×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Ochii iritați – care sunt cauzele și când trebuie să mergi la un specialist?

iunie 21, 2023 Dr. Andreea Ciubotaru

Ochiul uman este al doilea cel mai complex organ din corp și este unul extrem de important. De aceea, este esențial să-l îngrijești corespunzător și să știi să detectezi chiar și cele mai mici probleme cu care te-ai putea confrunta. Iritațiile la ochi se manifestă prin disconfort, mâncărime sau uscăciune și pot avea o varietate de cauze, de la ușoare până la unele mai grave. Dar, de cele mai multe ori, ochii iritați se ameliorează rapid acasă cu ajutorul unor remedii simple. Bineînțeles, nimic nu înlocuiește sfatul unui specialist, așa că este recomandat să apelezi la ajutor medical ori de câte ori consideri că este necesar. Descoperă în acest articol mai multe informații despre ochii iritați și despre posibilele cauze ale acestora. 

Iritațiile la ochi – care sunt simptomele și cum le poți ameliora?

Modul în care arată sau se simte un ochi iritat variază, dar principalele simptome includ senzația de uscăciune, mâncărime sau chiar durere la nivelul ochilor. Uneori, se poate simți ca și cum un corp străin a intrat în ochi. În manifestările clinice pot fi incluse și umflătura sau roșeața. Citește în continuare pentru a afla mai multe despre semnele iritațiilor la ochi, cum să le tratezi și când trebuie să consulți un medic.

Ochii iritați și roșii – simptome comune

Ochiul iritat și roșu este o afecțiune oculară care apare atunci când vasele de sânge din unul sau ambii ochi se umflă, înroșind albul ochiului, care mai este cunoscut sub numele de scleră. Această manifestare este de obicei inofensivă, dar ar putea fi un indiciu al unei probleme mai grave.

Înroșirea este un semn comun, dar iritația oculară poate fi asociată cu oricare din următoarele simptome. 

În funcție de cauza care provoacă iritația ochiului, este posibil să ai unul sau mai multe simptome din cele prezentate mai sus. De asemenea, leziunile oculare sunt o cauză frecventă a iritațiilor la ochi. De exemplu, lovirea ochiului de către o altă persoană sau cu un obiect și pătrunderea unui produs chimic în ochi sau a nisipului sunt leziuni care afectează ochiul. Simptomele pot include:

Iritațiile la ochi și soluții de tratament

ochi iritati, femeie, picaturi, ochi

Dacă problema nu este una gravă, există mai multe metode de a ameliora iritațiile ochilor și de a te simți ușurat, pe care le poți încerca acasă: 

Tratamentul pentru ochi iritați depinde foarte mult de cauza care a determinat apariția unor astfel de simptome. Prin urmare, cel mai bun sfat este să apelezi la consultațiile oftalmologice pentru adulți, pentru a primi un diagnostic corect și o soluție adecvată problemei tale. Dacă remediile de acasă nu funcționează sau dacă ai ochii roșii și iritați mai mult de două-trei zile, un specialist îți poate fi de mare ajutor și îți poate recomanda: 

Dacă medicul descoperă o afecțiune medicală subiacentă, acesta îți va oferi un plan de tratament personalizat, bazat pe nevoile și simptomele pe care le ai. 

Care sunt semnele unei infecții oculare care pot provoca iritații la ochi? 

Atunci când iritația ochiului este severă sau durează mai mult decât câteva zile, este, de asemenea, indicat să consulți un medic. Sensibilitatea la lumină, durerea intensă, pierderea bruscă a vederii sau scurgeri verzi-gălbui ale ochilor sunt semne că trebuie să apelezi urgent la ajutor medical. 

Sfaturi pentru ameliorarea ochilor roșii iritați în diferite situații

Situațiile neplăcute pot apărea oricând iar uneori un mic incident poate avea urmări negative grave dacă nu se iau măsuri suplimentare. Iată câteva sfaturi pe care le poți aplica în diverse împrejurări: 

Rănile oculare pot fi foarte periculoase, așa că este indicat să apelezi întotdeauna la un specialist, chiar dacă simptomele nu par grave și te confrunți doar cu o simplă iritație a ochilor. 

Ochii roșii și iritați și posibilele cauze

Ochii iritați pot avea diverse cauze, de la cele mai banale până la cele mai grave. Pentru a putea face diferența între o problemă care poate fi rezolvată acasă și una urgentă, care necesită un plan de tratament întocmit de un medic specialist, este important să cunoști care sunt principalele cauze ale ochilor iritați și afecțiunile medicale care pot duce la probleme oculare.

 Cauzele ochilor iritați – ce favorizează apariția acestei probleme?

Există mai multe cauze posibile ale ochilor iritați iar majoritatea dintre acestea pot fi tratate acasă prin soluții simple. Iată care sunt cele mai frecvente:

Alergiile – sunt o cauză des întâlnită a iritațiilor oculare deoarece foarte mulți oameni sunt alergici sau au sensibilități la anumite substanțe. Printre alergenii comuni se numără polenul, praful, părul animalelor de companie și mucegaiul. Mâncărimea, umflarea și înroșirea sunt semne ale conjunctivitei alergice, care este o inflamație a membranei care acoperă albul ochilor. În astfel de cazuri, poți încerca picăturile antihistaminice sau alte soluții pentru ochi iritați.

Canale lacrimale blocate – canalele lacrimale sunt micile deschideri din colțul ochiului. Atunci când sunt blocate, interferează cu scurgerea lacrimilor, provocând iritații oculare sau durere. 

Lentilele de contact – atunci când nu sunt curățate în mod corespunzător, lentilele de contact pot avea resturi străine care intră în ochi, ducând uneori chiar la infecție. De asemenea, pe termen lung, acestea pot face ca ochii să devină uscați. Este recomandat să nu porți niciodată lentilele de contact atunci când ai ochii iritați și roșii, să le înlocuiești atunci când este cazul și să le dezinfectezi așa cum ți-a spus medicul oftalmolog. 

Oboseala oculară – Persoanele care petrec mai mult de 3 ore pe zi în fața ecranelor au cel mai mare risc de a suferi de această afecțiune. Oboseala oculară nu are consecințe grave pe termen lung, dar poate fi neplăcută și poate reduce capacitatea de concentrare. 

iritatii-la-ochi-femeie-laptop-ochelari-birou-munca

Lipsa de somn – dacă nu dormi suficient, poți avea o producție insuficientă de lacrimi, ceea ce poate duce la uscăciunea ochilor sau la infecții oculare asociate cu iritații și roșeață. 

Iritanții din mediul înconjurător – în această categorie pot fi incluse fumul de tutun, smogul, apa cu clor din piscină, climatul uscat, razele UV, aerul condiționat sau calitatea slabă a aerului. Ochii sunt în contact direct cu mediul înconjurător, așa că nu este de mirare că factorii din mediu pot provoca sau pot contribui la apariția unor afecțiuni oculare. 

Obiecte străine – există diverse obiecte mici care pot intra în ochi și pot provoca iritații, cum a ar fi o geană, particulele de praf sau de murdărie sau resturile de machiaj. Toate acestea  iti dau senzația că ai ceva în ochi. 

Infecții – ochii roșii și iritați, cu mâncărimi, pot fi o formă de conjunctivită. Aceasta este cauzată de o bacterie sau de un virus. Printre manifestări se numără și pleoapele cu cruste și secrețiile lipicioase. Conjunctivita începe mai întâi la un ochi și apoi se răspândește și la celălalt. Pentru tratament pot fi recomandate picături pentru ochi sau antibiotice. 

Afecțiuni medicale care pot cauza iritații ale ochilor

Uneori, cauza ochilor iritați poate fi o afecțiune medicală subiacentă: 

Măsuri de prevenire pentru ochii iritați

Pentru a reduce riscul de iritații ale ochilor și a-i menține cât mai sănătoși, ține cont de aceste sfaturi și recomandări: 

Ochii iritați la copii – semne și cauze comune

ochi-iritati-si-rosii-medic-copil-consultatie-oftalmolog

Și copiii se pot confrunta cu ochii iritați, cu mâncărimi sau cu roșeață. Există multe cauze care pot provoca astfel de probleme oculare. De cele mai multe ori, poate fi vorba doar de o oboseală la nivelul ochilor deoarece copilul se uită la televizor, joacă jocuri video sau folosește foarte mult calculatorul. În alte situații, vremea uscată, fumul sau poluarea pot provoca ochi uscați, roșii și iritați.

O altă cauză extrem de întâlnită la copii este conjunctivita. Conjunctivita este cea mai frecventă problemă oculară pe care o au copiii și provoacă roșeață, mâncărime sau inflamație. De asemenea, în ochi se adună un lichid lipicios care poate fi transparent, alb, galben sau verzui. Conjunctivita poate fi cauzată de o bacterie sau de un virus și este ușor transmisibilă prin atingere. Spălatul des pe mâini cu apă caldă și săpun este cea mai bună modalitate de a evita infectarea. Copiii pot face conjunctivită și din cauza alergiilor sau pentru că le intră ceva iritant în ochi dar acest tip de afecțiune nu este contagioasă.

Așadar, principalele cauze ale ochilor iritați la copii sunt:

Deși multe afecțiuni nu reprezintă o preocupare semnificativă, consultațiile oftalmologice pentru copii rămân cea mai bună soluție pentru protejarea vederii și a sănătății oculare a celor mici. Ar trebui să mergi cu copilul la un specialist dacă prezintă ochi roșii, alături de alte simptome îngrijorătoare: 

Așadar, există multe cauze care pot provoca iritații ale ochilor. Unele dintre acestea, cum ar fi oboseala digitală, pot dispărea de la sine, în timp ce altele, cum ar fi expunerea la substanțe iritante sau o conductă lacrimală blocată, necesită tratament. Dacă te confrunți cu simptome de roșeață, mâncărimi sau alte semne de iritație oculară, este recomandat să te programezi la un medic oftalmolog, care-ți va pune un diagnostic corect. 

Sursa foto: freepik.com, pexels.com.

Referințe: 

https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/24607-eye-irritation

https://www.webmd.com/eye-health/eye-irritation

https://www.medicalnewstoday.com/articles/157692#diagnosis

https://kidshealth.org/en/kids/conjunctivitis.html

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI