pe care ar trebui să le identifice și să le aplice tratament adecvat, în timp util.

Cum poți diferenția ametropia de emetropia ochiului?

Cum poti diferentia ametropia de emetropia ochiului_ochelari de vedere

Fotografie de Designecologist pe Pexels.com

Acum că știi ce reprezintă emetropia, trebuie să afli detalii și despre opusul acestei stări de sănătate, mai precis „ametropia”. Termenul acesta se referă la globii oculari care prezintă structuri cu erori de refracție. Din nefericire, este vorba despre un termen cuprinzător, în care se încadrează foarte multe afecțiuni oftalmologice cunoscute de oameni. Printre acestea se numără:

Care sunt cauzele ce conduc la apariția ametropiei?

Termenul de eroare de refracție se referă la modul în care lumina este focalizată la nivelul retinei. În cazul structurilor oculare complet sănătoase, ochiul concentrează lumina pe retină – partea ochiului care trimite informații vizuale către creier. Erorile de refracție schimbă acea lumină, determinând obiectele să pară neclare sau distorsionate.

Multe lucruri pot conduce la instalarea ametropiei, inclusiv un glob ocular alungit sau scurtat, o cornee deformată sau chiar un cristalin îmbătrânit. Prezbiopia, care face ca vederea de aproape să fie mai dificilă, este foarte frecventă în rândul adulților în vârstă din cauza procesului natural de îmbătrânire.

Principalele elemente care diferențiază emetropia de ametropie

Dacă este să iei în considerare emetropia ca fiind un „standard”, în care o persoană vede foarte bine, atunci ametropia este caracterizată de următoarele simptome:

Ca multe probleme de vedere, ametropia necesită investigații pentru a determina prezența sau cauza acesteia. Unii oameni pot acuza erori de refracție atât de fine, încât prezența lor nu poate fi observată decât dacă li se face un examen oftalmologic cu aparatură de înaltă performanță și precizie.

Ce tratamente pot fi aplicate în cazul ametropiei?

Majoritatea persoanelor care se confruntă cu aceste erori de refracție pot ameliora simptomele care le afectează vederea cu lentile corective sau cu ochelari. Aceste dispozitive redirecționează lumina care trece prin ele, ajutând la focalizarea acesteia pe retină, și oferă o acuitate vizuală mai bună. Bineînțeles, este indicată efectuarea unei consultații oftalmologice pentru adulți înainte de a face orice achiziție, deoarece doar medicul poate stabili prezența afecțiunii, gravitatea acesteia, precum și dioptriile pe care le are fiecare pacient în parte. 

Dacă lentilele și ochelarii sunt considerate a fi metode corective non-invazive, trebuie să știi că există și operații specializate pentru a remedia tulburările de natură oftalmologică. În acest sens, există mai multe opțiuni:

Care sunt cele mai eficiente modalități de îngrijire a ochiului emetrop?

Care sunt cele mai eficiente modalitati de ingrijire a ochiului emetrop_consultatie oftalmologica

Fotografie de Ksenia Chernaya pe Pexels.com

În majoritatea cazurilor, menținerea unei sănătăți perfecte a ochilor este imposibilă, deoarece un anumit grad de deteriorare a vederii este inevitabil odată cu îmbătrânirea. Oamenii pot dezvolta probleme de vedere din cauza rănilor, accidentelor, factorilor genetici, mediului sau complicațiilor la naștere. Deși erorile de refracție nu pot fi adesea prevenite, acestea nu sunt singurele probleme care pot afecta vederea.

Dacă ai fost diagnosticat recent cu ochi emetropi, adoptarea unor bune practici de bază te poate ajuta să îți menții o vedere perfectă sau cel puțin bună pentru timp îndelungat. În acest sens, CDC (Centers for Disease Control and Prevention) recomandă:

Experții recomandă o frecvență diferită pentru consultații, în funcție de vârstă. Dacă ai semne de probleme oculare, medicul tău îți poate recomanda un program diferit, cu vizite mai frecvente.

Majoritatea familiilor pot începe să ducă copiii la teste oftalmologice odată ce aceștia învață alfabetul și, ulterior, anual sau la fiecare doi ani, până ajung la vârsta adultă. Dacă un copil pare că ar putea avea probleme de vedere, este important să fie supus unui examen oftalmologic cât mai curând posibil.

Între 20 și 39 de ani, rata recomandată a examenelor oftalmologice scade, cu excepția cazului în care un medic sau pacientul observă o problemă. Inițial, se recomandă vizite o dată la 5 ani în timpul tinereții. Cu toate acestea, vizitele pot fi mai dese, mai ales dacă pacientul poartă lentile de contact.

Pe măsură ce o persoană înaintează în vârstă, examenele oftalmologice trebuie efectuate tot mai des, după cum urmează:

Bineînțeles, vizitele mai dese decât recomandările de mai sus nu dăunează în niciun fel, mai ales pentru că prevenția este mult mai utilă decât tratarea. De asemenea, dacă observi orice modificare a vederii sau simți că ceva este în neregulă, nu ezita și nu amâna vizita la medic.

Mulți oameni ajung să efectueze o consultație la oftalmolog numai atunci când apare o problemă însemnată, iar afecțiunea poate fi foarte avansată sau chiar imposibil de remediat. Astfel, vizitele la medic te pot ajuta să descoperi în stadiu incipient afecțiunile și să previi complicațiile, ajutându-te să te bucuri multă vreme de ochi emetropi, dar și de o vedere perfectă. Nu în ultimul rând, nu uita să aplici toate mijloacele de prevenție menționate mai sus pentru a fi sigur că ochii tăi rămân sănătoși!

Referințe:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10396390/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/opo.13195

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0039625723000371

https://journals.lww.com/ijo/fulltext/2024/72003/variations_in_choroidal_thickness_between.22

.aspx

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/opo.13251

https://journals.lww.com/optvissci/abstract/2004/11000/normal_eye_growth_in_emmetropic_

schoolchildren.7.aspx

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI