×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Ochi schimbători – Informații interesante, factori care influențează acest proces și probleme de sănătate care se pot ascunde în spatele lor

iunie 8, 2022 Dr. Andreea Ciubotaru

Corpul uman a fost și va fi întotdeauna fascinant, datorită multitudinilor de schimbări prin care trece și cât de ușor poate fi influențat de factori externi. Unul dintre cele mai interesante părți ale corpului nostru sunt ochii, mai ales când aceștia au abilitatea de a își schimba culoarea. Poate ai văzut de multe ori oameni a căror ochi își schimbau culoarea în funcție de vreme sau de starea pe care o aveau, dar nu ai știut niciodată de ce sau cum se întâmplă asta. Dacă vrei să afli mai multe despre ochii schimbători și să descoperi care sunt factorii și cauzele ce influențează acest proces, atunci următorul articol îți va veni în ajutor.

Informații interesante despre ochii schimbători

Cazurile oamenilor ce au ochii schimbători sunt întâlnite foarte rar, dar totodată acest aspect face ca fenomenul să fie mult mai interesant. Astfel, îți prezentăm câteva informații pe care poate nu le știai despre ochii schimbători:

Informații interesante despre ochii schimbători + Ochi schimbatori verzi galbeni maro

Factori care influențează ochii schimbători

Vârsta

Poate știai asta deja, dar majoritatea bebelușilor se nasc cu ochii albaștri sau gri, dar pe măsură ce cresc, culoarea acestora devine mai închisă. Această schimbare este cauzată de genele fiecărui om și de nivelul de melanină din corp. Pe măsură ce îmbătrânim, nivelul de melanină din jurul irisului crește cu aproximativ 15%, făcând culoarea ochilor să pară mai închisă. 

Regimul alimentar

Regimul alimentar pe care îl ai poate fi un factor major în orice aspect legat de sănătatea ta, acest lucru aplicându-se și în cazul ochilor schimbători. Alimentele pe care le consumi pot influența nuanța ochilor, făcându-i să își schimbe culoarea. Spre exemplu, alimentele bogate în fier pot face ochii să pară mai deschiși la culoare, iar produsele din pește pot întări nuanța acestora. 

Emoțiile

Chiar dacă pare ciudat, emoțiile tale pot influența culoare ochilor. Anumite sentimente au puterea de a influența mărimea pupilei și culoarea irisului. Spre exemplu, când ești fericit sau nervos, ochii tăi sunt mai vibranți, iar atunci când plângi, ochii se înroșesc, culoarea acestora părând mai deschisă. 

Expunerea la soare

Așa cum spuneam mai devreme, un factor principal ce influențează ochii schimbători este nivelul de melanină din corp. Acesta poate crește foarte mult atunci când ești expus la soare pe perioade îndelungate, făcându-ți ochii să pară mult mai închiși la culoare.

Probleme de sănătate care se pot ascunde în spatele ochilor schimbători

Chiar dacă de cele mai multe ori ochii schimbători sunt o pură coincidență, există cazuri în care aceștia ascund anumite probleme de sănătate de care ar trebui să fim conștienți.

Probleme de sănătate ce se pot ascunde în spatele ochilor schimbători + copil si caine cu heterocromie

Heterocromia

Oamenii care suferă de heterocromiei au adesea culoare irișilor diferită. Această boală poate fi prezentă încă de la naștere, caz în care nu îți afectează sănătatea, dar totodată există posibilitatea de a fi dobândită în urma altor afecțiuni, cum ar fi:

Neurofibromatoza

Neurofibromatoza este o condiție care afectează sistemul nervos și care cauzează apariția unor mici tumori pe celulele nervoase din corp. Aceste tumori pot duce la apariția unor noduli pe iriși numiți Lisch, care deși nu îți afectează vederea, îți pot schimba culoarea ochilor.  

Cataracta

Deși cataracta nu afectează irisul în mod direct, aceasta poate schimba culoarea ochilor afectați, făcându-i să pară mai șterși și lăptoși. Această boală este adesea întâlnită în rândul persoanelor mai vârstnice și în rândul persoanelor cu ochi închiși la culoare.  

Așadar, a avea ochi schimbători poate fi un aspect foarte special legat de tine și corpul tău, dar totodată există șansa ca aceștia să fie urmările unor probleme de sănătate. Important este să consulți medicul dacă observi schimbări neobișnuite ale ochilor tăi, mai ales dacă nu ai mai experimentat asta până acum. 

Sursa foto: unsplash.com.

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI