×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Oftalmologia – ce este și cu ce se ocupă

mai 24, 2022 Dr. Andreea Ciubotaru

Oftalmologia reprezintă specialitatea medicală axată pe studiul, diagnosticarea, tratamentul și prevenirea problemelor legate de ochi și sistemul vizual. Oftalmologii sunt medici specializați în oftalmologie, care folosesc examinări oftalmologice, medicamente, lasere și tratamente chirurgicale de primă linie pentru a ajuta la gestionarea și tratarea problemelor oculare.

Diferențele între oftalmologie, optometrie și serviciile opticienilor

Deși oftalmologii, optometriștii și opticienii lucrează, cu toții, cu ochii, aceștia au niveluri diferite de pregătire și expertiză.

Oftalmologii

Oftalmologii

Un oftalmolog este un medic sau un doctor în medicină osteopatică, care este specializat în ochi și sistemul vizual. Educația pentru oftalmologi include absolvirea facultății de medicină, urmată de un stagiu și rezidențiat. Mulți oftalmologi completează, de asemenea, formarea de subspecialitate după rezidențiat. Oftalmologii autorizați pot diagnostica și trata toate tipurile de boli ale ochilor, pot efectua intervenții chirurgicale, pot oferi tratament cu laser, pot prescrie medicamente și pot pune ochelari și lentile de contact. Unii oftalmologi participă la cercetări științifice, cum ar fi studiile clinice, legate de specialitatea lor.

Optometriștii

Optometriștii oferă îngrijirea primară a vederii și sunt autorizați să practice optometria. Aceasta poate include testarea vederii, prescrierea și montarea ochelarilor și lentilelor de contact și diagnosticarea și tratarea modificărilor vederii. De asemenea, optometriștii diagnostichează și prescriu medicamente pentru unele afecțiuni ale ochilor. Pentru a obține o diplomă de doctor în optometrie, stagiarii trebuie să finalizeze studiile universitare. Persoanele care au nevoie de un examen oftalmologic sau care au o problemă oculară pot începe prin a consulta un oftalmolog sau un optometrist. Optometriștii pot trimite pacienții la un oftalmolog pentru probleme mai complexe, dacă este necesar. Trebuie remarcat faptul că sarcinile optometristului diferă în funcție de țară. De exemplu, în unele țări, optometriștii pot efectua operații oculare cu laser; în alte țări, ei pot oferi doar îngrijire pre-chirurgicală și post-chirurgicală, dar nu pot efectua singuri proceduri.

Opticienii

Opticienii proiectează și montează lentile și rame de ochelari, lentile de contact și alte dispozitive, pentru a corecta vederea. Ei nu testează vederea și nu scriu prescripții pentru corectarea vizuală; folosesc rețete scrise de oftalmologi sau optometriști. Opticienii nu diagnostichează sau tratează bolile oculare. Cerințele pentru a deveni optician variază, dar mulți angajatori cer o diplomă de de absolvire a studiilor universitare sau o certificare de optician.

Oftalmologia – ce competențe au oftalmologii 

Oftalmologii diagnostichează și tratează o gamă largă de boli și afecțiuni oculare. Cu toate acestea, simptomele oculare ale pacientului, nivelul durerii și starea generală de sănătate dictează tipul de îngrijire necesar – fie că este vorba despre un drum la unitate de primiri de urgențe a spitalului, îngrijire oftalmică de urgență sau o programare la ochi, non-urgentă.

Se merge la unitatea de primiri de urgențe pentru:

Se solicită îngrijirea oftalmică de urgență pentru:

Se solicită îngrijirea oftalmică, non-urgentă, pentru:

Subspecialități ale oftalmologiei

Subspecialități ale oftalmologiei

Pe lângă oftalmologii generali, există șase tipuri de subspecialiști, care diagnostichează și tratează aceste probleme specifice oculare:

  1. afecțiuni ale corneei: un subspecialist în cornee diagnostichează și tratează problemele cu corneea, acoperirea transparentă, în formă de cupolă, a irisului și a pupilei. Subspecialiștii în cornee pot efectua transplanturi de cornee, pot gestiona traumatismele corneene și pot efectua intervenții chirurgicale de refracție, cum ar fi keratectomia subepitelială, asistată cu laser;
  2. glaucom: un subspecialist în glaucom diagnostichează și tratează glaucomul, o boală oculară în care lichidul din ochi nu se mișcă corespunzător, provocând o creștere a presiunii intraoculare. Dacă nervul optic conectează ochiul la creier și nu este tratat, presiunea crescută în interiorul ochiului poate afecta nervul optic;
  3. neuro-oftalmologie: neuro-oftalmologii diagnostichează și tratează problemele de vedere cauzate de interacțiunea ochilor cu creierul, nervii și mușchii. Aceste probleme includ vederea dublă și dimensiunea inegală a pupilei;
  4. chirurgie oculoplastică („oculoplastic”): subspecialiștii în oculoplastică rezolvă problemele cu pleoapele, oasele și alte structuri din jurul ochiului sau sistemul de drenaj lacrimal. De asemenea, pot efectua intervenții chirurgicale estetice, folosind injecții medicale în jurul ochilor și feței;
  5. subspecialist în pediatrie: subspecialiştii în pediatrie tratează afecțiunile oculare ale sugarilor și copiilor. Copiii nu sunt doar „adulți mici” când vine vorba de ochii lor. Adesea, ei au probleme oculare specifice dezvoltării lor, cum ar fi tulburările de mișcare a ochilor nistagmus sau strabism;
  6. subspecialist retinian: subspecialiștii retinieni gestionează afecțiuni care includ degenerescența maculară legată de vârstă și boala oculară diabetică. Retina este un strat de țesut care căptușește partea din spate a ochiului. Un subspecialist retinian poate trata retinele detașate și poate trata problemele cu corpul vitros, substanța asemănătoare gelului, care umple globul ocular.

Teste, proceduri și intervenții chirurgicale oftalmologice

Testele, procedurile și intervențiile chirurgicale efectuate de un oftalmolog depind de problema specifică a ochiului. Un oftalmolog poate efectua teste care includ:  teste de vedere și examene oftalmologice pentru copii –  oftalmologii efectuează analize de vedere, pentru a verifica creșterea și schimbarea ochilor copiilor și adolescenților; evaluările pot detecta când copiii au nevoie de un examen oftalmologic mai amănunțit și pentru adulți – în timpul examenului oftalmologic al unui adult, un oftalmolog evaluează vederea, verifică semnele timpurii de boală sau modificări ale vederii și poate efectua unul sau mai multe dintre aceste teste pentru a evalua mai bine sănătatea ochilor:

Oftalmologii pot efectua o varietate de alte teste, pentru a verifica pacienții pentru anumite afecțiuni ale ochilor. Testele suplimentare comune includ:

Operații și proceduri oftalmologice comune

Oftalmologii efectuează multe tipuri de proceduri și intervenții chirurgicale. Cele comune includ:

Așadar, oftalmologia este un domeniu medical deosebit de vast. Medicii care aleg această specializare dețin un bagaj foarte mare de cunoștințe. Atenție, însă, la diferențierea oftalmologilor, optometriștilor și a opticienilor. De asemenea, oftalmologii pot să se subspecializeze în diferite domenii, precum oftalmologia pediatrică sau neuro-oftalmologia.

Sursa foto: shutterstock.com.

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI