×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Ocluzoare pentru copii – Când și de ce sunt necesare?

aprilie 24, 2022 Dr. Andreea Ciubotaru

Ocluzorul este un plasture autoadeziv, care se folosește în tratamentul anumitor afecțiuni oculare cu care se pot confrunta copiii. Strabismul și ambliopia sunt des întâlnite în rândul celor mici, însă pot fi tratate prin mai multe metode eficiente.  Acoperirea unui ochi, cu ajutorul unui ocluzor, este în beneficiul celor mici în astfel de cazuri, deoarece este primul pas pe care medicul îl recomandă în terapia optică necesară pentru corectarea vederii. Așadar, dacă vrei să afli mai multe detalii despre modul în care ocluzorul poate veni în sprijinul copilului tău, trebuie să te informezi în legătură cu tipurile de ocluzoare existente pe piață și caracteristicile acestora, dar și în legătură cu afecțiunile pe care acesta le poate rezolva.

De ce sunt folosite ocluzoare în tratamentul pentru strabism și ambliopie la copii?

În cazul în care copilul se confruntă cu ambliopie sau strabism, ocluzorul poate fi un element extrem de util și de folositor. Acesta este un plasture pentru ochi, care se aplică pe ochiul care este considerat sănătos, pentru a-l determina pe celălalt să preia sarcinile ambilor ochi. Astfel, ochiul mai leneș sau mai slab va fi stimulat să funcționeze la parametri optimi. Pentru a înțelege cum funcționează acest mecanism, este necesar să afli care sunt caracteristicile acestor afecțiuni des întâlnite la copii – strabismul și ambliopia.

Ambliopia poate fi o urmare a instalării strabismului, dar și o cauză a acestuia. Prin urmare, aceste două afecțiuni se află în strânsă legătură și se pot determina una pe cealaltă, în funcție de evoluția pe care o au. Strabismul poate produce ambliopie, atunci când creierul copilului ignoră semnalele pe care ochiul afectat le transmite. Astfel, acuitatea vizuală scade, iar ochiul afectat este din ce în ce mai puțin folosit, devenind leneș. Acest fenomen poate fi remarcat mai ales la copiii mai mici, deoarece sistemul vizual este în evoluție și se adaptează în funcție de semnalele pe care le primește. De pildă, la copiii mai mari, se poate produce diplopie (vedere dublă), tocmai din cauza faptului că creierul nu mai are capacitatea de a ignora semnalele transmise la ochiul bolnav.

Ambliopia se instalează la copii atunci când există deficiențe de vedere deja existente, care determină, la rândul lor, fenomenul prin care creierul începe să preia doar informațiile pe care le primește de la ochiul care vede mai bine. Astfel, ochiul mai slab devine leneș și nu mai funcționează la capacitate maximă. În general, la copii, este bine ca procesul de terapie să fie inițiat până la vârsta de 7-8 ani, întrucât în această perioadă pot fi reparate și recuperate legăturile neuronale care se formează între ochi și creier. De aceea, este esențial ca părinții să meargă cu cei mici la consultații regulate, pentru a putea depista din timp astfel de afecțiuni și pentru a putea demara procedurile de tratament. De regulă, ambliopia este identificată la un singur ochi, cauzând scăderea acuității vizuale și a vederii binoculare, dar și incapacitatea de a identifica, în mod optim, adâncimea sau profunzimea anumitor obiecte în spațiu. Există mai multe tipuri de ambliopie: strabică (la care cauza este strabismul), anizometropică (cauza este diferența de viciu de refracție), ametropică (cauzată de defecte refractive mari), de deprivare (apare în caz de cataractă congenitală, leucoame corneene, etc.). Tratamentul ambliopiei se efectuează cu ajutorul unui ocluzor, care are rolul de a acoperi ochiul considerat bun și de a-l determina pe cel slab să recupereze vederea pierdută temporar. În funcție de gradul de severitate a afecțiunii, medicul va recomanda o durată optimă de ocluzie, ținând cont de vârsta copilului și de gravitatea situației.  

 Așadar, ambliopia apare la vârsta copilăriei, fiind depistată la copiii cu vârsta sub 6 ani, și, în cazuri excepționale, și la copii mai mari, de 10-12 ani. Pentru a preveni evoluția accelerată și defectuoasă a acestei afecțiuni, este obligatoriu să duci copilul la controale oftalmologice, în mod frecvent, pentru a fi supus unor screening-uri de specialitate. Acestea oferă informații important despre stadiul înc are se află vederea și despre eventualele modificări care pot apărea la nivelul ochiului. Ocluzia este cea mai frecventă formă de tratament, însă pot exista și cazuri în care medicul poate recomanda și alte metode: precum corectarea dioptriilor, operații oftalmologice care să rezolve anumite cauze (cataractă, ptoză, glaucom congenital, etc.), atropinizare (administrarea unei substanțe care stimulează ochiul bolnav), filtre Bangerter (pentru ochelari) sau exerciții computerizate. Prin urmare, există multiple cauze care pot duce la instalarea ambliopiei – diferențe de dioptrii, afecțiuni congenitale care afectează corneea, retina, nervul optic, cristalinul sau alte structuri oculare, dar și strabismul. 

Strabismul este o afecțiune de vedere des întâlnită, atât la copii, cât și la adulți, și poate fi ușor identificată prin faptul că ochii nu sunt aliniați așa cum ar trebui. Astfel, din cauza acestei dereglări, unul dintre ochi devine dominant și își păstrează acuitatea vizuală,  în vreme ce celălalt își pierde acuitatea, întrucât nu se mai formează corect conexiunea dintre ochi și creier. În funcție de gravitatea problemei, strabismul poate fi văzut cu ochiul liber de către ceilalți (atunci când ochii pacientului privesc în direcții diferite) sau poate fi mai puțin evident, putând fi observat rareori, doar în anumite situații (atunci când persoana privește un obiect apropiat). Este o afecțiune frecventă în rândul copiilor și, de aceea, este important să fie depistată la timp. Dacă strabismul nu este corectat, poate duce la instalarea ambliopiei (a ochiului leneș). Strabismul este de mai multe tipuri în funcție de direcția sau caracteristicile defectului de aliniere: esotropie, exotropie, hipertropie, heteroforie, hipotropie, pseudostrabism sau strabism paralitic. . 

În strabism, mișcările ochilor sunt defectuoase, iar acest efect este cauzat de lipsa de coordonare a celor 6 mușchi oculari. Astfel, ochii nu privesc în aceeași direcție, iar copilului îi poate scădea acuitatea vizuală. Din punct de vedere statistic, aproximativ 2% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și 3 ani și aproximativ 3% dintre copiii cu vârsta de peste 3 ani sunt afectați de strabism. Deși pare un procentaj mic, nu trebuie să te îngrijorezi, deoarece mulți copii se confruntă cu această problemă, iar, de cele mai multe ori, tratamentul este eficient în proporție de 100%, iar copilul își recapătă vederea complet. Riscul apariției acestei afecțiuni este mai mare atunci când există un istoric genetic similar. Strabismul este o afecțiune care poate fi prezentă de la naștere sau poate fi dobândită pe parcursul vieții, în funcție de prezența unor alte tipuri de boli ale mușchilor oculari, ale nervilor oculari, ale creierului, ale inimii sau ale tiroidei. La copii, această boală poate fi consecința unei alte probleme de vedere, precum miopia (dificultatea de a vedea clar lucruri aflate la distanță), hipermetropia (dificultatea e a vedea clar lucruri aflate în apropiere) sau astigmatismul (corneea este curbată inegal și determină o vedere încețoșată). Strabismul se poate manifesta prin următoarele simptome: aliniere incorectă a ochilor, clipire frecventă, înclinarea capului, percepție optică defectuoasă, sau vedere dublă. Pentru a identifica prezența și gradul de evoluție, este necesar un examen oftalmologic, care să ofere toate detaliile necesare pentru un diagnostic clar și corect. Așadar, mergi cu copilul tău la medic, în mod regulat, pentru a putea repera eventuale probleme și pentru a le putea rezolva încă din primele etape. Folosirea ocluzoarelor încurajează utilizarea ochiului mai slab, astfel încât să se îmbunătățească vederea și să se consolideze conexiunea dintre ochi și creier. În anumite cazuri mai grave, însă, poate fi necesară intervenția chirurgicală de specialitate, pentru a realinia ochii.

fata, ocluzor, ochi

Ocluzoare pentru copii – Tipuri și caracteristici

Există mai multe tipuri de ocluzoare, care se pot împărți în câteva categorii, în funcție de material, dimensiuni și design. Poți opta pentru ocluzoare autoadezive din bumbac, care se lipesc pe ochi, adaptându-se cu ușurință zonei din jurul ochilor, acoperind zona în întregime, fără a permite vederea periferică. Acestea sunt de unică folosință și sunt realizate din fibre 100% naturale, fiind moi și confortabile pentru cei mici.  Bumbacul este un material plăcut, care protejează pielea împotriva transpirației și a reacțiilor alergice – de aceea, aceasta este o variantă extrem de populară, fiind printre cele mai recomandate opțiuni. De asemenea, există și ocluzoare din netesut, bumbac sau matase naturala, care sunt realizate din materiale rezistente si prietenoase cu pielea. Acestea nu sunt de unică folosință, ci pot fi reutilizate după ce sunt curățate în apă călduță. Tot pentru cei care poartă ochelari, există și ocluzoare realizate dintr-o țesătură mai groasă, ce poate fi spălată și refolosită. Aceste categorii de ocluzoare pentru ochelari nu permit pătrunderea luminii și au același scop ca cele normale, care se lipesc direct pe piele, dar pot fi utilizate și de către cei care nu pot renunța la ochelari.

Ocluzorul trebuie purtat exact așa cum ți-a recomandat medicul oftalmolog. Dacă vrei ca procesul de corectare a vederii să fie cât mai eficient, este important să respecți toate îndrumările acestuia. Ocluzorul trebuie aplicat astfel încât să nu poată fi dat jos de către cel mic și trebuie schimbat la intervale regulate, dacă oftalmologul ți-a sugerat astfel. 

Prin urmare, ocluzoarele aduc o mulțime de beneficii concrete, dacă se folosesc atunci când este nevoie – dacă ai dubii cu privire la ceea ce trebuie să faci pentru a menține eficiența acestora pe toată durata tratamentului, consultă-te cu medicul oftalmolog, iar acesta îți va spune exact la ce ajută astfel de obiecte, de ce sunt necesare și ce acțiuni sunt recomandate pe parcursul tratamentului. Tratamentul efectuat cu ajutorul unui ocluzor este cu atât mai eficient cu cât este început la o vârstă mai fragedă. După vârsta de 7 ani, afecțiunile oculare de acest gen devin mai dificil de rezolvat și de corectat. Astfel, este esențial să ai o conduită sănătoasă și să mergi la un consult cu cel mic, la intervale de 6 luni sau 1 an. De asemenea, dacă observi modificări sau schimbări în felul în care privește copilul, ori dacă remarci anumite anomalii cu privire la percepția vizuală a acestuia, nu ezita să ceri ajutor de specialitate. Aceste mici modificări se pot vedea nu doar la nivelul ochilor, ci și în maniera în care cel mic privește un obiect, îl identifică de la distanță sau de la apropiere, dar și în modul în care reacționează la lumină puternică sau își modifică poziția capului în funcție de locul obiectului pe care îl privește. Acestea sunt detalii importante, care pot face diferența și care îți pot oferi amănunte semnificative despre sănătatea oculară a copilului tău. Cu cât depistezi mai repede astfel de schimbări, cu atât diagnosticul va putea fi pus mai devreme și rezolvat mult mai ușor și mai eficient. 

fata, mama, doctor, ochelari, zambet

În concluzie, ocluzoarele sunt de folos în tratamentul ambliopiei și al strabismului, venind în ajutorul celui mic în procesul de redobândire a acuității vizuale. Acestea pot fi combinate și cu alte metode de tratament, în funcție de recomandarea medicului, însă ele reprezintă cele mai populare opțiuni pe care le indică oftalmologii, în astfel de situații. Prin urmare, cel mai important este să acorzi o atenție deosebită celui mic, observând orice modificare ce poate avea loc la nivelul ochilor. De asemenea, consultațiile de specialitate și screening-urile oftalmologice trebuie să facă parte din rutina ta și a copilului tău, astfel încât să nu ai surprize neplăcute, depistate prea târziu. Ai încredere în medicii specialiști și cere sfatul acestora, ori de câte ori ai nevoie! Cu siguranță vei găsi îndrumare și suport pe toate planurile, indiferent de nelămuririle, problemele sau întrebările pe care le ai. Medicii îți vor oferi toate răspunsurile de care ai nevoie, în așa fel încât sănătatea prichindelului tău să fie, în permanență, pe primul loc!

Sursă foto: shutterstock.com.

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI