×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Ocluzia ochiului normal, cel mai eficient tratament în ambliopie

aprilie 14, 2020 Dr. Andreea Ciubotaru

Cunoscută în limbaj popular drept “ochi leneș”, ambliopia este o afecțiune frecvent întâlnită de oftalmologi sau mai corect spus, de oftalmopediatrii. Aceasta este o afecțiune a sistemului vizual.

Practic, ambliopia este o consecință a unei dereglări a vederii binoculare, fără leziune organică. Trebuie menționat faptul că vederea binoculară este esențială, ea permite aprecierea corectă a spațiului, a obiectelor în mișcare, a câmpului vizual.

Ambliopia, cunoscută sub denumirea de “ochi leneș” este o boală oculară caracterizată de scăderea acuității vizuale în ciuda celei mai bune corecții optice, cauzată de o formă de deprivare vizuală sau de o interacțiune binoculară anormală. De regulă, ambliopia este prezentă la un ochi, mai rar la ambii ochi și cauzează inclusiv scăderea vederii binoculare și tridimensionale. Cu alte cuvinte, persoanele afectate nu pot aprecia adâncimea sau profunzimea unor obiecte în spațiu, ne-a explicat doamna doctor Ionela Iosub, medic specialist oftalmolog la Spitalul de Oftalmologie Infosan.

Ambliopia apare în general de la naștere până la vârsta de 7 ani. Afecțiunea reprezintă principala cauză a vederii scăzute la unul din ochi în rândul copiilor. Rareori, ambliopia poate afecta ambii ochi.

Dr. Ionela Iosub ne-a spus și care sunt principalele tipuri de ambliopie:

Ambliopia strabică. Este cea mai întâlnită formă și cea mai severă. Cauza este strabismul, iar ochiul care deviază devine ambliop. Se regăsește mai des în strabismele convergente decât în cele divergente și apare prin lipsa de utilizare a ochiului deviat, ce va duce în timp la scăderea acuității vizuale.

Ambliopia anizometropică. Este cauzată de o diferență de viciu de refracție dintre cei doi ochi. Ochiul cu viciu de refracție mai mare primește o imagine mai neclară și astfel se va produce în timp supresie monoculară (creierul nu va mai utiliza informația adusă de “ochiul leneș”).

Ambliopia ametropică. De regulă este bilaterală și este cauzată de prezența defectelor mari refractive la ambii ochi.

Ambliopia de deprivare. Apare în opacități ale mediilor oculare (exemplu: cataractă congenitală, leucoame corneene), ptoza, ocluzie monoculară prelungită. În acest caz, după rezolvarea obstrucției nu există recuperare vizuală.

Cum se stabilește diagnosticul:

Diagnosticul se stabilește în urma examenului oftalmologic complet, atunci când există diferențe de acuitate vizuală între cei doi ochi.

Ambliopia poate fi depistată în timpul unui control oftalmologic de rutină. Esențială este diagnosticarea precoce, deoarece așa cresc șansele de recuperare.

În timpul consultului oftalmologic, la testarea acuității vizuale cu cea mai bună corecție optică și în absența altei leziuni organice oculare, se observă scăderea acuității vizuale la un ochi, mai spune dr. Ionela Iosub, medic specialist oftalmolog.

Ocluzorul, primul pas în tratarea ambliopiei

Medicii specialișiti oftalmologi susțin că ocluzoarele, adică acei plasturi pentru ochi, ajută la tratarea ambliopiei dar și a strabismului la copii. Mai mult, acest plasture autoadeziv pentru ochi face parte din primul pas a terapiei de corectare a vederii.

Plasturele se aplică mereu cu partea mai îngustă spre nas și întotdeauna ocluzorul se aplică pe ochiul sănătos, scopul fiind acela de a opri vederea acestuia, în felul acesta este stimulat ochiul leneș.
Esențial este ca familia, părinții să înțeleagă importanța purtării corecte a ocluzorului. De asemenea, pentru ca cel mic să se obișnuiscă cu ocluzorul, părintele poate crește treptat timpul de purtare a acestuia, cu mențiunea că trebuie respectată recomandarea medicului oftalmolog. 

În Spitalul de Oftalmologie Infosan puteți găsi mai multe variante de ocluzoare pentru copii: https://www.glassframe.eu/ocluzoare-copii

În ce constă tratamentul ambliopiei:

Tratamentul reprezintă de regulă purtarea ochelarilor și acoperirea ochiului bun (ocluzie), stimularea ochiului slab prin exercițiu. Trebuie spus că medicul oftalmolog va prescrie tratamentul în funcție de vârsta pacientului dar și de gravitatea ambliopiei.

Scopul tratamentului este egalizarea și menținerea acuității vizuale la ambii ochi fără a crea o ambliopie contralaterală. Întâi se rezolvă cauza care a produs ambliopia, de exemplu, pacienții cu ambliopie anizometropică vor primi corecție optică iar cei cu medii oculare opace vor necesita operație, ne-a mai explicat medicul specialist oftalmolog de la Spitalul de Oftalmologie Infosan.

Dr. Ionela Iosub spune și că ocluzia ochiului normal, pentru a încuraja folosirea “ochiului leneș” este cel mai eficient tratament. Medicul mai spune și că numărul de ore care va fi acoperit ochiul sănătos variază în funcție de vârsta copilului și de profunzimea ambliopiei: cu cât copilul este mai mic, cu atât el va recupera mai rapid, deci vor fi necesare mai puține ore de ocluzie pe zi, însă riscul de ambliopizarea indusă a ochiului bun este mai mare. De aceea, sunt importante controalele periodice în timpul tratamentului. Nu le neglijați!

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

Etichete:

PROGRAMARI