×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Pinguecula – O afecțiune oftalmologică frecventă

august 3, 2022 Dr. Andreea Ciubotaru

Pinguecula face parte din categoria afecțiunilor oftalmologice destul de des întâlnite, mai ales la persoanele în vârstă. Însă, ea poate apărea la orice vârstă (în anumite cazuri, apare și la tineri) în funcție de diverși factori. În general, aceasta apare în interiorul ochiului (segmentul care este mai apropiat de nas) – uneori, însă, poate apărea și în segmentul temporal (spre exterior). Ea se caracterizează prin prezența uneia sau mai multor pete galbene, ce se pot instala la un singur ochi sau la ambii ochi, pe suprafața conjunctivei, fără a acoperi corneea.

Pată galbenă pe ochi – Ce este pinguecula?

Această pată galbenă care apare pe globul ocular este o excrescență care conține grăsimi și calciu, și care are caracter benign, nefiind canceroasă. Denumirea de pinguecula provine din limba latină, de la substantivul pinguis, care înseamnă grăsime (untură). Aceasta a fost studiată de către specialiști la nivel microscopic și s-a remarcat faptul că fibrele de colagen din țesutul conjunctiv sunt foarte deteriorate și există o acumulare de țesut elastotic.  

Deși această pată galbenă este ușor de remarcat, există mai multe simptome și manifestări pe care este bine să le iei în considerare. Pinguecula poate provoca iritația ochiului, roșeață, dar și modificări estetice, care pot fi neplăcute pentru pacient. De regulă, cauza principală este lipsa de colagen, iar acest lucru poate fi cauzat, la rândul lui, de expunerea în exces la raze UV, vânt, praf sau alte tipuri de noxe sau impurități. De aceea, poate fi prevenită prin protejarea ochilor cu ajutorul unor ochelari de soare care să aibă filtru UV. Atât persoanele în vârstă, cât și persoanele care sunt expuse la anumiți factori de risc prin prisma jobului pe care îl au (cum este în cazul sudorilor) fac parte din categoria celor cu risc crescut. 

Pata galbena pe ochi Ce este pinguecula

Cum să scapi de pete galbene pe ochi – Metode de tratament

În general, pinguecula nu necesită tratament, deoarece nu-ți pune în pericol sănătatea. Medicul îți poate prescrie tratament în cazul în care pata galbenă generează complicații adiacente (inflamație, iritație etc.). Oftalmologul îți poate recomanda picături, care ajută la hidratare și lubrifiere sau picături antiinflamatoare pentru reducerea inflamației. 

În ceea ce privește extirparea chirurgicală, este bine să știi că pinguecula nu afectează calitatea vieții din punct de vedere funcțional și, de aceea, nu este necesar să fie eliminată decât din rațiuni estetice. Totuși, uneori, poate genera disconfort, poate deveni proeminentă și dureroasă, putând provoca, în același timp, disconfort la purtarea lentilelor de contact. Așadar, dacă observi o agravare a sa și dacă tratamentele locale (unguente, picături etc.) nu se dovedesc a fi utile pentru reducerea inflamației, poți lua în calcul și varianta intervenției chirurgicale. De regulă, se recomandă o astfel de intervenție dacă există dificultăți la clipire sau la purtarea lentilelor de contact. De asemenea, în cazuri mai rare, pot apărea complicații ale pingueculei – aceasta se poate extinde deasupra corneei și poate afecta vederea, evoluând într-o afecțiune numită pterigium.

Prin urmare, dacă ți se pare că ai simptomatologia specifică pingueculei (una sau mai multe pete galbene pe țesutul conjunctiv, însoțite de ochi uscați, iritații, inflamație constantă, mâncărimi), adresează-te medicului specialist și programează-te la o consultație oftalmologică pentru adulți. Este important să ai o rutină sănătoasă în ceea ce privește controlul oftalmologic, deoarece doar așa poți depista din timp anumite tipuri de afecțiuni oftalmologice. După o întâlnire cu medicul, acesta îți poate recomanda investigații și teste, care să stabilească sau să confirme diagnosticul și să ofere informații esențiale despre posibilitățile de tratament. Nu te teme să ceri ajutorul unui doctor dacă ți se pare că ai anumite simptome. Însă, este recomandat să mergi la control în mod frecvent, înainte de a dezvolta o simptomatologie specifică. 

Cum sa scapi de pete galbene pe ochi Metode de tratament

În concluzie, pinguecula este o pată galbenă care este localizată pe albul ochiului și care poate apărea, în general, la persoanele în vârstă. Dacă observi o astfel de formațiune pe globul tău ocular, mergi la o consultație oftalmologică, iar medicul te va îndruma în direcția potrivită, punându-ți la dispoziție toate detaliile de care ai nevoie pentru a înțelege despre ce este vorba, dar și opțiunile pe care le ai în materie de tratament (dacă este cazul). Cu siguranță vei afla toate amănuntele necesare și vei aborda această mică problemă într-o manieră responsabilă!

Sursă foto: pixabay.com

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

PROGRAMARI