×
infosan-logo infosan-anmcs

A- A+

Potențiale Evocate Vizuale (PEV), investigația care diagnostichează patologia nervului optic

februarie 18, 2021 Dr. Andreea Ciubotaru

 

Aveți probleme oftamologice ale nervului optic? Vă confruntați cu o dificultate a vederii pe care nu o puteți justifica și care a apărut brusc? Ei bine, în Spitalul de Oftalmologie Infosan există investigații speciale care pot ajuta medicul în diagnosticarea unor afecțiuni ale nervului optic.

Ce sunt potențialele evocate vizual? 

Potențiale evocate vizuale (PEV) sunt o explorare pentru detectarea unor tulburări de conducere pe căile vizuale. Această investigație a sistemului vizual se realizează după expunerea la stimuli luminoși prin înregistrarea potențialelor evocate la nivel cerebral. 

Ce boli pot fi detectate prin PEV?

Cât timp durează investigația?

Investigația durează în medie o oră. În cazul copiilor sau pacienților care nu colaborează timp poate crește. 

Este dureros testul?

PEV ul este un examen nedureros, fără efecte secundare. 

Cum ne pregătim pentru test?

Ce se întâmplă în timpul examinării?

Ce reprezinta PEV – potențiale evocate vizual?

Testul reprezintă înregistrarea grafică a activității electrice din cortexul occipital (aria17) prin stimularea receptorului vizual (nervul optic și retină).

Stimulii folosiți sunt de două tipuri: flash luminos (lumina albă) și pattern stimul structurat în “tabla de șah“ cu bun contrast alb negru. 

Cum alegem tipul de PEV pe care îl efectuăm?

Testele PEV – Pattern se adresează pacienților cu acuitate vizuală bună, care colaborează. Testul PEV – Flash se adresează pacienților cu acuitate mult scăzută, sau cu o colaborare dificilă (copii, bătrâni, simulanți). Latența undei înregistrate (P100) arată starea nervului optic. 

Ce ne arată investigația PEV?

Undele înregistrate în timpul examinării ne indică funcționalitatea nervului optic.

Știați că? Testele PEV alături de ERG sunt des folosite în expertiza oftalmologică pentru aprecierea obiectivă a deficienței vizuale.

Despre autor | + posts

Dr. Andreea Ciubotaru este o personalitate in chirurgia oftalmologica romaneasca. Este specializata in operatii de cataracta, operatii de strabism si operatii oftalmologice in zona pleoapelor (ptoza, salazion, excizie tumori oculare, etc.). Este singurul medic chirurg oftalmolog din Romania care opereaza in regim privat cataracta congenitala folosind tehnica BIL, ce scade semnificativ riscul cataractei secundare in urma operatiei de cataracta congenitala.

Etichete:

PROGRAMARI