A- A+
Iată de ce este bine că am avut spitalul deschis pe toată perioada stării de urgență
Spitalul de Oftalmologie Infosan a fost deschis pe toată perioada stării de urgență. Atunci când majoritatea clinicilor și cabinetelor private erau închise.
A fost bine? A fost mai puțin bine? Ne-a fost teamă? Au fost puțini pacienți? Multe întrebări la care abia acum, când contextul epidemiologic este mai relaxat, putem răspunde.
Da, ne-a fost teamă. Și da, au fost puțini pacienți și evident costurile au fost mari. Însă nicio clipă nu regretăm că am ales să fim lângă voi, dragi pacienți!
Ei, bine, cu toată sinceritatea vă spunem că ne-a fost frică. De COVID-19, de lipsa pacienților, de costurile ridicate, de necunoscut, practic ne-am temut și nu a fost ușor. Cu toate acestea nu regretăm nicio secundă că am făcut-o. Este firesc să vă întrebați de ce am ales să nu închidem spitalul pentru două luni. În fond, acasă ar fi fost cel mai sigur și bine pentru noi.
Povestea pe care o voi scrie astăzi este mărturia vie a faptului că am ales bine.
Pe 29 aprilie, un sugar de numai 4 luni a ajuns la noi, la primul său control oftalmopediatric. Îl voi numi pe sugar Andrei. Este un copil superb, cu ochii mari și zâmbitori. Însă, din nefericire, la noi în spital, copilului i s-a pus diagnosticul de retinoblastom – o tumoră malignă oculară extrem de agresivă. Acest tip de cancer invadează în numai câteva zile globul ocular și apoi metastazează întreg organismul. După stabilirea diagnosticului la spitalul nostru, familia a fost îndrumată la Institutul de Oncologie București și la 24 de ore de la diagnostic, Andrei începuse deja chimioterapia.
Sunt trei săptămâni de atunci, iar bebelușul răspunde foarte bine la tratament. Medicii de la IOB ne-au spus că viața lui nu mai este amenințată și există mari șanse ca ochiul să fie salvat. Ei, bine, fie și numai pentru acest caz asupra căruia am reușit să aducem speranță, lumină, viață, noi suntem fericiți că am ales să nu închidem când necunoscutul virus amenința tot ceea ce este în jurul nostru.
De atunci, ori de câte ori ne cuprinde teama, ni-l imaginăm pe Andrei. Și știm că amânarea cu trei săptămâni a acestui caz, lipsa unui diagnostic la timp, ar fi dus la ablația chirurgicală completă a globului ocular. În plus, viața acestui copil ar fi putut să se întrerupă brusc, inuman de prematur. Și dacă pui în balanță riscurile, frica și șansa la viață, este foarte clar cine triumfă. Așa că noi suntem fericiți: am făcut bine, mult bine!
Am avut în aceste două luni și alte cazuri, însă Andrei va fi mereu în sufletul nostru. Și ori de câte ori putem salva o viață știm că facem bine și că locul nostru este aici. Cu ușile larg deschise, cu inima lângă voi, dragi pacienți, indiferent de contextul epidemiologic în care ne aflăm.
Să fiți sănătoși, să fim sănătoși!
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.
Etichete: bebeluș tumoră oculară control oftalmopediatric retinoblastom spitalul de oftalmologie Infosan viață salvată