fbpx
×

Spitalul de Oftalmologie Infosan realizează operații de cataractă pentru adulți, în regim CASMB. Pentru mai multe detalii, sunați-ne la 021.211.4067

A- A+

Peste 50% din pacienții cu nistagmus au și strabism convergent

aprilie 21, 2020 anca

Nistagmusul este definit ca o mișcare involuntară a ochilor numită popular ochi jucăuși.

În literatura de specialitate, nistagmusul este definit ca o tulburare a staticii și a dinamicii oculare care constă în mișcări oculare ritmice, involuntare, de du-te-vino a ochilor, care  pot fi orizontale, verticale sau torsionale, pendulare sau în resort, ne-a explicat dr. Ionela Iosub, medic specialist oftalmolog la Spitalul Infosan din București.

Acesta mai spune și că nistagmusul pendular se caracterizează prin amplitudine și frecvență egale în ambele sensuri. Nistagmus în resort constă în deplasarea lentă a ochiului într-un sens (fază lentă) urmată de deplasarea în sens contrar (fază rapidă). Nistagmusul este denumit după sensul fazei rapide.

Nistagmusul poate fi fiziologic sau patologic

Nistagmusul fiziologic îl putem observa atunci când o persoană privește într-o poziție laterală extremă. Pe de altă parte, nistagmusul volunatar este o formă de nistagmus orizontal pendular, foarte rapid care apare în mod voluntar la unele persoane, ne-a spus medicul specialist oftlamolog.  

Care sunt factorii declanșatori ai nistagmusului patologic:

Ce este nistagmusul congenital:

Nistagmusul congenital apare la naștere sau în primele luni de viață și mai este denumit nistagmus motor congenital sau nistagmus infantil. Pacienții cu nistagmus congenital nu au și alte patologii asociate, cum ar fi afecțiuni ale retinei sau nervului optic sau diverse afecțiuni neurologice. De aceea, înainte ca diagnosticul de nistagmus congenital să fie stabilit, sunt necesare o serie de investigații pentru a elimina aceste afecțiuni.

Principalele semne și simptome ale nistagmusului sunt:

Ce este nistagmusul dobândit:

Nistagmusul dobândit poate să apară la orice vârstă, de regulă, în urma unui traumatism sau asociat altor afecțiuni medicale precum sunt: cataractă, strabism, ambliopie, vicii de refracție, distrofii retiniene și de nerv optic, accident vascular cerebral, scleroză în plăci, tumori cerebrale sau vestibulare.

În ce constă tratamentul nistagmusului:

Tratamentul are următoarele scopuri: îmbunătățirea acuității vizuale, eliminarea poziției anormale, compensatorii ale capului, abolirea oscilopsiilor – în cazul nistagmusului dobândit.

De asemenea, foarte mulți pacienți cu nistagmus congenital acuză disconfort la lumină puternică. Lor li se recomandă ochelari de soare sau ochelari de vedere cu lentile colorate 30-40%.

Tratamentul optic constă în efectuarea refracţiei subiective şi prescrierea de ochelari. Ochelarii sau lentilele de contact nu vindecă nistagmusul deși îl pot reduce. Practic, purtarea ochelarilor este necesară pentru a corecta alte defecte de vedere.

Tratamentul medicamentos este util în anumite forme de nistagmus dobândit.

Tratamentul chirurgical este benefic în formele de nistagmus congenital cu poziţie compensatorie. Principalul scop este acela de mutare a punctului nul în poziţie primară.

Etichete:

Contacteaza clinica Infosan pentru detalii sau programeaza-te pentru o consultatie
Sună acum!