A- A+
Tehnologia medicală avansează constant și din ce în ce mai multe proceduri se simplifică și oferă informații importante despre starea organismului. Acest lucru este valabil și la oftalmologie, unde s-au inventat numeroase metode de investigație, care pot fi utile, cu adevărat, atât în procesul de profilaxie, cât și în diagnosticare și tratament. OCT este o tehnică specifică, ce este folosită deseori în acest domeniu. Tomografie globului ocular poate stabili o serie de detalii, de care medicul are nevoie pentru a identifica eventualele afecțiuni și pentru a selecta cele mai bune tratamente pentru ochi. Așadar, dacă vrei să afli mai multe despre acest subiect, este nevoie să știi ce înseamnă OCT, prin ce se caracterizează și ce beneficii poate avea.
Cuprins
OCT reprezintă o noțiune care înseamnă tomografie în coerență optică și face parte din spectrul investigațiilor oftalmologice. Aceasta are rolul de a identifica și de a diagnostica anumite afecțiuni, astfel încât evoluția eventualelor boli să poată fi cât mai bine gestionată, prin descoperirea unui tratament optim și eficient. Astfel, cu ajutorul acestei proceduri, sunt obținute informații importante, care au ca scop analiza rapidă, complexă și non-invazivă a structurilor aflate la nivel ocular. Este una dintre cele mai folosite metode de diagnosticare, întrucât ajută la evaluarea corectă a afecțiunilor aflate în diferite stadii de evoluție și, prin extensie, la crearea unui tratament eficient, corect și precis. Avantajele constă atât în viteza cu care se efectuează aceste teste, dar și în confortul pe care îl are pacientul în timpul investigației.
Prin urmare, OCT este o tehnică de imagistică transversală a țesuturilor și folosește lumina infraroșie, care are o adâncime de penetrare de aproximativ câteva sute de microni. Astfel, cu ajutorul luminii retrodifuzate, profilul se poate măsura, iar scanarea generează imagini în secțiune transversală care arată structura țesutului. Rezoluția și gama de imagini generate sunt elemente care depind de caracteristicile sursei de lumină și ale detectorului. Așadar, OCT poate capta anumite proprietăți mecanice și polarizante ale țesutului respectiv. În acest mod, specialistul poate vedea dacă au avut loc anumite modificări structurale. Această modalitate este utilă deoarece țesutul ocular este diferit de alte țesuturi și, spre deosebire de analiza altor categorii de țesuturi, în cazul acestuia nu se poate face o biopsie. De aceea, OCT oferă imagini în vivo, fără a afecta țesutul, iar viteza de scanare este foarte rapidă. Straturile retiniene pot fi, deci, segmentate și analizate, astfel încât se poate măsura grosimea acestora – fapt care este folositor în diagnosticarea glaucomului (fiindcă acesta poate debuta prin subțierea stratului de fibre nervoase). Undele luminii reflectate sunt studiate pe baza întârzierii pe care o au în reflexie, deoarece astfel se poate estima adâncimea totală, prin intermediul unei măsuri de referință.
Spre deosebire de alte metode de imagistică medicală (de exemplu, ultrasunetele sau RMN), OCT are o rezoluție mult mai bună și adâncimea de penetrare acoperă întreaga retină. Bineînțeles, treptat, aparatele au evoluat și încă se descoperă, în permanență, noi compatibilități și combinații care pot conduce la un nivel mai înalt de precizie. De pildă, în anul 2006, tehnologia OCT a fost combinată cu scanarea de tip laser (SLO), iar acest lucru a generat o urmărire mult mai precisă a mișcării de scanare.
Pentru a înțelege modul în care funcționează OCT, este necesar să afli care este principiul tehnic pe care se bazează acesta. Aparatul utilizează o sursă de lumină, emițând o radiație luminoasă infraroșie și, astfel, înregistrând lumina pe care o reflectă structurile oculare. Se obțin, în acest mod, o serie de imagini calitative (care se referă la formă, structură sau localizare) sau cantitative (cum este în cazul măsurării grosimii retiniene) pe care el e va prelucra automat și rapid. Totul se bazează pe gradul de absorbție sau de dispersie a luminii care traversează respectivul țesut. În ceea ce privește experiența pacientului, procedura nu este invazivă. Această investigație se realizează fără prea mult efort din partea ta – tot ce trebuie să faci este te așezi la aparat, să poziționezi bărbia în suportul special, să rămâi nemișcat, să fixezi cu privirea un spot luminos, localizat în interiorul aparatului, fără să clipești sau să schimbi focalizarea. Aparatul scanează ochiul fără a intra în contact cu acesta, pentru aproximativ 5-10 minute. Nu este nevoie de anestezie și nu vei simți nicio durere sau senzație de disconfort. În general, pentru a se putea obține o imagine de calitate, se administrează picături care au ca scop dilatarea pupilelor, dar există și modele de aparate care pot genera imaginile dorite, fără a avea nevoie de acest pas.
OCT-ul este folosit pentru studiul mai multor segmente oculare, precum retina, nervul optic, cornee, iris, etc. Fiecare dintre aceste zone se manifestă într-un anume mod, iar defectele sau anomaliile specifice pot duce, în timp, la dezvoltarea unor boli. Acest test este foarte util în procesele de diagnosticare a unor posibile afecțiuni precum edemul macular, degenerescența maculară, anomaliile unor membrane, etc. De asemenea, se poate depista glaucomul, prin intermediul unui OCT de nerv optic, care oferă detalii despre afectarea glaucomatoasă și despre grosimea stratului de fibre nervoase. Astfel, mediul poate diagnostica din timp glaucomul, dacă studiază aceste măsurători, ce pot indica o astfel de afecțiune încă dinainte de apariția unor manifestări majore, precum modificarea câmpului vizual. Există, de altfel, și un tip de OCT de pol anterior, care se folosește pentru a gestiona glaucomul cu unghi îngust – acest gen de OCT depistează anumite amănunte la nivelul camerei anterioare și al corneei.
Sunt mai multe afecțiuni și boli pe care le poate depista o astfel de procedură. Medicul oftalmolog poate recunoaște, cu ușurință, simptomatologia, iar, în cazul lipsei unor simptome majore, informațiile obținute prin intermediul OCT pot ghida diagnosticul în direcția potrivită. Specialistul îți poate recomanda un OCT dacă suspectează prezența unor afecțiuni precum:
Astfel, OCT poate ajuta la depistarea acestor afecțiuni, atât în fază incipientă, cât și în fază avansată. Acest tip de examinare sprijină diagnosticarea precoce, dar și o metodă de urmărire a evoluției bolii în timp și de stabilire a tratamentului optim. Ușurința cu care poate fi folosită această investigație reprezintă un avantaj și pentru medic, și pentru pacient, deoarece monitorizarea poate fi făcută rapid și eficace.
Există mai multe categorii de OCT, care se clasifică în funcție de zone sau segmentul pe care le investighează. Dat fiind că OCT este folosit atât pentru evaluarea polului posterior al globului ocular, cât și pentru analiza celui anterior, ramificarea acestei proceduri în tipuri distincte este utilă din toate punctele de vedere. Așadar, este bine să știi că există:
Sunt o serie de avantaje ale acestei investigații care contribuie, în mod pozitiv, la îmbunătățirea metodelor de diagnostic și de analiză a pacienților care suferă de afecțiuni oftalmologice. Din acest motiv, este recomandat de către medicii specialiști, pacienților care prezintă simptome specifice. Este important să cunoști beneficiile acestei tehnologii – cu siguranță, doctorul îți va explica toate detaliile de care ai nevoie pentru a înțelege cum acționează acest test, dar este bine să te documentezi suplimentar, cu scopul de a afla amănuntele care îți pot oferi un confort în plus. Așadar, iată prin ce se deosebește OCT de alte categorii de proceduri:
Tomografia în coerență optică (OCT) poate fi necesară în circumstanțe diverse, însă este bine să identifici eventualele simptome și să apelezi la sprijinul medicului, pentru a investiga mai departe sursa problemei. Specialistul îți poate recomanda o astfel de intervenție, dup ă ce va analiza manifestările pe care le ai și situațiile pe care le experimentezi, în cadrul unei consultații de rutină. Așadar, programează un consult la doctor dacă observi următoarele lucruri:
Este recomandat să mergi la control oftalmologic în mod regulat, indiferent de vârsta pe care o ai. Însă, după împlinirea vârstei de 40 de ani, specialiștii recomandă strictețe și rigoare în ceea ce privește aceste consultații, deoarece, începând cu această vârstă, se pot instala anumite tipuri de afecțiuni. Cu cât depistezi mai devreme indiciile și simptomele, cu atât evoluția eventualelor boli poate fi oprită sau încetinită, după caz. Prin urmare, nu amâna momentul și asigură-te că introduci această obișnuință în rutina ta anuală. Astfel, vei avea grijă de organismul tău și, mai ales, de ochii tăi, pentru a nu avea surprize neplăcute ulterior.
În concluzie, OCT este o investigație oftalmologică, ce oferă detalii specifice despre anumite modificări sau anomalii care pot fi observate la nivel ocular. În cazul în care medicul îți sugerează efectuarea unei astfel de proceduri, nu te teme – nu se poate întâmpla nimic neplăcut. Acest test va releva informații folositoare, pe baza cărora specialistul îți va putea prescrie tratamentul optim.
Sursă foto: Pixabay.com
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.