×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Ochii umflați – Un motiv de îngrijorare sau o reacție normală? Descoperă care sunt simptomele, remediile adecvate și cele mai frecvente afecțiuni asociate ochilor umflați

iunie 24, 2022 Dr. Andreea Ciubotaru

Ochii umflați sunt mai mult decât o problemă de estetică. În unele cazuri, inflamația este atât de puternică încât vederea noastră poate fi afectată, fiind asociată cu afecțiuni mai grave dacă umflătura nu dă semne de ameliorare. Cu toții am avut de-a face cel puțin odată cu problema ochilor umflați, în special dimineața după o perioadă obositoare sau după o noapte grea, însă cazurile, cauzele și simptomele pot fi diverse și pot trăda prezența mai multor afecțiuni.

Ochi umflați dimineața

ochi umflati dimineata

Pungile inestetice de sub ochi sau ochii ușor umflați dimineața nu reprezintă, de regulă, un motiv de îngrijorare, însă știm cât poate fi de deranjant și cât de mult ne poate afecta starea de spirit. Din fericire, există remedii simple pentru a trata cearcănele sau pleoapele umflate, dar dacă problema persistă este indicat să te adresezi medicului de familie. Încercarea de a găsi un echilibru între viața personală și cea profesională poate fi un factor de stres, lucru care contribuie, pe lângă altele, la apariția ochilor umflați în timpul dimineții, însă cauzele pot fi diverse.

Cauze și afecțiuni asociate

De cele mai multe ori, ochii umflați dimineața sunt o reacție normală la diverși factori externi sau la stilul neglijent de viață. Printre cele mai comune cauze care duc la apariția umflăturilor și a cearcănelor la nivelul ochilor se numără:

Alte cauze frecvente care pot accentua aspectul de ochi umflați, în special dimineața, sunt fumatul, ciclul menstrual, dormitul cu lentilele de contact, un somn lung sau factorii genetici.

Simptome conexe

În funcție de cauză, ochii umflați pot fi însoțiți de disconfort, dureri (de obicei în cazul unor infecții), pleoape și ochi uscați, roșeață, secreții oculare, lăcrimare excesivă, mâncărimi sau vedere încețoșată.

Alergiile sunt cea mai comună cauză asociată ochilor umflați, în special odată cu schimbarea anotimpului. Consultați medicul de familie dacă simptomele persistă sau apar periodic.

Remedii și tratamente recomandate

cum sa reduci aspectul de ochi umflat

Există o varietate de remedii pe care le puteți efectua la domiciliu dacă problema ochilor umflați dimineața nu este asociată cu alte afecțiuni medicale care necesită intervenția medicului specialist. 

Ochii umflati – Pungile de sub ochi sau edemul infraorbital

edem infraorbital

Pungile sub ochi sau, în termeni medicali, edemul infraorbital, constituie o problemă tot mai accentuată odată cu înaintarea în vârstă și poate semnala diverse probleme de sănătate. Edemul infraorbital poate fi observat în special dimineaţa, din moment ce pe timpul nopţii nu clipim.

Cauze și afecțiuni asociate

Asemenea cearcănelor, pungile de sub ochi sunt inestetice iar apariția lor poate fi determinată de diverse cauze, cea mai frecventă fiind alergiile sezoniere și îmbătrânirea. Printre alte cauze conexe frecvent întâlnire se numără stresul, oboseala, trăsăturile ereditare sau chiar și textura pielii.

Dacă pungile de sub ochi sunt o problemă cu care vă confruntați periodic, atunci este indicat să consultați medicul de familie, deoarece edemul infraorbital poate trăda afecțiuni precum tulburări ale glandei tiroide, boli oculare precum conjunctivita sau unele boli sistemice.

Simptome conexe

Edemul infraorbital poate fi însoțit de simptome precum senzație de oboseală, proeminenţă accentuată a globilor oculari, pleoape inflamate, mâncărimi sau cearcăne pronunțate. Tratamentul acestora poate să difere în funcție de factorii declanșatori și de starea dumneavoastră generală de sănătate.

Tratamente recomandate

tratament pungi sub ochi

Dacă motivul principal al apariției pungilor de sub ochi este îmbătrânirea, printre cele mai populare tratamente se numără peelingurile chimice, procedurile estetice cu laser, produsele cosmetice eliberate cu prescripție medicală sau blefaroplastia. Utilizarea cremelor anti-îmbătrânire pentru a preveni apariția pungilor de sub ochi și pentru a restabili fermitatea pielii sunt recomandate odată cu înaintarea în vârstă, în special cele pe bază de niacinamidă, acid hialuronic, aloe vera sau Bakuchiol.

În general, dacă alergiile se fac responsabile de apariția pungilor de sub ochi, picăturile oculare antihistaminice sau medicamentele pentru alergii cu administrare orală sunt cele mai eficiente remedii. 

Este recomandată o investigație oftalmologică riguroasă în cazul în care simptomele se manifestă brusc și violent sau persistă de mai multă vreme și nu dau semne de ameliorare.

Ochii umflati, „pufoși” sau edemul periorbital

edem periorbital

Edemul periorbital sau, în termeni populari, „ochii pufoși” se referă la umflăturile care apar în jurul orbitei oculare și se poate manifesta la unul sau la ambii ochi concomitent. Cauzele asociate pot fi sau nu patologice, însă, în general, edemul periorbital nu reprezintă un motiv de îngrijorare.

Cauze și afecțiuni asociate

Spre deosebire de pungile de sub ochi (sau edemul infraorbital), care este asociat înaintării în vârstă, edemul periorbital este o condiție medicală, de obicei temporară. Aspectul de ochi umflați este provocat în principal de acumularea de lichid în jurul ochilor. 

Cauzele sunt numeroase și pot ține atât de starea noastră de sănătate, cât și de stilul de viață. Consumul excesiv de sare, deshidratarea, somnul deficitar și alergiile se numără printre factorii declanșatori, însă edemul periorbital poate avea și cauze patologice precum celulita periorbitală, mononucleoza, Boala Chagas, diverse afecțiuni dermatologice, trichineloza, sindromul nefrotic etc.

Simptome conexe

Printre cele mai frecvente simptome ale edemului periorbital se numără:

Dacă ochii pufoși sunt însoțiți de simptome precum umflarea feței sau dificultăți la respirație, atunci s-ar putea să vă confruntați cu un șoc anafilactic, o reacție alergică violentă care necesită îngrijiri medicale urgente.

Tratamente recomandate

Persoanele predispuse la edemul periorbital sunt sfătuite să facă câteva schimbări în ceea ce privește alimentația și stilul de viață, sub supravegherea și la recomandările medicului de familie. Reducerea consumului de sare, alcool, renunțarea la fumat și un somn odihnitor pot contribui semnificativ la tratarea „ochilor pufoși” și, în plus, vă va îmbunătăți starea generală de sănătate. O dietă bogată în vitaminele A, C și E și săracă în carbohidrați poate preveni retenția de apă și, implicit, umflăturile inestetice la nivelul ochilor.

Un remediu eficient, cu efect pe termen scurt, este aplicarea compreselor reci care previn și reduc acumularea de lichid în țesuturile din jurul ochilor, reducând totodată umflăturile proeminente.

Dacă edemul periorbital se manifestă în special dimineața, este recomandat să dormiți pe spate, cu capul ușor ridicat pentru a preveni acumularea de lichid în jurul ochilor.

Acest articol scop pur informativ iar orice decizie care ține de tratarea ochilor umflați, în special când vine vorba de tratamentele medicamentoase, trebuie luată împreună cu un cadru medical avizat, în urma unor consultații și analize riguroase.

 

Sursa foto: ro.pinterest.com

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI