A- A+
Ochii galbeni pot fi consecința mai multor cauze, dar totodată ar putea fi semn că trebuie să soliciți urgent intervenția unui medic. Excesul de alcool și de tutun, bolile hepatice sau administrarea anumitor medicamente pot provoca icterul sau îngălbenirea ochilor. Icterul apare la orice vârstă, dar nou-născuții și persoanele în vârstă sunt categoriile cele mai predispuse. Ochii semnalează bolile care se dezvoltă treptat în corpul tău, fără ca tu să fii conștient de acest lucru. De multe ori, faza incipientă a unor afecțiuni poate fi observată la nivelul globului ocular, înainte ca organismul să transmită simptomele specifice acestora. Care sunt afecțiunile care declanșează îngălbenirea ochilor?
Cuprins
În majoritatea cazurilor, ochii devin galbeni din cauza bolilor de ficat, fiere sau de pancreas. Icterul nu este o boală propriu-zisă, ci este principalul semn că ficatul are probleme în urma creșterii nivelului de bilirubină, un pigment de culoare galbenă. Aceasta rezultă în urma procesului de deteriorare a hemoglobinei. Pe fondul unui ficat bolnav, se acumulează această substanță numită bilirubină, iar excesul acesteia modifică nuanța pielii și a ochilor.
Depășirea valorii normale a acestei substanțe din organism poate fi declanșată de boli hepatice, pancreatită, siclemie, tumori, malarie, ciroză, anemie hemolitică, blocarea căilor biliare, sarcoidoză, amiloidoză, colită ulcerativă sau de sindromul Gilbert.
De asemenea, ochii galbeni la adulți pot fi rezultatul unei reacții la o transfuzie de sânge, a bolii ficatului alcoolic sau poate fi o reacție adversă a unor medicamente. Infecțiile la nivelul ficatului pot fi declanșate de prezența virusurilor hepatice A, B, C, D, E, a virusului herpes simplex sau Epstein-Barr, a fungilor, bacteriilor sau a paraziților. De asemenea, infecțiile hepatice se pot transmite prin contact sexual, transfuzii de sânge sau consumul de alimente sau lichide contaminate.
Îngălbenirea ochilor reprezintă cel mai comun simptom al icterului, dar nu singurul, deoarece poate fi însoțit și de stări de greață, pierdere inexplicabilă în greutate, inflamații articulare, schimbarea culorii urinei, lipsa poftei de mâncare, disconfort în zona abdominală, mâncărimi ale pielii, frisoane, febră, dureri musculare, senzații de oboseală sau îngălbenirea pielii.
Dacă aceste simptome persistă sau se agravează, atunci se impune programarea unei consultații pentru adulți, în urma căreia medicul specialist va căuta semne de boală hepatică, precum pete roșiatice la palme sau degete, vase de sânge dilatate sau vânătăi. De asemenea, medicul poate solicita pacientului efectuarea unui test de urină și de sânge pentru confirmarea unei eventuale depășiri a nivelului normal de bilirubină.
Identificarea icterului este posibilă prin următoarele mijloace:
Problema ochilor galbeni la adulți nu impune un tratament special, în afară de cel recomandat pentru eliminarea cauzelor. Astfel, medicul poate recomanda pacientului anumite modificări în privința regimului alimentar, schimbări ale stilului de viață, prescrierea medicamentelor alternative celor care au provocat îngălbenirea ochilor ori în funcție de gravitatea cauzei, o intervenție chirurgicală sau transfuzie de sânge.
Dacă icterul se află într-un stadiu incipient, atunci medicul poate recomanda fototerapia ca soluție curativă. În schimb, dacă există complicații, atunci poate fi necesară o transfuzie de sânge pentru eliminarea excesului de bilirubină sau o intervenție chirurgicală pentru deblocarea tractului urinar.
Nerespectarea tratamentului poate provoca complicații, începând de la constipație, diaree, infecții, dureri de stomac, balonare, edem la nivelul picioarelor și până la anemie, hemoragie, insuficiență renală sau hepatică.
Stilul de viață dezechilibrat este motivul frecvent care explică de ce au ochii galbeni unii pacienți. Schimbările majore care previn complicațiile implică abordarea unei rutine regulate de sport, renunțarea la tutun, evitarea inhalării sau atingerii substanțelor chimice, precum și a excesului de alcool și administrarea incorectă a medicamentelor. De asemenea, dieta săracă în grăsimi și bogată în carbohidrați este esențială pentru echilibrarea nivelului de bilirubină.
Există pacienți care doresc să cunoască eficacitatea tratamentelor naturiste atunci când au icter sau ochii galbeni. Ceaiurile sunt benefice pentru ameliorarea prevenirea sau ameliorarea anumitor simptome, precum greața, durerile abdominale, problemele digestive, febra și altele, dar în nici într-un caz nu pot înlocui tratamentul medical.
În final, este important de menționat faptul că timpul de vindecare al icterului este influențat de natura factorilor care l-au declanșat, dar și de promptitudinea aplicării tratamentului. Nu uita că, în cazul în care simptomele persistă sau se agravează, atunci este necesar să apelezi la ajutorul unui medic specialist.
Sursa foto: unsplash.com
Referințe:
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.