fbpx
×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Ochi galbeni la bebeluși – care sunt cauzele și cum se tratează icterul la nou născuți

august 3, 2021 Dr. Andreea Ciubotaru

Ochii galbeni la nou născuți sunt o condiție medicală destul de întâlnită, cunoscută și sub numele de icter. El afectează nu numai albul ochilor, cât și culoarea pielii bebelușului. El poate apărea în aproximativ 24 de ore de la naștere, iar de cele mai multe ori va dispărea de la sine fără ca cel mic să urmeze vreun tratament anume. Totuși este important ca părinții să se informeze despre această afecțiune și să aibă în vedere o consultație oftalmologică, pentru a se asigura că problema nu este mai gravă decât pare.

 

Ochi galbeni la bebeluși – cauzele icterului

Îngălbenirea albului ochilor și a pielii nou născutului este cauzată de excesul de bilirubină din sângele micuțului. Aceasta este produsă de distrugerea hemoglobinei și a celulelor roșii din sânge. Pigmentul biliar galben trece în mod normal prin ficat și este eliminat prin intestine odată cu bila. Icterul se produce și apare în momentul în care bilirubina este secretată mai rapid și în cantități mult mai mari decât poate ficatul bebelușului să proceseze.  

 

Organismul înlocuiește în mod constant celulele roșii care au îmbătrânit, cu unele noi, iar acest proces rezultă bilirubina, care la rândul ei este metabolizată în ficat și pe urmă eliminată pentru a ajuta la digestie. În momentul în care această acțiune este întreruptă se dezvoltă icterul. 

ochi bebe, bebelus, ochi galbeni, icter, icter bebe

Iată ce înseamnă când ai ochi galbeni:

 

 

 

 

De aceea, odată ce nou-născutul părăsește spitalul este indicat ca părinții să urmărească îndeaproape o posibilă apariție a icterului și să apeleze la un consult oftalmologic pentru bebeluși. În felul acesta, pot fi depistate toate afecțiunile copilăriei și mai ales, pot fi tratate.

Tipuri de icter

Icterul la bebeluși poate fi de mai multe tipuri:

 

 

 

 

Simptome

Simptomele sunt diferite de la copil la copil, în funcție de tipul icterului și de manifestarea acestuia:

 

 

Dacă observi că starea celui mic nu se ameliorează, iar simptomele devin din ce în ce mai pronunțate, trebuie să contactezi un medic pediatru și servicii de oftalmologie pentru a te asigura că vederea bebelușului nu va fi afectată.

Tratamentul ochilor galbeni la nou născuți

bebe, operatie bebe, investigatii copii

La cei mai mulți bebeluși, tratarea icterului nu este necesară, însă trebuie urmărită evoluția lui îndeaproape. Dacă problemele se intensifică, fototerapia este o metodă de terapie extrem de eficientă. Aceasta folosește lumină fluorescentă și aer rolul de a reduce bilirubina la un nivel acceptat de ficat, ca organismul să poată elimina secreția într-un ritm mai rapid. 

Fiecare mod de tratament este prescris de medic după ce se stabilește care este cauza icterului. Dacă nu este tratat, pot apărea complicații precum: leziuni cerebrale, tulburări de comportament sau pierderea auzului. 

 

Așadar, verifică pielea bebelușului tău în primele zile după naștere, pentru a te asigura că această condiție medicală nu devine una serioasă. 

 

Sursa foto: Shutterstock.com

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI