A- A+
Corneea este o membrană transparentă care protejează partea frontală a ochiului, incluzând pupila, irisul și camera anterioară. Rolul său principal este de a refracta lumina și de a asigura focalizarea luminii ce pătrunde în ochi. De aceea, sănătatea și integritatea acesteia este esențială pentru ca simțul văzului să funcționeze corespunzător. Pahimetria corneană este un examen crucial pentru sănătatea ochilor, în cadrul căruia se măsoară grosimea corneei. Citește articolul de mai jos și află mai multe despre pahimetrie oculară.
Cuprins
Pahimetria este un test simplu, rapid și nedureros utilizat pentru a măsura grosimea corneei. Această măsurare ajută la determinarea presiunii intraoculare și la dezvoltarea unui plan de tratament adecvat. Procedura este foarte rapidă și poate fi efectuată pe ambii ochi într-un minut. Acest examen nedureros și nu cauzează niciun fel de disconfort.
Pahimetria este utilă în intervențiile chirurgicale refractive corneene și în cazurile în care pacientul suferă de glaucom. Acest test poate fi efectuat înainte de intervenția chirurgicală pentru a determina dacă pacientul este un candidat potrivit pentru operație sau după intervenție, pentru a evalua rezultatele postoperatorii.
Testul de pahimetrie este util în diagnosticarea și monitorizarea evoluției afecțiunilor cum ar fi keratoconus, o afecțiune ce are ca efect subțierea și deformarea corneei, dar și în cazul unor boli precum edemul corneei și distrofiile.
În plus, persoanele care poartă lentile de contact ar trebui să efectueze investigații și teste oftalmologice regulate, printre care și pahimetria oculară. Acest lucru se datorează faptului că lentilele de contact pot subția corneea cu aproximativ patru microni pe an, chiar dacă acestea se adaptează perfect la ochi. Prin urmare, este important să se monitorizeze grosimea corneei în mod regulat, printr-o consultație oftalmologică pentru adulți.
Există mai multe aparate disponibile pentru efectuarea acestei măsurători, printre care microscoape speculare și tomografe, care poate realiza și funcția de pahimetrie.
Pentru a face examenul mai confortabil, se aplică pacientului picături anestezice la nivelul ochiului. Pahimetrul este așezat în mod delicat pe cornee (membrana frontală a globului ocular) pentru a fi măsurată grosimea ei. Valoarea aflată prin această citire poate ajuta în stabilirea diagnosticului.
Durata examinării depinde de dispozitivul folosit pentru a determina grosimea corneei, fiind între câteva secunde sau câteva minute. Un computer analizează valorile de grosime din diferite puncte ale corneei pentru a genera rezultatul. Efectuarea pahimetriei poate avea loc prin două metode, fie prin tehnici ce implică ultrasunetele sau prin metode optice.
Metodele din prima categorie utilizează principiile ultrasunetelor pentru a determina grosimea corneei și se bazează pe dispozitive portabile. Totuși, această metodă are un mare dezavantaj: este necesar ca sonda utilizată trebuie să fie amplasată perfect, deoarece orice ușoară deplasare poate afecta citirile. Unele dispozitive de pahimetrie cu ultrasunete sunt mai utile pentru testarea glaucomului și includ calculatoare de factor de risc încorporate.
Pahimetrele optice pot fi clasificate în funcție de designul lor. Unele sunt create cu scopul de a fi montate pe un biomicroscop, utilizat în serviciile medicale, care poartă numele de lampă cu fantă. Alte dispozitive se bazează pe microscopia speculară pentru a determina grosimea membranei. Principalul avantaj în acest caz este că dispozitivul nu intră în contact direct cu corneea. Există și pahimetre OCT care nu necesită contact direct cu corneea pentru a efectua măsurătorile.
Orice consultație oftalmologică pentru copii, dar și una pentru adulți, poate presupune și o examinare pahimetrică. Totuși, există anumite situații în care medicul oftalmolog recomandă în mod special acest examen de pahimetrie pentru a vedea dacă grosimea corneei se încadrează în valori normale:
Așadar, pahimetria reprezintă un examen scurt și non-invaziv, fără durere, care poate contribui la menținerea sănătății și prevenția unor boli ale ochiului. Asigură-te că mergi la timp la doctor pentru a-ți păstra vederea intactă un timp îndelungat!
Sursa foto: Unsplash.com, Infosan.ro, Pexels.com
Referințe:
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.