A- A+
Nistagmusul este definit ca o mișcare involuntară a ochilor numită popular ochi jucăuși.
În literatura de specialitate, nistagmusul este definit ca o tulburare a staticii și a dinamicii oculare care constă în mișcări oculare ritmice, involuntare, de du-te-vino a ochilor, care pot fi orizontale, verticale sau torsionale, pendulare sau în resort.
Acesta mai spune și că nistagmusul pendular se caracterizează prin amplitudine și frecvență egale în ambele sensuri. Nistagmus în resort constă în deplasarea lentă a ochiului într-un sens (fază lentă) urmată de deplasarea în sens contrar (fază rapidă). Nistagmusul este denumit după sensul fazei rapide.
Părinții observă că ochii copiilor se mișcă precum ochii unei păpuși, au mișcări neregulate, ne-a explicat doamna Dr. Cristina Nițulescu, medic primar oftalmopediatru.
Nistagmusul poate fi fiziologic sau patologic.
Nistagmusul fiziologic îl putem observa atunci când o persoană privește într-o poziție laterală extremă. Pe de altă parte, nistagmusul volunatar este o formă de nistagmus orizontal pendular, foarte rapid care apare în mod voluntar la unele persoane.
Cuprins
Nistagmusul congenital apare la naștere sau în primele luni de viață și mai este denumit nistagmus motor congenital sau nistagmus infantil. Pacienții cu nistagmus congenital nu au și alte patologii asociate, cum ar fi afecțiuni ale retinei sau nervului optic sau diverse afecțiuni neurologice. De aceea, înainte ca diagnosticul de nistagmus congenital să fie stabilit, sunt necesare o serie de investigații pentru a elimina aceste afecțiuni.
Nistagmusul poate să apară din cauza altor afecțiuni oculare, precum cataracta congenitală care nu este diagnosticată când trebuie, a completat doamna Dr. Cristina Nițulescu.
Nistagmusul dobândit poate să apară la orice vârstă, de regulă, în urma unui traumatism sau asociat altor afecțiuni medicale precum sunt: cataractă, strabism, ambliopie, vicii de refracție, distrofii retiniene și de nerv optic, accident vascular cerebral, scleroză în plăci, tumori cerebrale sau vestibulare.
Dacă părinții observă mișcări neregulate ale ochilor, este important să meargă cu cel mic la oftalmolog, pentru că sunt diverse situații, simple sau foarte serioase, a adăugat doamna Dr. Cristina Nițulescu.
Tratamentul are următoarele scopuri: îmbunătățirea acuității vizuale, eliminarea poziției anormale, compensatorii ale capului, abolirea oscilopsiilor – în cazul nistagmusului dobândit.
De asemenea, foarte mulți pacienți cu nistagmus congenital acuză disconfort la lumină puternică. Lor li se recomandă ochelari de soare sau ochelari de vedere cu lentile colorate 30-40%.
Tratamentul optic constă în efectuarea refracţiei subiective şi prescrierea de ochelari. Ochelarii sau lentilele de contact nu vindecă nistagmusul deși îl pot reduce. Practic, purtarea ochelarilor este necesară pentru a corecta alte defecte de vedere.
Tratamentul medicamentos este util în anumite forme de nistagmus dobândit.Tratamentul chirurgical este benefic în formele de nistagmus congenital cu poziţie compensatorie. Principalul scop este acela de mutare a punctului nul în poziţie primară.
Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.
Etichete: pacientul cu nistagmus semne nistagmus simptome nistagmus strabismul și nistagmusul tratament nistagmus