fbpx
×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Pacienții cu diabet dezvoltă cataractă mai devreme

martie 19, 2020 Dr. Andreea Ciubotaru

Diabetul determină apariţia cataractei la pacientul tânăr și accelerează evoluţia cataractării cristalinului la cei vârstnici.

Cu excepția retinopatiei diabetice proliferative, cea mai de temut complicaţie oftalmologică care nedepistată și netratată la timp poate duce la orbire, diabetul zaharat poate induce opacifierea cristalinului. 

Despre tot ceea ce presupune cataracta la adulții care au și diabet ne-a povestit dr. Andreea Ciubotaru, medic primar oftalmolog, doctor în științe medicale.

Pacienţii diabetici dezvoltă cataracta mai devreme și mult mai frecvent decât populaţia generală. Prevalenţa cataractei la pacienţii diabetici este de 3-4 ori mai mare pentru grupa de vârstă sub 65 ani și de două ori mai mare pentru grupa de vârstă peste 65 ani faţă de populaţia generală. 

20% din pacienții operați anual de cataractă sunt diabetici

Funcţia cristalinului constă în refracţia luminii pentru a produce o imagine clară pe retină. Cristalinul permite trecerea a 80% din razele de lumină, cele cu lungimi de undă cuprinse între 400 nm și 1400nm. Razele ultraviolete (cu lungimi de undă sub 400 nm) sunt absorbite de cristalin, protejând astfel retina. Acest proces se intensifică odată cu vârsta și duce la acumularea de pigment brun în cristalin, determinând o coloraţie specifică a lentilei ochiului la pacientii în vârstă.

Metabolismul cristalinului este de tip anaerob, deoarece acesta are o structură avasculară (nu are vase de sange). Substanţele nutritive vin din exterior, de la lichidul din interiorul ochiului, numit umoare apoasă, după traversarea capsulei cristalinului, care este semipermeabilă. Degradarea glucidelor furnizează cristalinului energia necesară funcţionării sale, respectiv menţinerea transparenţei, refracţia luminii și acomodaţia. Deși s-au încercat de-a lungul timpului numeroase tratamente (atât picături pentru ochi, cât și administrarea de medicamente sau vitamine), până în prezent nu s-a reușit descoperirea unui tratament eficace pentru pevenirea sau stoparea evoluţiei cataractei și nici vindecarea medicamentoasă a acesteia.

La pacientul tânăr cu diabet insulinonecesitant, opacifierea cristalinului (cataracta) apare bilateral, datorită hiperhidratării și denaturării consecutive a proteinelor cristaliniene care precipită și formează opacităţi în partea anterioară și posterioară a cristalinului. Ca particulatitate, aceste opacităţi sunt reversibile în stadiile incipiente, adică pot regresa când glicemia se normalizează.

Spre deosebire de tineri, la persoanele vârstnice diabetice, cataracta nu regresează, chiar apare mult mai precoce la cei cu diabet zaharat comparativ cu cei fără. Din păcate au și o evoluţie mai rapidă, determinând scăderea rapidă a acuităţii vizuale. Aceste cataracte se însoţesc frecvent de alte complicaţii oculare ale diabetului zaharat (retinopatie diabetică, risc hemoragic și infecţios crescut în timpul operaţiei de cataractă), putând avea un prognostic sever.

Complicații postoperatorii mai frecvente la diabetici

De asemenea, pacienţii cu diabet pot dezvolta complicaţii postoperatorii mai frecvent decât cei fără diabet: inflamaţii (uveite), infecţii (endoftalmite), opacifierea capsulei posterioare a cristalinului (cataracta secundară), progresia retinopatiei diabetice, hemoragii vitreene (sângerări în interiorul ochiului), exacerbarea edemului macular (acumulare de lichid la nivelul retinei).

De aceea este extrem de important înaintea operaţiei de cataractă să normalizăm glicemia  și dacă există modificări ale maculei sau ale retinei (cum ar fi maculopatie diabetică sau retinopatie diabetică proliferativă), să tratam aceste complicaţii. Acestea pot evolua mai agresiv în urma operaţiei de cataractă dacă nu au fost tratate preoperator cu laser (retinopatia diabetică) sau cu injecţii intraoculare (maculopatia diabetică).

O dată luate aceste măsuri de compensare a bolii de bază (normalizarea glicemiei) și tratarea complicaţiilor retiniene și maculare ale diabetului, dacă acuitatea vizuală este nesatisfăcătoare pentru pacient și chirurgul oftalmolog consideră că aceasta se poate îmbunătăţi în urma operaţiei de cataractă, recomandăm pacientului operaţia.

Datorită tehnicii avansate și aparaturii performante, operaţiile de cataractă efectuate prin tehnica modernă (facoemulsificarea cristalinului cu ultrasunete), cu incizii sub 2 mm, asigură o vindecare foarte rapidă, ducând la îmbunătăţirea acuităţii vizuale din prima zi după operaţie. Tehnica practic constă în facoemulsificarea cristalinului cataractat cu ajutorul ultrasunetelor și înlocuirea lui cu un implant (cristalin artificial) performant foldabil, care se introduce pliat în ochi. În funcţie de dorinţele și necesităţile profesionale ale pacientului, aceste implante pot fi alese atfel încât să asigure o acuitate vizuală bună la distanţă și la aproape (implante multifocale) sau doar la distanţă (implante monofocale), pacientul necesitând ochelari la citit. 

 
Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

Etichete:

PROGRAMARI